Mama intervju: Vlatka Đermanović Bojanić

Vlatka Đermanović Bojanić je banjalučanka sa impozantnim znanjem kada je riječ o trudnicama i trudnoći. Vlatka je prije svega mama jedne djevojčice, ali i osnivačica Škole za trudnice “Radosnica”, zahvaljujući kojoj uživa veliko povjerenje trudnica i mladih mama u gradu na Vrbasu.

Začetnica je i promoterka vježbanja u trudnoći u RS, kao i plesa za trudnice. Već sedam godina se bavi psihofizičkom pripremom budućih mama za porod i edukacijom mladih bračnih parova, a angažovana je kao saradnica u Domu zdravlja “Sv. Vračevi” u Čelincu, te kao saradnica na medicinskim portalima.

Završila je studij Zdravstvene njege na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, u Hrvatskoj je pristupila dodatnom obrazovanju na polju reproduktivnog zdravlja žena, i postala voditeljica za tjelesne aktivnosti u trudnoći. Trenutno se nalazi na master studiju Zdravstvene njege, a kroz praktičan rad u “Radosnici” pomaže budućim mamama da se pripreme za najvažniju životnu ulogu i da uživaju u blaženom stanju.

Vlatki je porodica na prvom mjestu, a evo kako provodi dane sa svojim najmilijim:

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Vlatka: Dan mi započinje negdje oko 7h kada se začuje glasić: “Mamaaaa” a završava kasno iza ponoći dok se uspavaju sve princeze, prinčevi i poneki drugar iz aktuelnih crtića.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Vlatka: Upravo taj jutarnji ritual buđenja i maženja sa mojom djevojčicom mi je najdraži dio dan. Kad vas probudi čupava glavica i malene nožice koje skakuću po vama, po krevetu i hiljadu poljubaca se svuda razlije, dan mora biti dobar.

Vlatka sa porodicom

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Vlatka: Trudim se da nađem trenutak za sebe, nekad je to samo 10 minuta “dobrog ćutanja i gledanja u prazno”, a nekad je to dobra knjiga pred spavanje ili kafa sa drugaricama. Najvažnije mi je da me okružuju pozitivni ljudi koji će me nasmijati a i saslušati kad je to potrebno.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa kćerkicom izgleda…?

Vlatka: Vrijeme sa mojom curicom mi je neprocjenjivo. Radimo sve što poželimo, crtamo, pjevamo, pravimo pitu i rasipamo brašno, pravimo razne likove od plastelina, slažemo kockice, presvlačimo barbike, liječimo igračke.

Nisam opterećena majka koja će “držati sve pod koncem”. Mnogo mi je bitnije da dijete naučim značenju riječi “hvala”, “molim”, “izvoli”, “oprosti”.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Vlatka: Kad sam saznala da sam u drugom stanju, bila sam jako sretna, i sad se sjećam tog trenutka tako čisto i jasno… Na testu se vidjela tek blijeda crta a moj muž je rekao: “Pa ti si malo trudna”. I danas se tome smijemo.

A tek prva slika sa ultrazvuka… radost, sreća, ushićenje… Sve u tom komadiću papira koji hiljadu puta pogledam dok čekam drugi pregled.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Vlatka: Trudnoća mi je prošla savršeno, stalno sam vježbala i bila u pokretu. Konačno sam bila u stadijumu u kojem mi trudnice više nisu govorile “E vidjećemo tebe kad budeš trudna” kao izgovor da ne vježbaju. I danas kad sretnem mame iz tog perioda, uvijek to spomenemo kao anegdotu.

“Radosnice” vježbaju

Trudila sam se da izbjegavam druženja sa “trudničkim temama” jer me je to opterećivalo zbog mog specifičnog posla. Odlučila sam upisati kurs njemačkog jezika koji sam nastavila i u babinjama, i baš mi je prijalo.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Vlatka: Stvarno sam imala sreću da prvi dani sa bebom teku baš kako treba. Sve smo radili u paru, muž i ja, a beba je bila prava dobrica. Vrsta posla sa kojom se bavim i te kako mi je olakšala te prve dane, a sjećam se i babice kad mi je rekla:”A šta da je tebi pričam, ti pripremaš žene za porod”.

Bake su nam pomagale u smislu čuvanja bebe jer sam se vrlo brzo nakon poroda, tačnije odmah po izlasku iz babinja vratila na posao gdje su me čekale trudnice.

Taj dio kad morate da se rano vratite na posao, dojite, izdajate i obavljate zadane poslove, teže mi je pao od grčića, izbijanja zubića i slično, što većinu mama brine.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Vlatka: Svim mamama bih savjetovala da najviše slušaju sebe i potrebe svoje djece. Važno je dobro se pripremiti kroz trudnoću da bi porod kao i prvi dani sa bebom protekli što lakše, ali najvažnije je da ne zaborave da uživaju sa svojom bebom.

Vlatka uživa veliko povjerenje trudnica i mladih mama u gradu na Vrbasu

Prva godina života brzo proleti a mi stalno prolazimo kroz bebine faze u nekom strahu i preisptivanju da li sve radimo dobro a ustvari samo treba da se opustimo i što više mazimo.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Vlatka: Da ne bude sada kao kliše, ali porodica mi je uvijek na prvom mjestu.

Rad sa trudnicama zahtijeva mnogo ljubavi, strpljenja, posvećenosti i fleksibilnosti, mobilnosti i dostupnosti u svakom trenutku a to prilično iscrpljuje, zato je porodica tu da kompenzuje umor kroz ljubav, vrisku i smijeh kada uveče dođem kući.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Vlatka: Pa najbrži i najdraži mi je recept sa dostavom iz restorana, hahaha. Inače, kuham sve, i trudim se da smo u vrijeme ručka svi za stolom.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Vlatka: U životu ništa nisam radila “napola”, moto mi je definitivno: “Sve ili ništa”.

Prvi panel za trudnice u Banjaluci