Jeste li pazili na ove detalje kod opremanja sobe za dijete? Pročitajte savjete stručnjaka

Foto - ilustracija - Ikea.com

Kada djeca postanu školarci, bajkovit i zaigrani svijet ranog djetinjstva polako zamjenjuje jedan drugi, vrlo zanimljiv ali i ispunjen obavezama. Uređenje dječjih soba treba biti usklađeno s uzrastom, treba stimulirati razvoj djece, omogućiti im igru, druženje, odmor, učenje, i prije svega zdrav i siguran boravak.

Ambijent

Dječja soba bi trebala biti prostrana, svijetla te prirodno ventilirana, s osiguranom ugodnom temperaturom.

Dovoljno prirodnog svjetla važno je zbog higijenskih razloga, kao i zbog pozicioniranja radnog stola, kojem prirodno svjetlo treba dolaziti s lijeve strane (za dešnjake), s desne strane (za ljevake) ili sprijeda.

Zaštita od sunca spriječit će bliještanje i preveliko zagrijavanje prostorije. U večernjim satima soba treba biti dovoljno umjetno osvijetljena, a radni stol bi trebao imati posebnu radnu svjetiljku.

U slučaju manjka prostora može pomoći multifunkcionalni namještaj – povišeni krevet ispod kojeg je radni sto, povišeni krevet s ormarićem u donjem dijelu, stolovi s mogućnošću zakretanja i sl.


Pročitajte: Kako urediti spavaću sobu za dvoje ili više djece (FOTO)


Poželjno je koristiti što više prirodnih materijala te onih koji onemogućuju nakupljanje prašine ili uzročnika alergija. Radi sigurnosti dobro je koristiti namještaj koji ima zaobljene bridove i uglove.

Obratite pažnju: Otrovne biljke u domu – zaštitite djecu!


Radni sto i radna stolica

Za djecu školskog uzrasta osobito je, kod uređenja njihove sobe, važan odabir odgovarajućeg radnog stola i stolca.

Djeca sjede više nego ikada prije, mnogi i po 10 sati dnevno, iako tijelu čovjeka ne odgovara takav pasivan život, već aktivan – život u pokretu. Djeca su osobito osjetljiva na duge periode sjedenja u nepovoljnom položaju. Za vrijeme rasta, trebalo bi da imaju namještaj koji se neprestano može prilagođavati njihovom tijelu koje raste.

Dobra pozicija kod sjedenja važna je za njihov zdrav razvoj i vid.

Svakako treba spriječiti da zbog neodgovarajućeg namještaja djeca sjede pogrbljena, da im zbog previsokog stolca noge vise u zraku ili im loša cirkulacija u nogama zbog premalo prostora za noge ispod radnog stola.

Stolica mora imati naslon za leđa i podešavanje po visini, tako da noge kod koljena budu pod približno pravim uglom.

Trebalo bi da ima točkiće, kao i mogućnost podešavanja visine i dubine sjedenja radi prilagodbe tijelu, a takođe treba omogućiti pomicanje čime se pospješuje cirkulacija.

Foto – ilustracija – pinterest

Važno je i pojačanje u lumbalnom dijelu. Ruke kod laktova trebale bi također biti pod približno pravim uglom.

Radna stolica treba stabilno pridržavati, ali istovremeno i omogućavati povremeno gibanje i povremenu promjenu položaja tijela, jer se shvatilo da je škodljivo upravo predugo zadržavanje istog, pa makar i naizgled udobnog položaja tijela.

Dijete bi trebalo sjesti na potencijalno odabranu stolicu prije donošenja odluke, kako bi se provjerilo da li mu ona odgovara, a to isključuje kupovinu putem kataloga.

Kod odabira, trebalo bi provjeriti kvalitet baze, ispune, podesivost mehanizma (poželjan je synchro ili sličan mehanizam), rukonaslona, mogućnost individualnog podešavanja, postojanje ergonomskih podupirača za leđa.

Veličina radnog stola trebalo bi da bude barem 60 x 120 cm, a visina stola ovisi o visini djeteta. Djeca visine 100 – 115 cm trebaju sto visine 45-48 cm, a djeca visine 120 – 150 cm – sto visine 55-65 cm. Tinejdžeri koriste radne stolove visine do 82 cm.

Optimalno je kada je visina stola podešavajuća, jer omogućuje rad sjedeći i stojeći, a uz to prati rast djeteta.

Mogućnost nagiba radne plohe omogućuje bolji položaj tijela kod pisanja.

Osim pisanja i crtanja, radni sto treba omogućiti i dobru poziciju prilikom rada na računaru. Poziciju monitora treba prilagoditi razini očiju, a tastatura bi trebalo da bude u takvom položaju, najčešće nižem nego što je nivo radnog stola, koji omogućuje rad bez zamora ruku. Ukoliko je potrebno, treba postaviti oslonac za noge ispod radnog stola.

Krevet

S obzirom na to da i djeca barem trećinu vremena provode spavajući i za njih je osobito važno da imaju udoban krevet odgovarajućih dimenzija, a koji bi svakako trebao imati kvalitetnu podnicu i madrac.

Drvene podnice omogućavaju stalno prozračivanje madraca, a također podržavaju pravilan položaj tijela. Jednako tako, kvalitetan madrac pruža dobru potporu tijelu i osigurava ispravan položaj kralježnice tokom spavanja.

Foto – ilustracija – pinterest

Dječja soba ne bi trebalo da bude zagušena stvarima.

Dobro organizirani ormari, dovoljno polica i ladica omogućit će da stvari u dječjoj sobi budu uvijek nadohvat te da ambijent dječje sobe bude ugodan i skladan.

Odabirom kvalitetnog namještaja za dječju sobu investiramo u zdravlje djece, a fleksibilnim namještajem smanjujemo troškove u budućnosti.

Ukoliko osiguramo zdrav i ugodan ambijent za dječju sobu, ostaje samo da se igrom boja i oblika što više prilagodimo karakteru djeteta, njegovim željama. No želje se tokom odrastanja mijenjaju, tako da je dobar izbor kvalitetan, ergonomski i zdrav namještaj, koji može podnijeti buduće promjene, dok se bojom i ukrasnim dodacima uvijek mogu napraviti osvježenja, kako bi nekom novom pričom obogatili svijet dječje sobe.

Savjetuje:
gordanavresnik.com
Izvor: Net.hr