Trikovi za opremanje dječje sobe za igranje

Opremanje dječje sobe može da bude posebno izazovno – stvari treba da su funkcionalne, a da opet budu zanimljive djeci. Savjeti o tome kako opremiti dječju sobu za igranje donosi nam mama blogerka Jasmina. Post sa njenog bloga Mama online prenosimo u cijelosti.

“Još od kad smo saznali da čekamo drugo dijete, muž je predložio da odmah počnemo sa proširenjem stana, za koje smo imali uslove. No, nisam se dala nagovoriti (zapravo nisam željela da trudna trpim majstore i radove koji se odlažu i protežu u nedogled). Naivno sam mislila da ćemo sa dvoje djece dobro funkcionisati u dotadašnjoj kvadraturi i da nam dodatne dvije sobe nisu potrebne, bar ne još par godina…

Porođaj i prvi mjeseci uz dva djeteta proletjeli su kao tren. Uz obaveze i neprestanu akciju, nisam se ni okrenula, a već sam imala dvije ćerke – jednu vrlo živahnu dvogodišnjakinju i drugu bebu od devet mjeseci koja nezaustavljivo puzi i sve više učestvuje u igri (čitaj:razbacuje igračke).

Ubrzo, uz njih dvije, igračke su bile svuda po stanu.

Gazili smo preko njih, lomili se… Ni police od poda do plafona nisu bile dovoljne. Odluka o proširenju stana je, naravno, jednoglasno donijeta. Nakon radova koji su se protegli cijeli mjesec, dobili smo još dvije sobe i još jedno kupatilo.

Marko je prvo, ambiciozno predložio da svako dijete dobije svoju sobu. Kažem ambiciozno, jer do dana današnjeg, mjesecima nakon radova, djeca i dalje spavaju sa nama u sobi. No, bar smo igračke sklonili iz dnevne sobe.

ODLUČILI SMO DA NOVE SOBE OPREMIMO TAKO DA JEDNA BUDE SOBA ZA IGRANJE, A DRUGA ZA SPAVANJE.

U to vrijeme već sam bila mama sa dugim stažom, te sam znala puno caka kako praktično, a lijepo opremiti dječje sobe, pogotovo unu za igru. gdje će stalno biti prevrtanja, skakanja, padanja i koja će biti centar druženja.

Ovo su tri trika, koja su nama bila pun pogodak:

  1. Piši-briši zid

U trpezariji već imamo crni piši-briši zid. Odlično se na njemu piše kredama i vrlo se lako briše. No, on je zbog svoje boje više privlačan nama odraslima, nego djeci. Takođe, crni zid u trpezariji se ne nalazi od zida do zida sobe, te su djeca često pisala i po bijelom zidu, koji nije namijenjan za to. Epilog – krečili smo već tri puta.

U dječjoj sobi zid za pisanje je sive boje i na njemu su oslikane planine. Djeca su se oduševila kad su ih vidjele. Obe sive nijanse su piši-briši farba, tako da na ovom zidu može da se piše od poda do plafona, od jedne ivice, do druge.

U trpezariji smo koristili boje za školsku tablu koje se prave u samo nekoliko nijansi, a za dječje sobe smo koristili baš boje za tu namenu (ja ih zovem piši-briši farbe), koje su dosta skuplje nego farbe za školsku tablu, ali je mnogo veći izbor boja i nijansi, pa vrijedi odvojiti malo više novca ukoliko želite da dječja soba bude zanimljivih boja.

Obožavamo ovaj zid i trošimo krede kao omanja osnovna škola.

2. Vinil podna obloga

Dugo smo se dvoumili šta da stavimo na pod dvije nove sobe. Dilema je bila da li staviti parket koji imamo u ostatku stana (jasenov, bijeljen, nelakiran sa strukturama i skup kao vrag), uštedeti na laminatu (koji iako jeftiniji, može izgledati isto odlično, ali opet različito od onoga što već imamo u stanu) ili odabrati nešto treće, potpuno drugačije, drugačiji materijal, neke lude boje, dezene…

Najviše sam navijala za ovu posljednju opciju, pogotovo zbog mogućnosti kreativnog dezena, jer – ipak se radi o dječjim sobama.

Mislim da sam dane i noći provodila na sajtu Galerije podova, češljajući im sajt. Asortiman sam im, mogu se kladiti, znala bolje nego neki njihovi prodavci. Tako sam došla do vinila koji me je odmah oduševio.

Nikada se prije nisam susretala sa njim, izgledom me je privukao, podsjećao me je na linoleum, ali nisam ništa znala o njegovim karakteristakama. Kada sam zvala da se raspitam, prodavac mi je prilično nahvalio vinil, zbog čega smo odlučili da ga stavimo u obje dječje sobe.

Izabrali smo tarketov vinil, tirkizno plave boje. No, u ponudi imaju puno uzoraka, u boji, dječjih i klasičnih.

Prodavac nije ni blizu nahvalio toliko vinil koliko bih ga ja nahvalila, sada nakon više od godine upornog izrabljivanja od strane nas i djece.

Tri njegove karakteristike ga čine čudesnim:

– Po njemu se može pisati, švrljati, crtati svim i svačim. Do sada smo isprobali crtanje kredama, voštanim bojicama, hemijskom olovkom, flomasterima, temperama. Sve se skida u dva poteza krpe.

Kad se umorim od držanja reda, ja svojim djevojčicama kažem:„Hajde danas da pravimo haos“ i onda crtamo od poda do plafona sobe i svi uživamo u tome. Sva sreća da imamo zidove i podove koji to podržavaju.

– Na vinilu se mogu lijepiti ukrasne naljepnice, trake. Naša omiljena igra je pravljenje „školice“ od izolir trake. (beskrajno hvala i našoj komšinici Mini koja živi sprat ispod nas, a koja se nikad nije bunila zbog našeg skakanja).

– Vinil je atraktivnog dizajna – mi imamo plavi vinil koji je upečatljiv, a ne bode oči. Osvježi sobu i da joj neki neobičan izgled. Savršen je za dječje sobe.

VINIL ČESTO MOŽETE VIDjETI U ORDINACIJAMA, TERETANAMA, SPORTSKIM SALAMA I IGRAONICAMA. LAKO SE ODRŽAVA, KAO ŠTO SAM REKLA, A SVOJIM IZGLEDOM UPOTPUNJUJE SVE VAŠE KREATIVNE ZAMISLI.

Već neko vrijeme planiram da ga stavim i u kuhjinju, da zamijeni trenutne beživotne bež pločice.

  1. Šator/kućica za skrivanje

U našoj sobi za igranje naša djeca su prvo imala šator, a onda smo odlučili da ih obradujemo drvenom kućicom na koju mogu da se penju. Kućica sa jedne strane ima klasično penjanje, a sa druge tobogan. Ispod penjalice su police za igračke. Na kućici je i prozorčić iz kog djeca obožavaju da vire.

Pošto su nam djeca još uvijek relativno mala da bih ih samostalno ostavljala, a soba za igru nam je dovoljno velika, mi smo u nju stavili i jednu fotelju na razvlačenje. Tu čuvam djecu dok se one igraju. Nekad mi dozvole i da sjednem na fotelju. A svakako dobro dođe kad nam neko dođe da prenoći.

Pošto kućice od drveta nisu previše jeftine, umjesto njih možete da nabavite i neki indijanski šator ili neki drugi, običniji.

A ako ste kreativni, možete napraviti i svoj šator uz pomoć  ćaršava, kutije ili stolica, mogućnosti su razne…


Možda vas zanima: Kako da izradite indijanski Teepee šator za djecu


Kada opremate dječje sobe, bilo da su one za igranje ili i za spavanje, gledajte da one budu dopadljivog uređenja i dizajna djeci. Važno je da se mališani u njima osjećaju prijatno.

Takođe, ne mora nužno sve što je skupo da bude i najbolje. Nama je vinil bio čak šest puta jeftiniji nego naš parket, ali smo toliko oduševljeni njime da nam vrijedi više nego sve ostalo u kući.

Kod dječjih soba gledajte da birate praktična rješenja, ona koja vam neće biti žao da se isprljaju ili možda oštete. Na kraju krajeva, u djetinjstvu je najvažnija dječja igra. A igru ne smijemo da sputavamo stvarima.

Jasmina Gavrilov Dražić, blog Mama online
Photo: Blog Mama online