Akne otkrivaju unutrašnje tegobe organizma

Naša koža je generalno pokazatelj i našeg zdravlja, a akne, pogotovo one cistične mogu ukazivati na ozbiljne probleme. No akne mogu biti i odraz loše higijene, alergija ili neodgovarajuće kozmetike.

Akne na licu mogu nastati zbog nedostatka cinka u organizmu. Nadoknadite ga mliječnim proizvodima i plodovima mora – rakovima i školjkama.

Akne na bradi mogu upućivati na probleme sa jajnicima i druge ginekološke probleme. Takođe mogu ukazivati i na hormonalni disbalans. Pokušajte za vrijeme onih dana u mjesecu osigurati koži više njege, npr. masku za čišćenje lica ili parenje nad kamilicom, jer se često, upravo u tom periodu, znaju pojaviti.

One koje se pojavljuju na obrazima, signaliziraju na probleme s plućima, a tome uzrok mogu biti i alergije ili zagađenost zraka. Pokušajte držati što čišćim sve što dotiče vaše lice, poput jastučnice i mobitela.

Akne na čelu pokazatelj su problema tankog crijeva. To znači da vjerovatno imate problema s varenjem hrane. Pokušajte jesti više svježeg voća i povrća te izbaciti određene alergene poput mliječnih proizvoda, pšenice ili orašaste plodove.

Akne na korijenu nosa, između očiju, mogu ukazivati na probleme s jetrom. Smanjite unos alkohola i masne hrane. Pijte puno vode da pročistite organizam, a dodatno sеbi možete pomoći čajevima od korijena maslačka ili čička.

Akne na vrhu nosa pokazatelj su problema s visokim pritiskom i eventualno srcem. Razmislite o ishrani i načinu života. Pokušajte se opustiti u aktivnostima koji vam to osiguravaju, poput joge ili šetnje.

Prema rezultatima istraživanja britanskih naučnika/ca, postoji takođe i veza između akni i depresije.

Utvrđeno je da osobe koje imaju problema s aknama, gubitkom kose, ekcemima ili teškim oblikom psorijaze ujedno pate i od najvišeg stepena depresije.

Dok stanje kliničke depresije može stvoriti predispoziciju za akne, koje se pogoršavaju s jačanjem depresije, isto tako i same akne na licu doprinose razvijanju depresije. Dobra je vijest što se depresija izazvana aknama povlači kada se akne izliječe.

Mjesta na kojima su akne tretirajte eteričnim uljima, kremama ili tinkturama. Ne jedite vruća jela i ne unosite tečnost za vrijeme obroka.

Izbjegavajte crnu i bijelu kafu, bijeli kruh, šećer, čokoladu, alkohol i jako začinjena jela. Unesite u ishranu paradajz, grožđe, pivski kvasac, artičoke, crveni luk, limun, špinat i neprerađene žitarice.

Pravila ne vrijede za sve

Mjesto na kojem se akne pojavljuju mogu biti pokazatelj unutrašnje borbe određenih organa, njihovog otežanog rada ili čak bolesti.

Kineska medicina vjeruje da naša koža odražava naše zdravlje pa ako se akne pojavljuju stalno na određenom području, pogotovo ako su guste i jake, da su signal poteškoća.

Mjesta na kojima se vaše akne pojavljuju mogu da vam pomognu da analizirate i razmislite šta jedete, kako živite i koji faktori utiču na vaše zdravlje. To vam može pomoći da sami sebi olakšate i pomognete da budete zdraviji.

Treba naglasiti da ne mogu sva pravila da vrijede za sve. Kod nekoga se akne npr. na čelu mogu pojaviti zbog znoja, šiški, nošenja šešira ili šampona koji im ne odgovara.

Na pojavu akni, osim unutrašnjih problema, mogu uticati i faktori poput kreme za lice, losiona, higijene, alergija, genetike…

Izvor: banjalucanke.com/24 sata

AKNE na zadnjici: Zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti? SAVJETI za njegovanu guzu