Riječ pedijatra: Stolica kod beba – istine, zablude i kada kod ljekara?

STOLICA KOD BEBA: Zavirili smo u bebinu kaku i evo šta nam govori sadržaj bebinih pelena!
Kevin Phillips/flickr.com

Beba mora imati prvu stolicu čim se rodi, ili u prvih par sati poslije porođaja? Ne mora. Prvo pražnjenje se može, ali ne mora desiti u prvom danu života.

Prva stolica se zove mekonijum i obično se vidi u pelenici tokom prvog (nekada drugog dana) po rođenju bebe.

Tačno je da većina beba ima mekonijom u prvom danu života, ali to ne znači da beba mora da kaki odmah pošto izađe iz najudobnijeg mjesta na svetu.

Ako ni poslije dva dana od rođenja nema stolice, konsultuje se hirurg-neonatolog koji preduzima potrebne dijagnostičke mjere. Kada je nedostatak prve stolice (mekonijuma) znak neke bebine bolesti onda (skoro uvijek) ima i drugih znakova i simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu.

Bilo kako bilo, beba je tada u porodilištu, ima redovne nenonatološke preglede pa mama ne mora da brine – tu su doktori specijalisti za tek rođene bebe!

Razmotrićemo česta roditeljska pitanja koja se tiču ove tematike:

  • Ako beba sisa, stolica mora uvijek biti zlatno-žuta?

Tačno je da bebe koje jedu najbolju hranu na svijetu (to je naravno mamino mlijeko) imaju zlatno-žutu boju stolice, ali to ne mora uvijek da bude tako.

Beba ima pravo da ponekad ima i zelenkastu stolicu, čak i sa malo sluzi. Ovo se često dešava kada bebe imaju zapušen nosić sa dosta sluzavog sekreta. To je prolazna stvar, pa se poslije nekoliko “mješovitih stolica” ponovo pojavi zlatno žuta boja.

Stolica je zelena, beba je sigurno gladna hajde da je dohranjujemo!

Jedna ili dvije zelene stolice ne znače da je beba gladna!

Ako je beba vesela, lijepo jede i lijepo napreduje, nema razloga da se žuri sa dohranom. Najbolji “procjenitelj” je težina – ako beba ima normalan prirast u tjelesnoj masi, to znači da je mamino mlijeko dovoljno i tu nema dileme.

Zelena stolica, naročito ako je “tečnija” može biti znak prolazne i blage crijevne infekcije (toga zimi ima dosta).

Ne valja da dijete ima mnogo (preko pet) vodenih zelenih stolica. To bi značilo da ima neku ozbiljniju infekciju.

Prave “stolice gladi” su praćene uznemirenošću bebe i njenim plakanjem i poslije podoja.

Ako se to desi nakon svakog (ili skoro svakog) podoja, probajte jednu “foru”. Napravite dvije mjerice (60 ml) adaptiranog mlijeka i dajte bebi “na kašičicu”. Ako beba rado popije ovaj dodatak to stvarno znači da mu je mamino mlijeko nedovoljno.

Tada treba dopuniti bebine obroke, ali nikako ne treba prekidati dojenje. Mama treba da se, na sve načine, potrudi da očuva i “pojača” svoje mlijeko. Redovna ishrana zdravom “jakom” hranom, dosta tečnosti ali i redovno spavanje i odmor su načini da maminog mlijeka bude dovoljno.

Čim počne dojenje, beba treba da ima svaki dan po jednu stolicu?

I ovo je zabluda! Kada beba počne da sisa, može da ima više stolica dnevno, ali i da nema stolicu po nekoliko dana.

Postoji “pravilo sedmice” koje kaže: beba može da ima sedam stolica dnevno, ali da sedam dana nema ni jednu stolicu”.

Stvarno je tako, a bebe koje sisaju, kada malo porastu (drugi-treći mjesec života) mogu da nemaju stolicu po desetak dana, pa čak i po dvije nedjelje! To je normalna pojava, imajući u vidu da sa rastom bebe raste i debelo crijevo koje može da primi veću količinu stolice i da je zadrži pre pražnjenja.

Čim prođe pet dana od prethodne stolice bebi treba izazvati stolicu klizmicom?

Ovo je opasna zabluda!

Ako počnemo da koristimo klizmice, čepiće ili vrh toplomijera kao sredstvo za izazivanje stolice – činimo djetetu “medvjeđu uslugu”!

Analni otvor je jedan kružni mišić (sfinkter) koji ima zadatak da zadrži i propusti stolicu. Dakle, on ima senzornu funkciju – da “osjeti” kada se primakne stolica, a potom i da se otvori i tako omogući pražnjenje crijeva.

Ako pomenutim (nepoželjnim) načinima tjeramo sfinkter da se opusti i pusti stolicu napolje, onda ga navikavamo na to, pa guza “zaboravi” na normalni mehanizam pražnjenja. Tako se beba, protiv svoje volje, navikava na klizmice i neće drugačije da kaki. E, to nije dobro!

Ako je beba zdrava – lijepo jede i spava, a nema drugih smetnji, treba strpljivo sačekati da sama kaki! Nema veze što se ponekad “muči” da izbaci stolicu – to tako mora da bude. Veliki broj beba poslije “faze grčeva” ima “fazu zadržavanja stolice” – sve je to dio normalnog sazrijevanja bebinih crijeva, zato izdržite.

Poslije sedam dana beba je konačno kakila, ali se na kraju stolice vidi “končić” krvi, brzo kod doktora!?

Ne treba odmah trčati kod pedijatra!

Ovaj “končić” krvi znači da se desila prskotina na čmariću prilikom prolaska malo veće stolice kroz analni otvor. To stvarno nije ništa strašno!

Bebi treba detaljno oprati guzu mlakom vodom i blagim (tečnim) bebi sapunom, potom je dobro osušiti i namazati “gustu kremu protiv ojeda” koja sadrži cink, koji je odličan za zarastanje (epitelizaciju) napukle kože.

Poslije svake stolice ovo treba ponoviti, a pred spavanje treba namazati malo kreme sa pantenolom koju nježno, vrhom malog prsta treba “pogurati” pola cantimetra u guzu (analni otvor) da eventalna pukotina oko sfinktera (kružnog mišića na analnom otvoru) što prije zacijeli.

Kada se javiti pedijatru?

  • Ako beba nema stolicu duže od deset dana, a ima i druge tegobe – nervozna je, plačljiva, neće da jede ili prekida obrok. Tada postoji još nešto što smeta bebi, a to treba da istraži pedijatar.
  • Ako beba ima brojne prolivaste (tečne), smrdljive i zelene stolice – to je pouzdan znak infekcije.
  • Kada primijetite veću količnu svježe krvi na stolici – ovo se rijetko dešava, ali zahtijeva pregled pedijara.
  • Kada se desi da beba ne napreduje u težini, iako traži da jede, a nema stolicu duže od sedam dana treba se posavjetovati sa pedijatrom.
  • Ako i poslije dvije nedjelje (ovo važi za bebe koje samo sisaju) beba nema stolicu treba se javiti pedijatru, čak iako je sve drugo dobro. Poslije pregleda će pedijatar vidjeti da li mu treba pomoć kolege – dječjeg hirurga, ili će se problem drugačije riješiti. Tada će se uraditi klizmica, ali će o tome odlučiti pedijatar.
  • Ako imate dilemu ili primijetite bilo šta što odstupa od uobičajenog bebinog ponašanja – posavjetujte se sa vašim pedijatrom. To je nabolji način da se smirite, ali i da pedijatar procijeni da li treba detaljnije pregledati bebu.

Piše: Ass.dr Goran Vukomanović
mojpedijatar.co.rs