Nega kože u trudnoći i nakon poroda: Koje sastojke izbegavati a šta koristiti za lice, telo i strije

nega kože u trudnoći i nakon poroda saveti strije kozmetika mamaklik (2).jpg

Koje sastojke u kozmetici izbegavati kada je u pitanju nega kože u trudnoći? Da li trudnice mogu da koriste retinol? Koja su ulja i kreme najbolje za strije u toku trudnoće i nakon poroda?

Trudnoća – naizgled bezbrižan period kada vam svi udovoljavaju. Zapravo se neprestano smenjuju pitanja, planovi, spiskovi, dok se lude misli roje. Dođe u tom haosu i briga o najvećem organu – koži. Nega kože u trudnoći jeste specifična ali ne i toliko zahtevna.

Uvek je korisno voditi računa o sastojcima u kozmetici koju koristite, ali ništa vas ne natera da ZAISTA sednete i iščitate sve što piše na poleđini proizvoda kao saznanje da ste u drugom stanju!

Mi smo tu da vas podsetimo na proizvode i supstance koje bi trebalo da izbegavate tokom tih 9 meseci i perioda dojenja.

nega kože u trudnoći i nakon poroda saveti strije kozmetika mamaklik (2).jpg

Nega kože u trudnoći: Da li trudnice smeju da koriste retinol?

Prvi na spisku je retinol – koristan, za mnoge magičan sastojak u anti-age proizvodima, međutim istraživanja su pokazala da višak vitamina A u organizmu trudnice može negativno uticati na plod.

Preporučena dnevna doza ovog vitamina iznosi 2700 I.U, a crpimo ga iz namirnica životinjskog porekla (džigerica i riblje ulje), kao i iz narandžastog voća i povrća bogatog beta-karotenom.

Ukoliko koristite proizvode sa retinoinskom kiselinom u borbi protiv akni, napomenite svom dermatologu da ste u drugom stanju i, po potrebi, u dogovoru sa njim promenite terapiju.

Nega kože u trudnoći: nedozvoljeni sastojci u kozmetičkim proizvodima

Stručnjaci napominju i da vodite računa o prisustvu formaldehida (nalazi se u proizvodima za ispravljanje kose, pojedinim lakovima za nokte, pa i lepku za trepavice…) i aluminijum-hlorid heksahidrata koji ćete pronaći u gotovo svim antiperspirantima.

Takođe, trebalo bi da izbegavate proizvode za samopotamnjivanje jer je njihov aktivni sastojak dihidroksiaceton (DHA) čije dugoročne posledice još nisu dovoljno ispitane.

Ako rat sa celulitom vodite uz mnogobrojne kreme i masaže moraćete da ga pustite da ovoga puta “dobije bitku”, a vi se bacite na zdraviju ishranu i povećajte unos vode, uz laganu fizičku aktivnost. Svakako će vam prijati.

Da li je neophodno da pređete na prirodnu i organsku kozmetiku?

Ne, samo birajte proizvode sa korisnim i bezbednim sastojcima poput glicerina, hijaluronske ili mlečne kiseline, shea butera i drugih prirodnih ulja.

Kako sprečiti strije u trudnoći i posle porođaja?

Revnosnim korišćenjem losiona za telo bogatim uljima poradićete na elastičnosti kože i eventualno sprečiti nastanak strija.

Obratite pažnju na prisustvo vitamina E, on je od esencijalne važnosti, a ako na etiketi spazite bademovo, arganovo ili kokosovo ulje uboli ste premiju!

Ipak, ne očekujte čuda. Dosta toga zavisi od samog kvaliteta vaše kože i genetike.

Da li treba da napomeno da je prošao brzi voz ukoliko se setite da mažete stomak i bokove negde tamo od poslednjeg tromesečja, jer ste tek tad shvatili da vam je stomak stvarno porastao?

Neke žene strije uoče tek nakon porođaja, kada se koža vrati u prvobitno stanje. Teško da ćete ih ukloniti bez upotrebe lasera, ali niije sve izgubljeno! Redovnom upotrebom ulja ili losiona protiv strija možete ih posvetleti i učiniti manje vidljivim.

Nega kože nakon poroda

Kad ste već u trudnoći razmazili kožu tela i lica neprestanim mackanjem, ne zaboravite da je negujete i kada na svet stigne vaš mali zamotuljak sreće!

Možda ćete imati manje vremena za sebe, ali to ne znači da sav trud treba da pustite niz vodu, zar ne?

Nastavite da koristite hranljive kreme i redovno čistite lice, pametno iskoristite bebine dremke, ako niste i vi zapali u jednu.

Korisna caka koja vam štedi vreme je korišćenje uljanih kupki koje će obezbediti neophodnu hidrataciju, čak i ako nemate vremena da namažete losion za telo nakon brzinskog tuširanja.

Ne zaboravite, vaša koža će vam biti zahvalna jer ste usvojili korisne navike i nagradiće vas mekoćom, elastičnošću i sjajem. Moramo nekako lažirati onaj trudnički sjaj i kada se hormoni vrate na fabrička podešavanja!

Autor: Olja Lazarević MamaKlik

Njega kože u 20, 30, 40, 50. godinama: Vodič i savjeti za lijepu kožu lica!

Prirodna njega kože lica i tijela tokom trudnoće

Univerzalna prirodna njega lica i tijela za blistav ten i elastičnu kožu