Test na trudnoću iz drevnog Egipta

Iako se misli da su kućni testovi na trudnoću osmišljeni u moderno doba, istorijske činjenice govore drugačije: žene su slične testove upotrebljavale i u antičkim vremenima, preciznije – već oko 1350. godine prije nove ere.

Egipatski papirus iz tog vremena detaljno opisuje kućni test na trudnoću koji je ujedno bio pokazatelj budućoj mami da li nosi žensko ili muško dijete.

Prema uputstvu iz ovog drevnog egipatskog manuskripta, žena bi se pomokrila na manju količinu pšeničnog i ječmenog zrnja i ako bi proklijao ječam, smatralo se da nosi dječaka, a ako bi proklijala pšenica, očekivala je djevojčicu. Ukoliko nije ni bilo klica, to je značilo da nema ni trudnoće.

Vjerovali ili ne, postoji nešto istine u svemu ovome. Kada je isti test izvođen u novije vrijeme, ustanovljeno je da trudnoću predviđa sa 70% sigurnosti (ali ne i pol bebe), i to vjerovatno zato što povišen nivo hormona estrogena u urinu trudne žene uzrokuje klijanje zrna.

Ova prastara egipatska metoda je svakako dobar štos, ali za veću sigurnost se ipak preporučuje neki od savremenih kućnih testova, koji pružaju preciznije i pouzdanije rezultate.

Svaka buduća mama koja želi ranije da sazna pol svoje bebe, na raspolaganju ima i jednostavne DNK tekstove, poput myPrenatal i myPrenatal plus, koji se rade i zbog provjere eventualnih hromozomskih abnormalnosti ploda.

Izvor:
What to Expect: Before You’re Expecting by Heidi Murkoff & Sharon Mazel (Simon & Schluster UK Ltd 2009)