Hug Bug, satkano od ljubavi za mamu i njenu bebu

 

Dve mame, Jelena i Nataša, nisu došle na ideju da prodaju marame za nošenje beba da bi razvile unosan biznis. Naprotiv, nošenje beba u marami donelo je jedan novi kvalitet u njihove živote, koje su želele da podele sa drugim mamama. Upoznale su se na časovima joge za trudnice, kod instruktorke joge, Mirjane Gnjatić. Od nje su i saznale da su žene širom sveta oduvek nosile – i još uvek nose – svoju decu uz sebe u maramama za nošenje beba, pružajući im tako toplinu, bliskost, sigurnost, utehu i hranu u svakom trenutku – dok su uporedo obavljale svoje svakodnevne obaveze. Ovo im se veoma dopalo,ali je ostalo da čeka “neku zgodnu priliku”. Osim toga, kod nas nije bilo gotovo nikakvih nosiljki, svakako ne anatomski bezbednih za bebu, a bilo je na tržištu raznih kolica, pa su tako i Jelena i Nataša pokušale da bebu šetaju u kolicima, ljuljkaju kad je nervozna isl. No, svake stepenice su predstavljale problem, po kiši ili segu sa kolicima se nikud nije moglo, a ni bebe nisu bile oduševljene. Uostalom, instinkt im govorio da je bebi potrebna sva bliskost i fizički kontakt koje može da dobije i da će tako najbolje napredovati. Nama odraslima prija da se grlimo i mazimo, da spavamo zajedno kako ne bi i njoj, jednom tako majušnom i mladom biću.

Tako su Nataša i Jelena krenule u istraživanje, konsultacije sa pedijatrima, savetovanja sa krojačicama, potragu za materijalima, i posle mnogo eksperimentisanja, došle do prve marame za nošenje beba! Nije preterivanje ako kažemo da im je to promenilo živote: odlazile su u maratonski duge šetnje, mogle da budu opuštene, nađu se sa prijateljcom na kafi, diskretno doje bebe u marami, odlaze u nabavku pos vim vremenskim prilikama, silaze ili se penju niz stepenice…. Istovremeno, bebe su bile mirnije, imale manje grčeva, bolje spavale, bile spokojnije….

Posle nekoliko nedelja, prijateljice sa bebama pokazale su interesovanje za marame… potom su počeli da se interesuju prolaznici, pa nepoznate mame i buduće mame… Ideja da se ovo predivno iskustvo nošenja podeli sa drugim mama javila se najpre u šali, a potom sve ozbiljnije. Tako su Dve mame: Jelena, doktorka pravnih nauka i Nataša, diplomirani inženjer elektrotehnike, počele da se bave ozbiljnim biznisom, sa ciljem da druge mame upoznaju sa blagodetima nošenja.

Danas, dve mame se bave promocijom, proizvodnjom i prodajom Hug Bug marama za nošenje beba. Nošenje beba je prirodni nastavak trudnoće: ono pospešuje razvijanje odnosa bliskosti, poverenja i ljubavi sa bebom, čineći je spokojnom i zadovoljnom, a mama i tata stiču veću slobodu i samopouzdanje kao roditelji. Kao savršena dopuna Hug Bug marami za nošenje beba, pre nekoliko godina počele su da šiju i vrlo praktične i kvalitetne majice za dojenje, a odnedavno prave i ogrlice i narukvice od drvenih kuglica i pamučnog konca, idealan ukras za mame, a za bebe prirodna zanimacija dok ih nosite ili dojite. Najnoviji u nizu Hug Bug prirodnih proizvoda jesu drvene glodalice za bebe.