Mama intervju – Maja Isović Dobrijević

Naša današnja gošća je majka djevojčice Livie koja ima 10.5 mjeseci. Magistrica sociologije, novinarka na portalu BUKA, polumaratonka. U novinarstvu radi na temama iz oblasti kulture i društva, a što se tiče nauke bavi se analizom problema nacije i nacionalizma, tradicionalizma, a voljela bi da ima više vremena da se bavi rodnim studijama. Voli knjige, serije i filmove. Trenutno najviše serije.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Maja: Moj dan počinje oko pola 8,  pokušavam se razbuditi do 8 časova kada se moja djevojčica budi. Srećom, i ona voli da spava, kao i mama, pa se ne budi ranom zorom. Onda ide jutarnje spremanje, pripremanje jela, dočekivanja baka koje nam pomažu u svakodnevnim obavezama. Završetak dana je oko ponoći, nakon uspavljivanja bebe, nastojim se malo relaksirati, tad imam sat-dva samo za sebe.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Maja: Najviše volim popodnevne šetnje sa bebom. Svaki dan idemo u duge šetnje, jer ona voli da bude napolju, raduje se prolaznicima, smije im se, zaista uživamo.  Uz nju iznova otkrivam ljepotu grada, prirode, ljudi koje srećemo. Te šetnje me ispunjavaju i ne volim dane kad ne možemo da ih praktikujemo. Povremeno se sretnemo sa nekim prijateljicama, ali uglavnom smo same i družimo se kako mi najbolje znamo.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Maja: Kao i sve majke male djece, vremena za mene je malo, čini mi se sve manje. Ali, ja sam pasionirani ljubitelj serija, pa ne mogu zamisliti dan da ne pogledam bar jednu-dvije epozode serije koje pratim. Toliko je dobrih serija sa sjajnom produkcijom, da radije žrtvujem koji sat sna da bih sve ispratila, a naravno ne stižem sve da gledam. Pored toga, nastojim da se dva puta sedmično, ukoliko mi okolnosti dozvoljavaju, organizujem da odem na trčanje. To mi je zaista pročišćavanje tijela i duha od svih toksina. Voljela bih da imam više vremena i za trčanje, ali tome se ozbiljno još uvijek ne mogu posvetiti. Nadam se da ću se od jeseni moći vratiti trčanju dužina i spremanju za neki polumaraton u regiji.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djetetom izgleda…?.

Maja: Predivno i ludo. Stalno je neka akcija, pa se suprug i ja smjenjujemo. Livia je navikla samo da se nosa, ili je mužu za vratom ili nam je na rukama. Sad voli da hoda uz našu pomoć, jer još nije prohodala, pa samo istražujemo po kući ili vani, zavisno gdje smo. Moja beba, je za razliku od mene, velika veselica, voli da se druži, obožava drugu djecu, ja sam više zatvoren tip, ali uz nju se i ja moram opustiti. Smijemo se puno.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Maja: Za trudnoću sam saznala na suprugov rođendan, pa mu je to sigurno bio najljepši poklon ikad. Bila sam sretna, očekivala sam to, ali kad je tekst pokazao dvije crtice bila sam presrećna. Maštala sam o curici i ona nam je došla.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Maja: Kao po knjigama, osim dvije stvari. Baš sam se puno udebljala, da budem tačna 25 kilograma, bilo je ljeto pa sam bila sva natečena, bilo mi je teško zbog toga. Zadnji mjesec mi je bio naročito težak, jer me uhvatio trudnički išijas, pa sam se jedva kretala, ali sam hodala svaki dan bez obzira na to. Na dan odlaska u bolnicu otišla sam na kafu sa kumom, jednostavno nisam kućni tip i ležanje mi je bilo nezamislivo.  Cijela trudnoća bila mi je istraživanje i otkrivanje. Išla sam na Razgovaraonicu koju je organizovao DRIP, i preporučujem tu pripremu svakoj trudnici, u okviru nje posjetili smo porodilište što mi je donijelo smiraj oko poroda. Nije me zaobišla ni yoga za trudnice, a zadnja tri mjeseca išla sam kod teta Nade na vježbe. Kao i u svemu nastojala sam da budem “prespremna”, a to mi je olakšalo dosta toga.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Maja: Bilo nam je divno, ali stalno sam se bojala, zapisivala kad je jela, kad sam mijenjala pelene, gledala sam ju kako spava, diše li, dugo mi je trebalo da se opustim, ali vjerujem da je svim “mladim” mamama tako. Još uvijek se sjećam prvog presvlačenja bebe kod kuće kad smo došli iz porodilišta, doslovno sam se rasplakala, jer nisam znala ja joj obučem pelenu. Druga pelena je išla bez problema.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Maja: Da ne izgube sebe.  Da zastanu, za sjednu, da pruže noge i popiju kafu. Da imaju pet minuta za sebe.

MamaKlik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Maja: Bez baka bilo bi teško. Treba naći vrijeme za sve, jer dan prekratko traje. Nažalost, sad mi neki hobiji stoje, ali nadam se da ću se i njima ubrzo vratiti, poput učenja jezika.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Maja: Moram priznati da sam tip osobe koja ne voli kuhinju i kuhanje, pa bi me svi, koji me znaju ismijali kad bih vam dala neki recept. Naručite pizzu, ne može biti ljepše i brže.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Maja: Sve će proći. Kad god mi je teško to pomislim. Kad trčim polumaraton, kad me noge izdaju negdje na 19 kilometru, u glavi mi je taj moto. To je nešto što me oduvijek prati.