Epidural i prisustvo na porođaju u banjalučkom porodilištu

ISKUSTVA SA POROĐAJA: Pitali smo 10 žena da nam opišu svoja porođajna iskustva

Uslugu epiduralne anestezije u Klinici za ginekologiju i akušerstvo ne traži ni 10 odsto trudnica, a procenat očeva koji prisustvuju porođaju još je i manji.

Od početka godine u Klinici je pruženo 40 usluga prisustva osobe od povjerenja porođaju i to su uglavnom bili mlađi muškarci.

Gruba računica pokazuje da se broj zahtjeva povećao za 10 puta u odnosu na 2015. godinu, kada je ova usluga postala dostupnija očevima u Banjaluci. Međutim, to i dalje znači da na svakih 40 porođaja u sali bude tek jedan tata.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra navode da su dosadašnja iskustva pozitivna kako za osobe koje prisustvuju porodu i porodilje, tako i za osoblje.

– Prilikom porođaja svakoj porodilji je lakše kada je uz nju bliska osoba, zbog toga što se osjeća sigurnije, mnogo je smirenija, lakše prati uputstva i sarađuje sa medicinskim osobljem. Primijećeno je da ovu uslugu traže više očevi nego drugi članovi porodice – rekli su u UKC RS. Usluga košta 20 KM, a otac mora uraditi još i sanitarni pregled.

I dok mnogi muževi ne ulaze u porođajnu salu jer smatraju da ženi u tim trenucima ne mogu puno pomoći, same trudnice većinom zaziru od epiduralne anestezije, poznatije i kao „bezbolni porođaj“.

Razlog je, pričaju, nepovjerenje u ovu anesteziju, mada i cijena igra presudnu ulogu.

Epiduralna anestezija u Banjaluci se primjenjuje od 2011. godine, a cijena usluge prije 2 godine snižena je sa 500 na 150 KM.

U UKC međutim ocjenjuju da pacijentkinje sve manje imaju strah od epiduralne anestezije, dodajući da su jako zainteresovane za korištenje modernijih pristupa porođaju jer im u mnogome olakšavaju cijeli proces porođaja.

Uslugu epidurala od početka godine koristilo je 116 porodilja, odnosno svaka 13 žena.

Izvor: www.blic.rs