Prvi put u Banjaluci održana obuka terapautskog ronjenja

10. aprila 2017. god Banjaluka bilježi sjajan događaj. Prvi put na ovim prostorima održana je obuka terapeutsko ronjenja za osobe sa invaliditetom i to na Gradskom olimpijskom bazenu.

Nakon sjajne nesvakidašnje  revije “Prepoznaj ženu u meni”  koju je osmislila i organizovala  dr Snežana Kutlešić-Stević, došla je na ideju terapeutskog ronjenja. Uspjela je u ovoj namjeri i zajedno sa RK “Buk” iz Banjaluke , održana je prva obuka ovakvog tipa.
Za sada imamo samo ime i dobru volju učesnika. Želimo da uz pomoć lokalne zajednice projekat učinimo dostupnim svima kojima to može pomoći. Hidroterapija puno pomaže kod oduzetosti donjih ekstremiteta. Dok su u vodi nemaju grčeve mišića sa kojima imaju problema. Osim toga mogu da plivaju kao i zdrave osobe – istakla je Kutlešić-Stević.

Dr Snežana Kutlešić-Stević je jedna od rijetkih osoba iz političkog i javnog života koja se bavi unapređenjem kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Portal MamaKlik je pozvao dr Kutlešić-Stević sa pitanjem šta lično za nju znače ove aktivnosti:

“Znače sve, to je moj život! Radim to od srca i sa velikom ljubavlju. Dajem im snagu i podršku a zauzvrat dobijam motivaciju da idemo dalje, jači i motivisaniji. Postoje mnogi projekti u mojoj “glavi” koje želim uraditi za njih. To su osobe koje uz moju i podršku svih nas -mogu još mnogo uraditi!” 

Marija Bilčar, jedna od polaznica nakon obuke u vodi izjavila je:

” Divan je osjećaj biti u vodi. Kao da sam lebdjela. Ronjenje za zdrave je izazov, dok je za nas to malo komplikovanije. Ronioci se služe i rukama i nogama, a mi se oslanjamo samo na ruke i moramo nositi tegove na leđima da bismo zaronili .”

dr Snežana Kutlešić-Stević sa polaznicom Marijom Bilčar

Oduševljene nije krila ni druga polaznica kursa Sanja Jokić.

Osjećala sam pozitivno uzbuđenje. Fantastičan je osjećaj biti slobodan pod vodom. Ronjenje je za mene veliki izazov, ali i jedinstvena prilika da se upustim u novi svijet bez kolica i barijera.

dr Snežana Kutlešić-Stević sa polaznicom Sanjom Jokić

Slična iskustva je imala je i Tatjana Varga iz Zagreba, koja je pomagala Sanji i Mariji da se prilagode pod vodom.

Ronim od 2009. i od tada život mi se promijenio nabolje. Sviđa mi se taj osjećaj slobode. Mogu bez kolica vidjeti mnogo stvari, jer svako ronjenje je drugačije. Obožavam da gledam ribe, koralje i morski svijet – kazala je Varga.

 

Član ronilačkog kluba “Buk” Branislav Rađević, koji je nakon obuke u Sloveniji dobio licencu za rad sa licima sa invaliditetom, objasnio je da je sistem ronilačke obuke isti kao i kod zdravih osoba.

Ipak imaju neki elementi na koje instruktori moraju obrati pažnju, kao na primjer na koji način ih spustiti u vodu i pomoći im da izađu te kako prilagoditi neke vježbe za njih – kazao je Rađević. Naveo je da bi ova obuka trebalo da traje oko deset dana.- Nakon toga ćemo ih odvesti na more da bismo mogli sa njima raditi na otvorenom. Cilj projekta je osamostaliti ih  da mogu bez ičije pomoći biti pod vodom – istakao je Rađević.