Besplatni pravni savjeti – Koja su prava putnika koji se nalazi u vozilu koje je skrivilo saobraćajnu nezgodu?

Da li ste znali da, ukoliko ste bili saputnik u vozilu koje je skrivilo saobraćajnu nezgodu, imate pravo na odštetu, a da time ne ugrozite status vozača, odnosno da zbog vaše naknade nema dodatne maluse ili  kazne.

Svako vozilo, koje ima redovno osiguranje, takozvanu AO polisu, tom polisom osigurava od svoje odgovornosti, osim drugih vozila i putnika u drugim vozilima, i svoje saputnike od eventualnih povreda koje mogu da nastanu prilikom saobraćajne nezgode.

ŠTA TREBATE URADITI ?

Da bi ste ostvarili pravo na naknadu, potrebno je neposredno poslije nezgode, da se javite u najbližu službu Hitne medicinske pomoći, ukoliko je to nephodno, ili nadležnom ljekaru.

Zatim pažljivo ispoštujte ljekarske savjete i period liječenja. Nema potrebe da žurite sa predavanjem zahtjeva za naknadu, prije završenog liječenja, jer na taj način možete sami sebi uskratiti pravično obeštećenje.

ROK ZA NAKNADU ŠTETE ?

Rok za naknadu štete je 3 godine od nastanka štetnog događaja, apsolutno do 5, ukoliko je liječenje dugotrajno. Kod teških tjelesnih povreda sa visokim procentom trajnog invaliditeta, koje iziskuje dugotrajno liječenje, konačno stanje se cijeni s koncem treće godine.

NE ZABORAVITE!

Za naknadu štete treba da posjedujete zapisnik o uviđaju nezgode i nalaze vašeg cjelokupnog liječenja.

 

Za sve ostale informacije koje su besplatne do konačne naplate, možete da se informišete na sajtu www.odsteta.net