Mama intervju: Zorana Miličić

intervju zorana miličić mama klik
Zorana i Darko Miličić sa decom

Kreatorka Zorana Miličić, stub je porodice koju je osnovala sa poznatim košarkašem DARKOM MILIČIĆEM.

Deca Lazar, Luka i Lara kruna su ljubavi, koja se rodila iz prijateljstva između Zorane i Darka.
Jedinstvena mama Zorana Miličić na čiju pojavu niko ne ostaje imun, za naš portal podelila je priču o roditeljstvu i porodici.

Uživajte u redovima koji slede.

Mamaklik: Kada počinje, a kada se završava vaš dan?

Zorana: Kada imate troje dece, onda vaš dan počinje od ranog jutra i završava se onda kada obavite apsolutno sve što je potrebno da deca i porodica funkcionišu maksimalno. To je gust i strog raspored koji se svakodnevno poštuje jer u suprotnom neko neće imati uz sebe knjigu za školu, neko patike za trening, ostaće neplaćen neki račun, ručak neće biti gotov na vreme, neko će ostati neokupan…
Deca su porasla, nisu jako mala pa se trudim da ih naučim da budu samostalni i da učestvuju u svemu koliko god je moguće u skladu sa njihovim godinama.

Mamaklik: Koji vam je nadraži deo dana?

Zorana: Moj najdraži deo dana su jutra kada se u krevetu, nakon buđenja, svi zajedno mazimo dok smo još u pidžamama, zatim “moje vreme“ kada ih odvezemo u vrtić ili školu. To je mojih sat vremena koje koristim za sebe. Uglavnom to vreme iskoristim da odem na trening ili da doručkujem i popijem kafu na miru. Nakon toga, odlazim u svoj studio i tu počinje moj poslovni deo dana. Sledeći najdraži deo dana je kada se vratimo svi kući.

Kreatorka Zorana Miličić, stub je porodice koju je osnovala sa poznatim košarkašem Darkom Miličićem.

Mamaklik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Zorana: Imam, naravno, sve je stvar dobre organizacije.
Meni moja deca daju snagu i želju da budem i dobra majka i zadovoljna žena. Posao kojim se bavim smatram takođe svojim vremenom, jer imam sreću da radim ono što volim, kreativno je i zaista uživam, a nema ništa lepše nego kada ste u situaciji da spojite ljubav i posao u jedno.

Moram da naglasim da uvek nađem vremena i za prijatelje, jer sam i tu uspela da stvorim krug ljudi koji me ispunjavaju i podržavaju, ali vrlo često i dobronamerno kritikuju, savetuju.
Nisam sujetna i uvek volim da čujem šta drugi imaju da kažu, naravno, oni koji imaju kredibilitet, one druge, volim da čujem, ali iz zabave.

Mamaklik: Vaše vreme sa decom?

Zorana: Sa decom sam od momenta kada se vrate kući iz škole i vrtića, pa sve do njihovog spavanja i naravno uvek vikendom.
Kao i svaka mama trudim se da im budem sve.
Ja sam im prijatelj, učiteljica, drugarica, animatorka, vaspitač, kuvarica, vila, nosač, instruktor, vozač.
Kao što sam rekla na početku ja sam im MAMA.

intervju zorana miličić kreatorka mamaklik
Zorana Miličić sa decom

Mamaklik: Kako ste reagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Zorana: Bila sam zaista mlada kada sam prvi put ostala trudna, ali tako sam želela. Kada imaš ljubav, mladost, zdravlje i sve je nekako baš onako kako treba da bude, jedino što ti preostaje jeste da poželiš da proširiš porodicu.
Kako smo poželeli tako smo i dobili. Rodio nam se Lazar. Ja sam u trudnoći zaista uživala. Kada sam saznala da sam trudna bila sam presrećna, ali i sva u čudu sa million pitanja i potpitanja. Gledala sam u svoj stomak i tražila znakove, osluškivala sebe i svoje telo, a ujedno bila jako ponosna i nasmejana.

Mamaklik:Kako su prošle vaše trudnoće?

Zorana: Imam osećaj da je meni trudnoća “prvo stanje”. Imam dodatno energije, dobro se osećam, nasmejana sam, zaista sam uživala u svakoj trudnoći.

Mamaklik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Zorana: Prvih dana je zaista bilo teško. Bila sam u Americi kada sam rodila prvo dete i bila je to borba. To su dani kada pokušavate da uspostavite dojenje, da uvedete bebi neki ritam, da se vi oporavite. Na sve to, ja sam bila potpuno sama u tuđoj zemlji, ali prošlo je… Dete je poraslo, a ja sam izašla iz situacije jaka i spremna da rodim još dvoje dece.

intervju zorana miličić mama klik
Lazar, Luka i Lara

Mamaklik: Šta savetujete drugim mamama?

Zorana: Savetujem im da bude uporne, istrajne i jake. Da prihvate svaku pomoć koja im se ponudi. Da ne veruju slepo doktorima već da osluškuju svoju bebu. Da budu uporne kada je reč o dojenju. Da se ne ljute na partnera ako se ne snalazi najbolje u samom startu. Da se ne lažemo, to je šok i za nas, a zamislite njihov pogled na novonastalu situaciju, ali, uključujte ih polako u sve, mogu oni sve što i mi. Nemojte sebe pretvoriti u robinje. Nastavite sa svojim životom i ne žalite ako ste ih ostavile na dva sata, oni su došli u vaš svet i moraju se prilagoditi vama kao i vi njima.
Život nije stao, život tek počinje.
Nemojte se brinuti i stresirati oko dečijeg plača za koji znate da nije ništa drugo nego njihov način da vas podsete da su tu. Sve je u redu ako znate da ste dali sve od sebe.
Kad beba spava i vi lezite i ako možete spavajte.
Često i jedna čaša crnog vina može da vas opusti i da vam snage za dalje. Ne čuvajte decu pod staklenim zvonom i ne ljutite se na bake i deke koji su euforični. Dajte im bebu u ruke, a vi prošetajte kao da se ništa nije promenilo.
Savete ostalih mama saslušajte, ali zapamtite da ne važe ista pravila za sve bebe.
I nikada ne sumnjajte u vaše majčinstvo. Vi ste najbolja mama na svetu. Neka vam to bude mantra i tako će zaista biti.

intervju zorana miličić mama klik

 Mamaklik: Kako uspevate da uskladite posao/karijeru/porodicu?

Zorana: Uspevam sve. Deca su velika, imaju svoje obaveze, baš kao mi odrasli. Sve se dogovorimo i držimo se plana. Zna se ko je prioritet, ali trudim se da posao ne trpi.
Ako smem da budem iskrena, živim za vikend i naša zajednička putovanja. To mi ipak najviše prija.

Mamaklik: Možete li sa našim mamama podeliti vaš najdraži, a najbrži recept?

Zorana: Potaž od bundeve recimo.
Povrće, zdravo, tečno i toplo. Jedan smajli od neutralne pavlake na potaz i eto ručka.

Mamaklik: Vaš moto?

Zorana: Uh, što sam starija sve više i sama smišljam mudrosti ☺, ali neka za danas bude ona : “Sve mora biti dobro na kraju, ako nije dobro, nije kraj”.

MamaKlik.com