7. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

U 7. nedjelji trudnoće i dalje je prisutna mučnina, obično ste bezvoljni i umorni ali sve je to normalno jer svi ovi simptomi iščeznu ili se skroz smanje do kraja prvog trimestra trudnoće. U 7. nedjelji lučenje pljuvačke kod trudnica je intenzivno i to vam može biti čudno ali je sasvim normalno. Sad već primjećujete kako se stomak mijenja. Ovo je dobro vrijeme da započnete svoj trudnički foto album i da pratite kako se stomak povećava. Takođe ćete imati jako lijepu uspomenu kasnije.

Vaša beba

U ovoj nedjelji vaša materica je veličine narandže a fetus je kao zrno kukuruza ili pasulja. Polako se razvijaju organi. Ubrzano se formiraju bubrezi koji će lučiti urin koji će biti dio plodne vode u kojoj će beba biti do kraja trudnoće. U ovom periodu formiraju se i usta i jezik a i nosić bebe. Crte lica se pomalo raspoznaju kosti počinju da se formiraju. Ruke i noge takođe s tim da jos uvijek nemaju pravi oblik.Kako vrijeme prolazi sve se definiše i vrlo brzo dobiće svoj oblik.

Savjet za ovu nedjelju

Ova nedjelja je karakteristična po tome što se osjećate kao prava trudnica, izmišljate šta biste jeli, imate želju za slatkim, slanim, kiselim… Potrudite se da se ispravno i zdravo hranite, da ne biste imali napade gladi i posezali za slatkim često. Obroci treba da budu manji i češći, sastavljeni od kvalitetnih namirnica. Ubacite đumbir u ishranu i time spriječite ili smanjite mučnine. Biljni čajevi sa medom će takođe pomoći da se osjećate bolje. Redovno uzimanje dodatnih vitamina i minerala su pretpostavka zdrave trudnoće.

U ovom periodu javljaju se i različite emotivne reakcije na trudnoću. Trudnice se često pitaju kakvo će biti roditeljstvo, kako će iznijeti trudnoću i kasnije dobro brinuti o bebi. Razgovor sa nekim ko je već prošao sve ovo ili sa ljekarom može puno pomoći.

Ne zaboravite posjetiti zubara i reći mu da ste trudni.Ovo je pogodno vrijeme da popravite ono što treba i informišete se o pravilnoj oralnoj higijeni u trudnoći.