Kako da čuvam lijekove

SVI LIJEKOVI A POSEBNO LIJEKOVI KOJE KORISTE DJECA ZAHTIJEVAJU ODREĐENE USLOVE ČUVANJA KAO I IZRAZITU PAŽNJU KOD UPOTREBE U NAZNAČENOM ROKU TRAJANJA. PROČITAJTE NEKE OD SAVJETA ZA SIGURNO KORIŠTENJE LIJEKOVA KOJE IMATE U KUĆI.

Mjesto za čuvanje lijeka

Na svakom lijeku koji kupite mora biti naznačeno mjesto čuvanja lijeka ali ukoliko to ipak nije slučaj imajte na umu da sve lijekove treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu. To je obično ladica ili ormarić i temperature ispod 25°C. Ukoliko su prostorije u kojima čuvate lijek toplije ili jako vlažne frižider će biti mjesto koje je bolje za čuvanje. Lijekovi nikada ne treba da budu izloženi dohvatu i pogledu djece bez obzira na to koji su. Obavezno ih sklonite na mjesta nedostupna djeci. Nikada ali baš nikada ne ostavljajte lijek pored djece i uvijek ga nakon upotrebe vratite na mjesto.

Rokovi trajanja lijekova

Kao i mjesto čuvanja, i datum proizvodnje odnosno rok trajanja je naznačen na pakovanju. Obavezno poštujte rok trajanja. Negdje ćete pročitati da se lijekovi mogu koristiti još pola godine nakon isteka roka trajanja ali to nije dobro i nikada nije naznačeno pa svakako kupite drugi lijek. Kada odlažete iskorištenu ambalažu ili nepotrošen lijek pazite gdje ćete ga baciti, o tome vas apotekar može posavjetovati.

Posebna pažnja vezano za lijekove

Posebnu pažnju obratite na lijekove za djecu u koje spadaju i neki sirupi kao što su oni koji se prave dodavanjem vode u apoteci ili kod kuće. Njih treba svakako iskoristiti u kratkom odnosno naznačenom roku i ne koristiti poslije isteka.
Otvorene a neiskorištene lijekove možete koristiti ako su čuvani na pravi način i u roku. Takođe treba obratiti pažnju da ne govorite djetetu da je lijek slatkiš koji treba popiti jer se može desiti da dijete samo potraži lijek, odnosno slatkiš. Uvijek objasnite djetetu šta je lijek i kada ga treba uzimati, odnosno da lijek dajete isključivo vi kad je dijete bolesno da biste mu olakšali bolest odnosno simptome.
Sve lijekove je potrebno držati na mjestima predviđenim za to. Većina naših kućnih apoteka sadrži svakakve lijekove, neki su stari, neki korišteni, nekima je blister oštećen ili su nepropisno čuvani, tako da svakako prije svake upotrebe obratite pažnju na to. Kvalitet može biti izmijenjen pod ovakvim uslovima pa možete imati više štete nego koristi. Obratite pažnju i na izgled i miris lijeka a ukoliko niste sigurni u nešto savjet potražite u najbližoj apoteci.
Nikada ne koristite nikakve lijekove koji vam nisu propisani od strane ljekara. Kod djece posebno, formulacija, oblik i doza lijeka moraju biti propisani od strane stručne osobe.