Proširene vene

PROŠIRENE VENE SU DEFINITIVNO ŽENSKA BOLEST JER JE TO POSTALA TEGOBA SKORO SVAKE TREĆE ŽENE A TEK ČETVRTINE MUŠKARACA U DOBI ISPOD 60 GODINA. TRUDNICE I MAJKE ČESTO IMAJU PROBLEM PROŠIRENIH VENA.

Šta su proširene vene i koji su uzroci ove bolesti

Proširene vene su izraženo proširene vene na površini kože nogu, nepravilnog su, odnosno vijugavog oblika i osjetljive na dodir. Nazivaju se još i varikozne vene ili variksi. Nastaju zbog oštećenosti funkcije venskih zalizaka, pri čemu je normalan dotok venske krvi prema srcu poremećen. U ovom slučaju vene postaju proširene, struktura venskog zida je izmijenjena a vene i estetski ružno izgledaju, izbočene su i uočljivo plavo – ljubičaste boje. Kod oštećenog zaliska venska krv se vraća prema stopalima i nakuplja u donjim dijelovima vena. Dubinski proširene vene ne možemo vidjeti jer se nalaze između kostiju i mišića. Oboljenje proširenih vena je nasljedno oboljenje. Najčešće se javljaju u predjelu potkoljenica i to kod osoba od 20 do 40 godina.

Faktori rizika za proširene vene

Stanja koja mogu pospješiti i uticati na proširene vene ali ih ne mogu primarno uzrokovati ako nema naslijeđenog oštećenog genetskog koda su:

  • trudnoća, kad dolazi do hormonalnih promjena i slabljenja venskog tonusa
  • dugo sjedenje ili stajanje
  • upotreba hormonskih kontraceptiva
  • prekomjerna tjelesna težina
  • fizička neaktivnost
  • nošenje neadekvatne obuće, prije svega previsokih štikli
  • nošenje jako uske odjeće

Simptomi proširenih vena

Ako spadate u neku rizičnu grupu trebate obratiti pažnju na bolove, otoke u nogama, grčeve koji su česti noću kao i osjećaj težine u nogama. Komplikacije se mogu javiti i u vidu različitih vrsta zapaljenja tako da treba obratiti pažnju na simptome.

Liječenje proširenih vena

Kod liječenja proširenih vena ljekari nastoje da uklone zastoj venske krvi i ubrzaju cirkulaciju. Ljekar će vam preporučiti najbolju opciju za vas a danas se savremenim i skoro bezbolnim hirurškim zahvatima postižu i jako dobri estetski efekti. Ožiljci su skoro nevidljivi a pacijenti su brzo spremni za svakodnevne aktivnosti.

PODIJELI

Facebook
Twitter