Laringitis

GRKLJAN ILI LARYNKS JE VEOMA VAŽAN DIO GORNJEG DISAJNOG SISTEMA. PROVODI VAZDUH U DUŠNIK I STVARA GLAS JER SE U NJEMU NALAZE GLASNE ŽICE. DJEČIJI GRKLJAN JE MALOG PROMJERA I JAKO JE PODLOŽAN INFEKCIJAMA ZBOG MJESTA NA KOM SE NALAZI, TAKO DA LARINGITIS SMATRAMO JEDNOM OD NAJČEŠĆIH BOLESTI KOD DJECE.

Vrste laringitisa i karakteristike

Laringitis je najčešće virusnog porijekla. U tom slučaju su virusi naseljeni u sluzokoži grkljana pa samim tim dovode do otoka glasnica i suženja promjera grkljana. Ova virusna infekcija naziva se još i krup. Njega karakteriše promuklost i stridor, odnosno vibriranje grkljana prilikom udisaja ili kašlja, kad se jasno može čuti kako vazduh teško prolazi kroz dušnik.
Rijetko se javlja bakterijski laringitis, uzrokovan Haemophilus influenza bakterijom, koji je veoma težak ali i rijedak zbog primjene HiB vakcine. Kod bakterijske infekcije dolazi do jakog otoka koji zatvara grkljan.

Kako izgleda dijete oboljelo od laringitisa i kako se ponaša

Najčešće virusni laringitis ne pravi velike i teško rješive probleme. Dijete obično nema temperaturu ali ima jak kašalj i stridor. Dijete poslije napada kašlja dobro izgleda, može da se igra i dobrog je opšteg stanja. Ako je kašalj jak i dijete teško diše ali nema temperaturu i plavo je oko usana, što znači da ne unosi dovoljno kiseonika, roditelji mogu sami pomoći. Možete u kupatilu napraviti gustu paru pomoću vrele vode. Kad se dijete nadiše tako vlažnog i toplog vazduha iznesite ga na hladni vanjski vazduh. Ovo dovodi do popuštanja stisnutog grkljana jer se mijenja vlažnost i temperatura. Dijete poslije diše normalno i može da spava i odmara se.

Kada se treba obavezno obratiti ljekaru

  • Ako dijete nije vakcinisano a pri tome ima jako visoku tjelesnu temperaturu, treba se obratiti ljekaru. Temperatura blizu ili preko 39 stepeni Celzijusa zahtijeva pregled ljekara.
  • Ako dijete poplavi oko usana i opšte stanje mu nije dobro, može biti klonulo, zbunjeno ili uznemireno, vodite ga ljekaru
  • Ako dijete ima ubrzano disanje, primijetite da se pravi rupica iznad grudne kosti u ritmu disanja, to je znak da su disajni putevi jako suženi i da treba pomoć

Liječenje laringitisa

Laringitis se danas najčešće liječi lijekom budesonidom koji se primjenjuje kroz inhalaciju i olakšava disanje smanjenjem otoka. Inhalacije pomažu djeci da manje kašlju i lakše dišu, tako da nakon par dana kašalj i problemi vezani uz laringitis prolaze. Inhalacija je moguća i fiziološkom otopinom i jako je dobro kad roditelji posjeduju vlastiti inhalator, tako da mogu inhalirati dijete prilikom prvih znakova kašlja. Laringitis obično popušta kod djece iznad pet godina.

Ukoliko niste sigurni šta da radite svakako se konsultujte sa ljekarom i nikada ne dajite djetetu lijekove na svoju ruku.