Dijete na bolničkom liječenju

KAD RAZGOVARATE SA VEĆIM DJETETOM NIKADA NEMOJTE DA GA PLAŠITE BOLNICOM, LJEKARIMA, IGLAMA I SLIČNIM STVARIMA. MOŽE SE DESITI DA STANJE DJETETA ZAHTIJEVA BOLNIČKO ZBRINJAVANJE SA DUŽIM ILI KRAĆIM BORAVKOM U BOLNICI.

Neka djeca sasvim dobro podnesu boravak u bolnici dok neka baš i ne. To uveliko zavisi i od uzrasta djeteta kao i stečenog odnosno naučenog odnosa prema bolnici, ljekaru i liječenju. Pomozite djetetu da mu bolnički dani što lakše prođu. Uvijek budite iskreni sa djetetom, pokušajte mu shodno njegovim godina objasniti šta podrazumijeva liječenje i kakav ishod može biti. Ukoliko vam je potrebna pomoć ljekara i sestara u tome, svakako je možete dobiti u svakom trenutku. Pokušajte svojim razumnim ponašanjem i reagovanjem pomoći i djetetu i osoblju u bolnici.
Evo kako djeca različitog uzrasta reaguju i kako doživljavaju bolnicu.

Djeca do godinu dana

Djeca do jedne godine života burno reaguju na promjene koje se dešavaju oko njih. Uglavnom ih plaši nova sredina i nepoznate osobe pa se često dešava da na promjene reaguju plačom, gubitkom apetita, uznemirenošću i lošim snom. Prisustvo roditelja, zagrljaj i nježno obraćanje će svakako utješiti i umiriti bebu.

Djeca od 1-6 godina

Djeca posebno do tri godine pa i duže ne mogu da shvate zašto je bolnica mjesto na kojem treba da budu, ne mogu shvatiti da će im tretman u bolnici olakšati tegobe. U ovom period javlja se averzija prema bolničkom osoblju i svim osobama koje nose bijeli mantil. Može se desiti da zbog stresa koji doživljavaju djeca koja su se odvikla od flašica, duda i pelena traže da ih upotrebljavaju ponovo. Period do šeste godine u bolničkom okruženju jako plaši dijete zbog straha od napuštanja roditelja, različitih vrsta ograničenja kao i gubitka kontrole. Agresivno i ljutito ponašanje praćeno plačem i odbijanjem hrane je moguće u ovom dobu.

Djeca od 6 – 12 godina

U ovom periodu djetetu je moguće sasvim objasniti potrebu boravka u zdravstvenoj ustanovi mada sva djeca ne podnesu dobro ostanak. U ovom periodu njima je važna rutina svakodnevnog života, odlazak u školu ili druženje. Takođe, može se javiti odbojnost zbog svega onog što mogu vidjeti u bolnici, neugodnost zbog pregleda i procedura kao i odvajanje od roditelja. Djeca različito ispoljavaju emocije, pa se u ovom dobu mogu javiti pretjerano spavanje ili nesanica, gubitak apetita, povlačenje u sebe, ali i agresivno ponašanje i naglašena ljutnja i bijes zbog ostanka u bolnici.

Djeca od 12-16 godina

Ovaj uzrast potpuno razumije neophodnost ostanka u bolnici i samog liječenja. U ovom period djeca mogu loše reagovati zato što se u bolnici osjećaju suviše izloženi svemu, kako fizički tako i emotivno. Takođe se mogu plašiti ishoda liječenja ili nekog mogućeg tjelesnog nedostatka jer su u ovim godinama jako osjetljivi na tjelesne promjene. Može im nedostajati porodica ili prijatelji i još uvijek mogu burno reagovati izražavajući ljutnju ili potpuno odbijajući saradnju.

Kako olakšati djetetu boravak u bolnici

Bilo kojeg uzrasta da je vaše dijete svojim pozitivnim stavom i saradnjom sa zaposlenima u bolnici svakako ćete olakšati djetetu boravak. Ukoliko je dijete manjeg uzrasta i dozvoljen vam je boravak s njim u bolnici obavezno mu ponesite omiljenu igračku, slikovnicu, dekicu na koju je naviklo i slične stvari. Možete ponijeti DVD plejer ili tablet i puštati djetetu omiljene crtane filmove ili sadržaje koje voli. Manja djeca će kopirati vaš obrazac ponašanja pa ako pokušate biti opušteni i pozitivni i djetetu će biti lakše i bolje će sarađivati .