Šta je sterilitet?

sta je potrebno za VTO
sta je potrebno za VTO

Sterilitet je medicinsko stanje jednog ili oba partnera zbog kojeg par koji želi potomstvo nije uspio da prirodnim putem ostvari začeće.

Sterilitet sam po sebi ne ugrožava zdravlje osobe, zbog čega se i ne definiše kao bolest, već kao medicinsko stanje. Međutim, kod velikog broja ljudi, činjenica da ih sterilitet sprečava da se ostvare kao roditelji, ima značajnih uticaja na psihičke, pa i socijelne probleme.

Neplodnost kod žena i muškaraca ima svoje mnogobrojne uzročnike, te je sve veći broj parova kod kojih je dijagnostifikovan bračni sterilitet. S kliničkog stanovišta, dijagnoza bračnog steriliteta postavlja se kada nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa, bez primjene pilula za kontracepciju, ne dođe do željene trudnoće. Parovi koji planiraju potomstvo, u 90% slučajeva uspjevaju u oplodnji u prvoj godini braka. Kada je riječ o preostalih 10% parova, uzroci problema u začeću su mnogobrojni i raznovrsni.

NAKON GODINU DANA, TREBA SE SUOČITI SA PROBLEMOM!

Već nakon godinu dana neuspješnih pokušaja da žena ostane u drugom stanju, treba se suočiti sa činjenicom da možda postoji ozbiljniji problem, i obavezno se obratiti ljekaru.

Zajednički odlasci kod ljekara i neophodne analize i ispitivanja oba partnera će doprinjeti bržem uspostavljanju dijagnoze, a vrijeme je, kada je neplodnost u pitanju veoma bitan faktor.

Uzroci neplodnosti su mnogobrojni: mogu biti muški, ženski ili kombinacija više različitih faktora. Olakšavajuća okolnost jeste to što se neplodnost kod muškaraca veoma lako dijagnostifikuje.

U čitavom svijetu, pa i kod nas, sterilitet je danas u porastu i zahvata 15% do 18% parova reproduktivne dobi. Zbog toga sve razvijene zemlje ovom problemu posvećuju veliku pažnju. Razvoj medicine u oblasti lječenja steriliteta i vantjelesne oplodnje omogućava da čak 80% parova ostvare svoj cilj i postanu roditelji.

Nekada se pogrešno vjerovalo da je sterilitet isključivo vezan za žene, ali se danas zna da je procenat steriliteta muškaraca i žena gotovo identičan (oko 30% – 40%).

Sterilitet ili infertilitet?

Sterilitet treba razlikovati od infertiliteta. Kada je u pitanju sterilitet, žena ne može da ostane trudna, a kada je riječ o infertilitetu žena ostaje u drugom stanju, ali ne može da iznese trudnoću do kraja.