Dirljive fotografije jedne mame: Težak put kroz vantjelesnu oplodnju (FOTO)

Nevjerovatna mama i super talentovani fotograf serijom čudesnih fotografija šire nadu za sve parove koji prolaze proz proces vantjelesne oplodnje.

Lesli Setingak rodila je prvo dijete, sina, nakon pozitivnog iskustva sa vantjelesnom oplodnjom. Kada je postala majka, toliko je bila oduševljena svojom bebom da je upravo zbog nje željela da uveća porodicu.

Na putu ka proširenju svoje porodice, doživjela je dva pobačaja. Zbog toga je bila očajna.

U pismu objavljenom na sajtu “Love What Matters” Lesli je napisala da su ona i njen muž nakon dva pobačaja bili “u ranama i modricama i psihički i fizički”.

I dalje su imali velike snove, ali su im se srušile sve njihove nade. Ipak, Lesli i njen suprug su odlučili da se upuste u proces vantjelesne oplodnje još jednom.

Konačno, 14. decembra 2017. godine rođen je njihov drugi sin – preslatki Lenon Kemal.

LESLI JE SAČUVALA SVAKI ŠPRIC, BOČICU, ZAVOJ I FLAŠICU KOJU JE KORISTILA TOKOM DVijE GODINE KOLIKO JE TRAJAO PROCES VANTjELESNE OPLODNJE.

Željela je da dokumentuje svoja iskustva, a sačuvana medicinska oprema bila je jedan od načina da to uradi.

Napisala je da ti medicinski suveniri predstavljaju sve one trenutke bodenja injekcijama, ljepljivih ostataka medicinskih zavoja i pilula, časove i munute gledanja na sat i rezultate koji su brižljivo praćeni.

Ono što ove fotografije ne prikazuju su brojne pretpostavke ljekara, njihove strahove, velika nadanja, srušene snove i mnogo, mnogo suza. 

Uz pomoć fotografa Keli Voker Čans, ova mama je stvorila nesvakidašnju foto uspomenu koja predstavlja poštovanje prema njenoj priči i putu koji je prošla boreći se za svoju prelijepu bebu.

Kao posvetu ona je svojoj bebi napisala:

“Ova jedna nevjerovatna slika o tebi nije mogla sve pokazati… Nije mogla prikazati sav naš put. Ipak, ona pokazuje da nikada nismo odustajaliNikada nismo odustali od tebe i borbe za uspjehom na svakom koraku, odbijajući da se naš san ne ostvari”, napisala je mama Lesli.

Ove dirljive fotografije i inspirativna priča su veoma važni baš zbog svih ljudi koji se trenutno bore sa sterilitetom ili prolaze proz proces vantjelesne oplodnje. 

Oko 12 odsto žena u Sjedinjenim Američkim Državama ima teškoće prilikom ostajanja u drugom stanju – to je više nego jedna u grupi od njih deset.

Prema demografskoj statistici u BiH, u 2015. godini u ukupnoj populaciji od 3.835.330, blizu 87.630 parova u treba potpomognute reproduktivne terapije kako bi ostvarili trudnoću.

Žene koje se bore za potomstvo osjećaju toliko emocija – tugu, bijes, usamljenost i očaj.

Važno je da znaju da nisu same u bilo kojoj od ovih emocija, niti da su same u svojoj borbi. Ova priča im služi kao snažan podsjetnik.

Izvor: Mother.ly
Foto: Lovewhatmatters.com
Pripremila: Ubava Priselac