Odijevanje u skladu sa oblikom tijela – Upoznajte odjeću koja vam najbolje pristaje!

Ukoliko niste pročitali moj prethodni ČLANAK “Odijevanje u skladu sa oblikom tijela – Upoznajte sebe!” , savjetujem vam da to obavezno učinite, jer – osim ovog „kviza“ koji će vam pomoći da se „pronađete“ – u njemu je objašnjena važnost ne samo ispravnog viđenja i tretiranja figure koja vam je dodijeljena, nego i vašeg pravilnog tretiranja SAME SEBE, svojih prednosti i mana, u svakom obliku a ne samo onom fizičkom!

Tek kada zaista upoznate sebe, možete na najbolji način da upotrijebite i ove praktične savjete.

shapes-mamklik.com

Dakle, za lijep i skladan izgled, najbitnije je da odjeću prilagodite svojoj građi (obliku tijela i težini), te na taj način uravnotežite proporcije. Odjeća vam pomaže da istaknete ono što volite na sebi, a prikrijete dio tijela kojim niste zadovoljni.

Srećno vam želim sa ovim modnim horoskopom!

OBLIK TIJELA: OBRNUTI TROKUT

Karakteristike: široka ramena, bujno poprsje, uski kukovi i mala guza, mršave (i duge) noge.
Modna preporuka: Da bi suzili gornji dio tijela, nosite košulje ili bluze sa V izrezom, koje se preklapaju, vezuju u struku, ili generalno, bilo koji odjevni predmet koji ili materijalom ili uzorkom stvara iluziju ukošenog struka. Birajte i takve haljine. Trougao koji stvaraju V izrez i preklop, učiniće da vaše poprsje djeluje uže, manje. Izbjegavajte ravne, kvadratne izreze, rolovke i uopšte garderobu sa visokim okovratnikom. Kratki široki topići do pasa, kao ni tunike, neće vam dobro stajati jer će u njima gornji dio vašeg tijela izgledati još upadljivije. Ako ipak obučete neku dužu lepršavu tuniku, obavezno je vežite kaišićem u struku. Najbolje je da nosite bluze dužine nešto ispod srednje linije tijela, da biste izdužili trup. Birajte pune suknje zvonastog ili A kroja. Hlače koje nosite trebaju biti uske, ali ne slim. Birajte hlače koje su šire ili nabrane u bokovima i sužavaju se prema nogavicama, da bi vizuelno dodali volumen vašim kukovima i učinili cijelu figuru proporcionalnijom.
Gore nosite tamnije boje i sitnije, mirnije uzorke, a u donjem dijelu nosite svijetle boje i krupne uzorke. Nosite tanke dugačke lančiće, izdužiće vas, a upadljive narukvice skrenuti pažnju sa poprsja.

OBLIK TIJELA: PJEŠČANI SAT

Karakteristike: Ovaj oblik tijela smatra se najidealnijim – ravnomjerna figura, sa oblinama na svim tipično ženskim mestima, sa jasno definisanim strukom.
Modna preporuka: ako ste ovakve građe možete nositi gotovo sve, ali ipak je nepoželjno da birate vrećaste modele i široku odjeću jer će prikriti oblik vašeg tijela. A kako ne biste izgledali deblje nego li to jeste, izbjegavajte jako pripijenu odjeću i sjajne tkanine.
Najbolje vam pristaju dublje hlače sa ravnim ili blago zvonastim nogavicama, kao i uske suknje dubljeg struka. Birajte ženstvene haljine sa naglašenim strukom i dubljim izrezom. Gornje dijelove odjeće prilagodite onome što ste obukli dole. Ako ste u kratkoj suknji, topić neka bude zatvoreniji, i obrnuto.
Možete sebi priuštiti odjeću jarkih boja i upadljivih uzoraka.

OBLIK TIJELA: KRUŠKA

Karateristike: Uska ramena, manja prsa, definisan struk, široka bedra – tzv kruškolika ili A građa.
Modna preporuka: Akcenat treba da bude na gornjem dijelu tijela, naglasite lice, vrat, grudi i ruke. Nosite svjetlije majice, bluze ili košulje, kratke upadljive ogrlice ili ešarpe. Print na majici, naglašeni rukavi, volani, čamac ili srcoliki izrez, kao i topići bez bretela, takođe će skrenuti pažnju na gornji dio tijela i proširiti ga. Naglasite struk, kaišem ili krojem. Jakne i blejzeri treba da se završavaju bilo gdje, osim na najširem dijelu bokova.
Nosite zvonaste suknje A kroja, dužine tik ispod koljena, haljine s preklopom ili donjim dijelom koji se širi od struka. Takav model suknje skriva jaču zadnjicu, bokove i butine. Izbjegavajte mini suknje.
Vama pristaju tamniji donji dijelovi, pa izbjegavajte svijetle boje i uzorke na vašoj guzi, detalje kao što su našiveni džepovi ili rajsferšlusi u predjelu bokova. Birajte modele hlača visokog struka, u stilu 70ih, sa širokim ili zvonastim, dugačkim nogavicama. To će ublažiti širinu kukova. Nipošto nemojte nositi hlače i suknje niskog struka, jer će još više izdužiti gornji a skratiti i proširiti donji dio tijela. Nemojte nositi kratke capri hlače, iz istog razloga.
Dakle, koristite jake boje i uzorke u gornjim dijelovima i tamne, umjerene u donjim.

OBLIK TIJELA: JABUKA

Karakteristike: ramena jednaka ili nešto šira u odnosu na kukove, grudi srednje ili bujne, ravan struk, obično i veliki stomak, tanke noge i uski kukovi, čine jabukoliku ili O građu.
Modna preporuka: Naglasite kukove, noge i ruke! Izbjegavajte sve što je preusko. Garderoba u jednoj boji učiniće da vaše tijelo izgleda tanje i istaknuće ono najbolje na njemu. Nosite bluze u tamnoj boji, dužine nešto ispod srednje linije tijela da biste izdužili trup. Neka budu sa atraktivnim izrezima, po mogućnosti da se preklapaju ili vezuju u struku. Birajte i takve haljine. Ukoliko vam je stomak najproblematičnija zona, nosite haljine potpuno ravnog kroja, koje nisu strukirane. Istaknite noge nešto kraćim suknjama i haljinama, iznad koljena.
Strukirani sako zakopčan samo jednim dugmetom na sredini, ili vesta koja se veže u struku trenutno će suziti vašu figuru. Najbolje je da nosite nisko sječene hlače ili modele bez pojasa, ravnih nogavica. Idealno vam pristaju hlače i suknje koje stvaraju iluziju oblina u donjem dijelu, naglašavanjem bokova, suzićete struk, i učiniti figuru vitkijom, pa zato birajte široke suknje A kroja, u stilu 50ih, sa volanima ili peplumom. One će sakriti višak na stomaku i stvoriti iluziju definisanog struka.
Salonke u jarkoj boji sa visokom štiklom skrenuće pažnju sa gornjeg dijela tijela. Za vaš tip građe izbor nakita je bitan. Odlično vam pristaju upadljive minđuše i narukvice, jer skreću pažnju sa problematičnih dijelova, kao i tanki dugački lančići koji će vizuelno izdužiti trup.

OBLIK TIJELA: PRAVOUGAONIK

Karakteristike: Neupadljiv ravan struk, najčešće male grudi i slična širina kukova i ramena odlike su dječačke građe, još jednog nepopularnog naziva – olovka ii daska.
Modna preporuka: Kreirajte obline garderobom. Birajte odjeću koja strogo dijeli vaše tijelo na gornji i donji dio, koristeći kaiševe, ili kroj koji ističe struk. Modeli sa karnerima su dobitna kombinacija za vas, bez obzira na to da li se radi o bluzama ili haljinama. Nosite raskošne bluze i majice sa asimetričnim, zanimljivim izrezom, ženstvene sakoe, strukirane i sa naglašenim ramenima. Pravougaonu vertikalnu liniju možete da razbijete i kombinacijom glomazne majice geometrijskog uzorka i uskih pantalona. Uske pantalone ističu vitke noge, ali možete sebi priuštiti i široke „palazzo“ hlače, da bi stvorili bujnije bokove. Haljine sječene u struku, sa širokom suknjom ili peplumom, daju iluziju oblina. Suknja na A će takođe istaknuti vaš struk i umanjiti utisak dječačke građe, pogotovo ako su iznad koljena. Duge i široke suknje i haljine, kao i živopisni uzorci tkanina stvoriće efekat većih oblina i ženstvenosti.
Cipele sa ortopedskom petom pristaju većini žena, a dodaće malo volumena vašim vitkim nogama. Izbjegavajte dječačku i vrećastu odjeću. Nosite zanimljive izazovne izreze, jer zatvorena odjeća, rolovke i obični okrugli izrezi učiniće da vaše grudi izgledaju još manje.

I ZA KRAJ, PREPORUKA ZA SVE TIPOVE – VODITE RAČUNA O SVOM LIČNOM STILU. MODNE TRENDOVE NE PRATITE SLIJEPO, NEGO IH PRILAGOĐAVAJTE SEBI, ODNOSNO IZ ODREĐENOG MODNOG TRENDA PRISVOJITE SAMO ONO ŠTO VAM ODGOVARA – PRATI VAŠU FIGURU, MODNI UKUS I ŽIVOTNI STIL.

Srećno majne dame!

P.S. Jednom kada usvojite ova pravila, možete sa zadovoljstvom početi da primjenjujete i ove korisne savjete o kombinovanju odjeće iz mog prethodnog članka gdje ćete pronaći i detaljan prikaz 40 savršenih outfita za svaki dan!
mala slika outfita

Autor : Bojana Mutić – Glutenska princeza