Lepa si…za krupnu devojku

Cosmo naslovnicu ovog septembra krasila je Ešli Grejem, plus size manekenka koja je godinama slušala ove reči, baš kao i Kristal Ren, Sophie Dahl i mnoge druge krupnije manekenke.

Ove, ali i mnoge druge još pogrdnije reči slušaju i devojčice, devojke i žene koje nas okružuju. Da li mislite da jedna Kristal Ren voli sebe kada se pogleda u ogledalo? Bez obzira na hordu trenera, šminkera, kuvara, frizera koje može da priušti. Bez obzira na modne revije, besplatnu garderobu i naslovnice? Ona je sama govorila o tome koliko je teško prihvatiti sebe u svetu koji se trudi da te stalno pretvori u nešto što nisi.
Koliko je zapravo teško u današnje vreme voleti sebe ma koliko da izgledaš pitala sam drugarice koje znam sa fakulteta, posla i iz okruženja i saznala tužnu istinu. Ma koliko da ja mislila da one izgledaju fenomenalno i ma koliko im pažnje biva upućeno, dosta njih pati od poremećaja u ishrani, bilo da je to ortokreksija, anoreksija, bulimija ili nešto potpuno drugačije. One koje ne pate od poremećaja u ishrani, pate od nedostatka ljubavi i prihvatanja prema sebi i svom telu. Pogrešno je što se danas prihvatanje svog tela i sebe izjednačava sa lenjošću. To što prihvatamo sebe, ne znači da tu staje svaki napredak.

Zajedničko im je da svaka od njih, ma koliko brine o svojoj ishrani, zdravlju, treninzima oseća se iznutra kao da to nije dovoljno. Sa Instagrama i Snapchata iskaču izvajana osunčana tela devojaka kojima je to posao, te jedna obična žena ne može da ne potpadne pod utisak da je to jedna norma kojoj bismo se sve morale prikloniti.
Svaka od devojaka sa kojom sam razgovarala na ovu temu jasno se seća prvog puta kada joj je neko rekao da je debela, da bi mogla da smrša koju kilu ili da izgleda kao tenk. Da, baš tim rečima. Dosta njih ima problem da uživa u seksu sa upaljenim svetlom, retko ulaže novac u seksi veš, jer smatra da njeno telo nije dovoljno dobro i ma koliko se trudila, uvek ostaje osećaj praznine i verovanje da je moglo više. I verovanja da drugi od nje očekuju više.
Kristal Ren je model koji je od anoreksije išao do gojaznosti i nazad. Ono što je fascinantno na ovom njenom putu je armija fanova i hejtera koji prate svaki njen kilogram i napadaju bez obzira na ishod.
Kada Kristal smrša sačeka je horda komentara: Izdala si nas gojazne devojke! Zašto izgledaš kao osušena mačka?
Kada se Kristal ugoji kreću komentari: Ta haljina bi ti bolje stajala da izgubiš koju kilu. Umrećeš od srčanog udara, pogledaj se kolika si!

EPILOG PRIČE JE DA KAKO GOD VI IZGLEDALI UVEK ĆE SE NAĆI NEKO DA VAM NEŠTO PREBACI. ZATO PRIHVATITE VI SEBE UMESTO DA ČEKATE DA VAS PRIHVATI CEO SVET

Ne ulazim u to koje su zdravstvene implikacije gojaznosti, ali želim da skrenem pažnju da svako od nas ima pravo da izabere telo koje ga nosi kroz život. Ako neko uživa u 5, 10, 15 kilograma više ko smo mi da mu kažemo da to nije lepo ili zdravo? Mislite da taj neko ne zna svoje zdravstveno stanje malo bolje nego što mi to mislimo? Ako vidite da neko zaista svesno bira da kroz život ide sa kilogramima viška, podržite ga u njegovom izboru, uprkos što svet kaže drugačije.

Premda je već dugo vremena standard lepote žena tipa Viktorijinih anđela, čak su i vrapci na grani shvatili da je većina tih devojaka prirodno jako mršavo, da o njihovom svakom obroku, gramaži, kalorijama i svemu brine tim stručnjaka, da imaju pristup najboljim svetskim hirurzima, maserima, spravama i kremicama za uklanjanje celulita itd. Iako je apsurdno porediti se sa tako nekim, dok većina nas sedi na poslu, kuva ručak, pere, pegla, čisti stan i pokušava da to izmanevriše život sa partnerom, decom, drugaricama i eventualno teretanom, iz nekog razloga to i dalje radimo.
Kada se baš potrudimo, treniramo redovno, skinemo koju kilu masti, nabijemo koju kilu mišića, pa opet kada stanemo na vagu, a ona pokaže istu brojku, često se pojavi taj osećaj: Nisam se dovoljno trudila. Iako na svesnom nivou i te kako znamo da smo dale sve od sebe obzirom na školu, posao, porodicu, hobije itd. I te kako znamo da najpre skidamo vodu, onda mast, mi i dalje težimo da se ta brojka i konfekcijska veličina smanjuju.
Evo kako danas izgleda jedna od poznatijih svetskih fashion blogerki. Da li je ovo nekome lepo i seksi? Na stranu sve to, da li ona vama izgleda zdravo?
Ovakve devojke su idoli devojčicama i devojkama oko nas. One teže da izgledaju kao one, oblače se i šminkaju tako i kupuju proizvode koje one reklamiraju. Zato je jako bitno da devojke koje se bave javnim poslom uvek imaju u vidu uticaj koji imaju na one koje ih prate i da taj uticaj pametno koriste. Da pričaju o stvarima koje su važne, a ne samo o onima koje su zabavne i donose još lajkova.
Koliko je zapravo bitno da volimo sebe ? Odgovor pročitajte na sjajnom Jovaninom blogu .

Photo: theashleygraham/instagram