Odijevanje u skladu sa oblikom tijela – Upoznajte sebe!

PRVI KORAK: Upoznajte sebe!

Pa… odijevanje u skladu sa oblikom tijela je, moram priznati, jedan dosadan i nimalo privlačan naslov, ali alternativa je bila – odijevanje u skladu sa samom sobom. Međutim, za „same sebe“ nemam adekvatan kvizić/dijagram, niti mogu ženske glave da svrstam u grupe, ali zato mogu gu*ice (da prostite).
E sad, mislim da puko svrstavanje u jabuke i kruške i nabrajanje šta kojoj više paše nije rješenje problema, iako se svi, koji pišu u okviru ove teme, uvijek samo time i bave. Jer… smatram da problem i nije u tome što žene ne znaju šta, u skladu sa svojom građom, treba da oblače, nego upravo to što – MISLE DA ZNAJU. Žene još bolje (misle da) znaju šta treba da obuče ona druga, naravno.

ALI, NAŽALOST, SUROVA JE ČINJENICA DA UVIJEK VIĐAM VIŠE LOŠE ODJEVENIH ŽENA, NEGO ONIH KOJE SU BIRALE ODJEĆU PRIMJERENO SVOME TIJELU, KILAŽI, GODINAMA, PRILICI,… TAKO DA MI SE IPAK ČINI DA JE NAJVEĆI PROBLEM U TOME ŠTO UGLAVNOM IMAMO POGREŠNU PREDSTAVU O SVOJOJ FIGURI – ŽENE ILI ZAISTA NE ZNAJU KAKO SU GRAĐENE, ILI NE ŽELE SEBI TO DA PRIZNAJU, I ONDA, ŠTO IZ NEZNANJA, ŠTO IZ SUJETE, PRAVE RAZNE STILSKE GREŠKE KOJE NIMALO NE LASKAJU NJHOVOJ FIGURI.

Prvenstveno, smatram da smo u velikoj borbi između samih sebe i predstave o onome što mislimo da bi trebale biti, jer se i dan danas, na moje veliko čuđenje, seksipil još uvijek doživljava kao glavni ženski adut. Mislim da je precjenjen i iskarikiran, ali nažalost u velikoj mjeri definiše modni ukus žena i uslovljava njihov izbor odjeće.

Da se vratim na ono za šta smatram da je SRŽ PROBLEMA – žene sebe, dijelom i zahvaljujući ovakvim člancima (koji sugerišu odijevanje u skladu sa građom tijela), svrstavaju, po tim sličicama, ili opisima, u onu grupu za koju SMATRAJU da najviše liči njima, i biraju odjeću ubijeđene u ispravnost svoje procjene. Greška tu i nastaje. U tome što ne vidite sebe objektivno!Jer većina nas, ili podcjenjuje ili precjenjuje svoje atribute. Vrlo mali broj žena je iskren prema sebi, kada je tijelo u pitanju. A to da pravilno vidite sebe je, pa… prebitno jbg.
Nisam sklona citiranju, ali nemoguće je ovo reći ljepše od Dučića, pogotovo kad završite prethodnu rečenicu sa jbg. Dakle:
“Lijepa je svaka žena, osim one koja misli da to nije i one koja misli da jeste.”
Ili, matematičkije rečeno, ispravnom procjenom – priznanjem sebi kako izgledate, koje su vaše vrline i mane – donosite ispravnu odluku o tome šta vašem tijelu i vama kao osobi, najbolje pristaje, u čemu se osjećate najugodnije, u čemu nećete izgledati vulgarno, pretjerano i pomodno, nego pristojno, dostojanstveno, elegantno. Naravno da je dozvoljeno i da izgledate opušteno i ležerno, ili sexy, privlačno i zavodljivo. Ali postoji mjera i u tome. Možete izgledati kako god hoćete i ostavljati utisak kakav god želite, dok god to izgleda – PRIMJERENO! Kao što sam već rekla – primjereno građi tijela, visini, težini, godinama, dobu dana, prilici… Mnogo je faktora koji određuju da li ste adekvatno obučeni. Ali više od svega, to je način na koji odabirom odjeće TRETIRATE svoje tijelo – kako se prema njemu ponašate!
Poštovanjem svoga tijela, prihvatanjem svojih prednosti i svojih nedostataka, i ispravnom „upotrebom“ i jednog i drugog, izgledaćete najbolje u okviru svojih fizičkih predispozicija. Samo takvim, ispravnim ophođenjem, ispravnim odabirom odijevnih predmeta za sebe, odajete o sebi utisak osobe svjesne sebe, samim tim, samouvjerene i bez kompleksa. To je ono što čini damu – ispravno ponašanje prema samoj sebi.

Jer tek kada se lijepo ponašate prema sebi, i birate za sebe najbolje, tek onda možete da očekujete da će vas na isti način doživljavati i vaša okolina. Svojim izgledom, svojim odijevanjem, govorite o sebi mnogo toga, to predstavlja vas, jednako kao i vaše osobine, ponašanje i maniri ali, vaš izgled, to je prvi utisak koji ostavljate na druge, prva slika koju neko o vama stiče. Malo kao toplu vodu izmišljam…
Ja iskreno priznajem da imam predrasude prema neadekvatno, a pogotovo nepristojno odjevenim osobama. Odijelo ne čini čovjeka, ali ako neko nije svjestan sebe i toga „na šta liči“, i kakav utisak ostavlja, kako da očekujem od takve osobe išta da zna i o čemu?! Kako da vjerujem odlukama i postupcima osobe koja nosi tri broja manju majicu?
Pravi sam fašista ali kladim se i da je svako od vas u životu nekada izgovorio „Jel’ ona ćorava?“.
Enihau, jedno je sigurno, osoba koja je „ćorava“, loše izgleda, u svakom smislu te riječi (pa i modnom), nerijetko posjeduje i druge loše osobine, iako naravno poznajem i mnogo divnih, predivnih ljudi, koji baš uvijek izgledaju grozno, pregrozno (svako pravilo ima izuzetak).
ALI ne poznajem nijednu jedinu osobu koja izgleda divno, predivno, a da je potpuni kreten. U tome je poenta. Ne znam za vas, de Balzac se slaže sa mnom:

“NIKAD JOŠ NISAM VIDIO LOŠE ODJEVENU ŽENU DA JE LJUBAZNA I RASPOLOŽENA.”

(reče ja gore da nisam sklona citiranju ali taki neki članak)

Dakle, ako želite da izgledate divno, predivno = U SKLADU SA SAMOM SOBOM, morate sebi priznati da ste kocka ili daska, koliko god ružno zvučalo. Prvi korak ka izlječenju je da priznate svoju „bolest“. ☺
Ovim kvazi kvizićem/dijagramom pokušala sam vam olakšati taj proces.

shapes-mamklik.com

Kao što se svi karakteri ovog svijeta navodno mogu svrstati u 12 horoskopskih znakova, onda se valjda i ženske (opet ta nezaobilazna, nepristojna imenica) gu*ice daju utrpati u pet grupa.
Ukoliko se ipak niste „pronašli“ ni u jednoj od ovih kategorija, onda pripadate u jedan od „prelaznih tipova“, pa prema tome slijedite pravila koja se odnose samo na određeni dio tijela iz pojedinih grupa.
Da ponovim još jednom: za lijep i skladan izgled, najbitnije je da odjeću prilagodite svojoj građi (obliku tijela i težini), te na taj način uravnotežite proporcije! Odjeća vam pomaže da istaknete ono što volite na sebi, a prikrijete dio tijela kojim niste zadovoljni.

U mom narednom ČLANKU “Odijevanje u skladu sa oblikom tijela – Upoznajte odjeću koja vam najbolje pristaje!” biće vam objašnjeno (mnogo detaljnije nego na dijagramu) koja odjeća najbolje pristaje vašoj figuri.

Autor : Bojana Mutić – Glutenska princeza