Mama intervju: Brankica Raković

Brankica Raković je PR direktorka agencije Aquarius. Ova mlada dama, zajedno sa timom sa kojim radi, već deset godina učestvuje u oblikovanju banjalučke kulturne scene organizovanjem različitih događaja, u prvom redu – Demofesta – jednog od najznačajnijih regionalnih muzičkih festivala.

Ona je stvorila i jednu Lolu, koja nam s vremena na vrijeme ispozira na maminom facebook profilu, kao leptirić-vila sa krilima od tila. Tu je i druga “Lola”, magazin sa velikom dušom koji je stvarala upravo Brankica Raković, doskorašnja urednica ovog portala, a to je – kako kaže – jedan od projekata na koji je posebno ponosna.

Brankica je i veliki influenser na domaćim društvenim mrežama. Čitajući njene statuse, svaki nas pecne, tangira, motiviše, angažuje i razum i osjećanja, i doživimo ga baš onako kao kad razgovaramo sa najboljom prijateljicom. Vrlo lično i vrlo snažno.

I znate šta, Brankica voli Miroslava Antića, a nekako se ispostavilo da malo ko kao Mika ili kao ona zna da, u par riječi, kaže ono što jeste i ono što jesmo. I što možemo biti. 😀 A, evo šta kaže o majčinstvu:

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Brankica: Kad Lola kaže 😀 Vikendom je uspijem prevariti da ode kod tate, ali uglavnom moj dan počinje kad i njen. Završava nekad zajedno s njenim, a vrlo često na pola nove epizode serije Mad Men.

Brankica Raković

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Brankica: Tamo negdje oko 16:30, kada otključam vrata stana, spustim torbu na policu i kažem: Loliii!

A onda se čuje krš i lom, lupanje malih nogu (komšije, izvinite) i iza ćoška se pojavi ona koja mi se svaki put, bez izuzetka, obraduje kao da je prvi put. To mi je najdraži dio dana.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Brankica: Otkad imam Lolu jako često razmišljam o toj sintagmi koju majke stalno koriste. Šta znači vrijeme za sebe? Jesam li ga tako definisala i prije djeteta?

Moje vrijeme za mene ne isključuje ni Lolu ni Gorana. I više je u Goranu ključ ovog odgovora. Organizovali smo se tako da ja i dalje odem povremeno na tretman lica, u bioskop idem redovno s curama, kafe nekad uključuju i Lolu jer je sad ona zanimljivija od mene.

Nekad moje vrijeme izgleda tako da Loli crtam mjesec 28 puta, a nekad čitam knjigu dok ona spava. I oboje je jednako lijepo.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djetetom izgleda…?

Brankica: Vrlo intenzivno 😀 Lola ima energije za troje djece, sve je zanima i ja se trudim da budem na nivou njene drugarice. Crtamo, slažemo kocke, usput učimo o svijetu oko sebe, sjedimo na betonu, smijemo se do suza, sakrivamo po kući, pravimo uštipke.

Ima dana kad prosto nemam snage ili volje za taj intenzitet. Tad me mijenja Baby TV.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Brankica: Ja sam oduvijek htjela da budem majka. Svi koji me znaju dovoljno dobro znaju i to. Smijaćete se, ali ja sam nekako to i prije pozitivnog testa osjetila. Ispunjena mi je velika želja, a kad se to desi svi se osjećamo savršeno.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Brankica: Sa ove distance – savršeno. Usput sam zaboravila strašne mučnine, skoro 20 kg viška, o tri kinder jajeta dnevno neću ni da pričam.

Brankica Raković

Putovala sam, ispratila sve velike stvari u mojoj porodici. U 6. mjesecu trudnoće bila sam među 10 000 ljudi koji su dočekali juniorsku reprezentaciju BiH koja je osvojila zlato, a među njima i moj brat. Na dan kad mi je pukao vodenjak, sjedila sam sa drugaricama na kafi. To je period u kojem sam najviše brinula o sebi.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Brankica: E to nije prošlo tako sjajno kao trudnoća. Umalo sam postala žrtva postporođajne depresije. Izvukla sam se samo s bejbi bluzom.

Sve je bilo u magli. Ja sam stalno plakala, sigurno više od 20 dana. Mislila sam da više ništa neće biti isto. Da me muž više neće voljeti, da će sad svi imati život, a ja ću samo dojiti i presvlačiti pelene.

Izvukle su me dvije osobe: Jedna Ivana koja je shvatila iz nekoliko mojih rečenica šta se dešava i natjerala me da pričam s nekim i moj muž koji je rekao: “Nas dvoje bez tebe ne možemo”.

Nakon odsviranog bluza uslijedio je sjajan period. Mi smo dobro uigran tim od početka.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Brankica: Nemojte imati velika očekivanja od sebe.

Nemojte slušati druge, ali ako vam je potrebno obavezno nađite nekog ko će vas slušati.

Ne poredite ni sebe s drugim mamama ni djecu s drugom djecom.

Molim vas, vakcinišite djecu.

Nemojte biti najbolja mama okolini, već djetetu.

I nemojte poslušati čak ni mene, jer samo vi (i pedijatar kad zatreba) znate šta je najbolje za vaše dijete.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Brankica: Usklađuje se sve samo i uvijek mora neko ili nešto da trpi, zavisi kome sam u tom trenutku potrebnija. Mnogo volim svoj posao o čemu svjedoči i moj povratak s porodiljskog 5 mjeseci nakon porođaja, ali kad se vratim s posla Lola je u centru pažnje. Sem ako nije baš neka frka. 😀

Brankica Raković

Trudim se da vikende čuvam za porodicu.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Brankica: Moj najdraži, a najbrži recept je ručak kod svekrve. Koristite to redovno 😀

MamaKlik: Vaš životni moto?

Brankica: Proći će.