Egzotični nakit za dugo toplo ljeto

Egzotični nakit za dugo toplo ljeto

Nakit je odraz karaktera i stila onog ko ga nosi. A stil – “stil je čovjek” – naglasio je francuski pisac Žorž Bifon. Stil je ukras, ali i odstupanje. To znači da se ista stvar može iskazati na različite načine: nešto što je obično možemo da načinimo neobičnim, vrijednim pažnje ili divljenja.

Možemo da odemo i korak dalje, pa da kažemo čak i to da isti nakit žene nose različito, kao što i parfem na svakome miriše drugačije.

Kada biramo nakit, naša ličnost izranja na površinu. Recimo, kao i u izboru muzike. 

Nakit naglašava vizuelni aspekt našeg identiteta, nakit se ne bira prema modnim trendovima, već njegovim izborom kreiramo lični modni izraz.

MamaKlik je ovih dana sva u morskom fazonu, a retro nakit sjajno izgleda na preplanuloj koži i uz minimal-krpice koje nosimo na vrućini. Uz moćan asesoar i najjednostavnija garderoba djeluje nestvarno.

Zato vam donosimo boje iz morskih dubina, srebro, bakar, kožne trakice, poludrago kamenje, perle, reflektujuće kristale, zagasite tonove suhe zemlje, sve ono što asocira na vjetar i so u kosi, na miris kokosa u zraku ili Kenzo “Jungle”. Sve što podsjeća na sunce u zenitu, na Karibe ili Ibicu, birajte. Sloboda se rasplamsala, budite jedinstvene i unesite je u svoju svakodnevicu upadljivim boemskim nakitom.

Nakit od tirkiza

Tirkiz, kamen fascinantne ljepote koji se smatra simbolom mira i sreće, možete pronosati u različitim varijacijama.

Nakit od tirkiza

Posebno dolazi do izražaja u kombinaciji sa srebrom, a možete se odlučiti za masivne gladijatorske ili grčke narukvice, medaljone, ili njime ukrasiti nožne članke. Nakit za nogu naročito ističe ženstvenost, a najobičnije ljetne sandale sa njim će djelovati fantastično.

Možete da spojite minimalne tirkizne naušnice na bronzanoj žici sa raskošnom maksi-ogrlicom od navedenih materijala i kožnih trakica.

tirkizni nakit

Zamislite ovo u kombinaciji sa preplanulim tenom i bijelom majicom na bretele. Toliko nestvarno da ovde možemo da stanemo, ali nećemo. Izazovi tek dolaze. :))

Vibrantni tirkiz unosi ravnotežu među druge boje. Crna osnova daje mu posebnu smirenost.

Tirkiz se voli i sa vatrenim koraljima, sa braon kamenjem poput tigrovog oka ili drugim kristalima. Lako ćete naći predimenzionirano prstenje ukrašeno ovim poludragim božanstvom, ili popularne višeslojne narukvice ili orglice od perlica.

nakit tirkiz

Koralji – crveno zlato indijanskih plemena

Smjelo spajanje koraljno crvene i tirkizne vezuje se za tradiciju indijanskih plemena. Pravi koralji nosili su naziv crveno zlato, a smatrali su se simbolom uspjeha i velikog društvenog ugleda.

U paru sa elementima nalik na staro zlato ili srebro, energična crvena razigraće ozbiljniju garderobu, osobito ako joj se dodaju zagasite braon-narandžaste kuglice smirujućeg poludragog kamenja poput jaspisa ili karneola.

koralji koralni nakit mamaklik

Čak i maramu možete da pretvorite u ogrlicu, dodajući joj glomazni medaljon sa crvenim kamenom, naravno.

Nakit kao iz morskih dubina

Zagasite nijanse kamenja, biserne perle, stari bakar ili potamnjelo zlato, koža ili konac namotan na žice, podsjećaju na antikvitete koji su dugo, dugo ležali u škrinjama potopljenih brodova.

Poigrajte se i zamislite da vam je ovaj maštoviti nakit iz dubina poklonio kapetan Džek Sperou, lično.

Ili, recimo ove azurne kombinacije: od blijedog akvamarina i plavog topaza, preko tirkiza, ljubičasto-zelenog fluorita, pa sve do zelenog aventurina, žada ili ametista. Nestvarno.

Zaronimo li još dublje, naći ćemo veliko plavetnilo lapis lazulija i sodalita sa tirkizom i drugim kamičcima i perlicama. I delfine, vjerovatno.

Boho fantazija – nakit od ametista

Ako vas privlači mistična ljubičasta, poput ametista, onda pun pogodak predstavlja ručno pravljeni boho nakit u ovoj boji.

Zastupljeni su različiti oblici, teksture, materijali, asimetrija, ukrašavanje stopala satenskim trakama ili perlama – dakle, sve ono što vole avangardne hipi princeze. I ono što mogu da naprave same.

Mistika ljubičaste boje naročito dolazi do izražaja kada se kombinuje sa dubokom zelenom…

Nakit od zelenog poludragog kamenja

Zelena utjelovljuje mir, harmoniju i svježinu. U vidu nakita, zelena prezentuje samopouzdanje i emocionalnu stabilnost onih koji je nose. Kažu da u kombinaciji sa zlatom podmlađuje.

Zeleni aventurin donosi blagostanje, povećava unutrašnju snagu i kreativnost, dok recimo žad, kao najcjenjeniji poludragi kamen Dalekog Istoka, izražava ljubav, mudrost, pravednost, milosrđe, skromnost i odlučnost.

nakit zeleni poludragi kamen

Spojite mirnu zelenu sa intenzivnom narandžastom, terakota ili tamno smeđom bojom, i dobićete razigranu kombinaciju inače ozbiljnih zemljanih tonova.

Velike bombice, ogrlice od sitno lomljenih kamenčića ili raskošne indijske naušnice izvući će maksimum iz smijernih odjevnih kombinacija.

Cijelu priču možete da upotpunite totalno otkačenim sandalama sa popularnim pomponima, i oslobodite vječitu djevojčicu u sebi.

Sofisticirani nakit za ljetne dane

Sa crnim i srebrnim nakitom ne možete pogriješiti. Bez obzira na materijal ili teksturu, djelovaće sofisticirano. Možete da ga kombinujete sa mliječnom verzijom zelenog aventurina, drvetom ili tibetanskim nakitom od jakove kosti, pa i kićankama.

Poludrago kamenje, kristali, minerali, perle u bojama…

Ljeto je vrijeme kada sebi možete da dopustite i mnoštvo jarkih boja, po receptu “sve odjednom”. Poželjna je i dozvoljena svaka kombinacija koja vam padne na pamet.

I radnu svakodnevicu možete da osvježite jarkim tonovima. Pravite se da umjesto na posao idete na beach party i vreli gradski asfalt djelovaće podnošljivije.

Možete da se okitite vatrometom boja ili pojedinačnim svedenim komadima, možete da birate džombasti ili sitni nakit, nakit od plemenitih i prirodnih materijala ili lako dostupnu bižuteriju koja može djelovati jednako efektno.

Ukoliko imate alergijsku reakciju na bižuteriju, premažite kukice naušnica ili unutrašnju stranu narukvica bezbojnim lakom za nokte i riješićete ovaj problem.

Izbjegavajte prstenje ako vam prsti otiču na vrućini, da ne biste morale da ga nosite do kraja ljetne sezone. 😉 Šalimo se, sapun je uvijek tu da spasi stvar.

I zapamtite, nakit je odraz stila, a stil se gradi odvažnim isticanjem individualnosti. Budite svoje i nećete pogriješiti.

Photo: facebook.com/Bohem-Style-Every-Where & pinterest.com

Kolaži i tekst: Erna Bučinski
MamaKlik