KAKO SLOŽITI NAKIT: 20 fantastičnih ideja koje možete sprovesti u djelo

KAKO-SLOŽITI-NAKIT-20-fantastičnih-ideja-koje-možete-sprovesti-u-djelo.jpg

S nakitom imamo 2 problema: nikad ga nemamo dovoljno i uvijek ga gubimo. Zato MamaKlik donosi 20 spasonosnih ideja “kako složiti nakit”, koje možete realizovati same!

Zlato, srebro, biseri, poludrago kamenje, bižuterija, unikatni nakit… Bio skup ili jeftin, obožavamo ga i oči nam sjaje na ove male dragocjenosti. Nakit je simbol, uspomena ili odraz našeg stila. Baš zato, jedna od najčešćih dilema svake žene je kako složiti nakit i organizovati ga na funkcionalan, jednostavan ali i na lijep način, kako bi nam uvijek bio na dohvat ruke.

KAKO-SLOŽITI-NAKIT-20-fantastičnih-ideja-koje-možete-sprovesti-u-djelo.jpg

Organizacija nakita i jadi mladog Vertera

Svaki opis muka sa nakitom je čista agonija. Priznajte, prolaze vam trnci niz kičmu pri samoj pomisli na rasparene naušnice ili zamršen lančić. Nema žene koja se nije bar jednom iznervirala zbog pokidanog ili pokvarenog asesoara. Ili kad se komad nakita, poput mladog Vertera, ne uklapa sa odabranom garderobom, kao što se ni Geteov junak ne uklapa u društvo, a ono što bismo nosile – nemamo pojma gdje smo zaturile.

  • Ako su vam minđuše uvijek u rasparu; Ako izbezumljeno trčkarate po stanu sa jednom štiklom na nozi, a drugom u ruci, tražeći “baš onu” narkuvicu koja vam se “samo tako” slaže uz outfit a u frci ste s vremenom;
  • Ako gunđate preturajući po ladicama u potrazi za omiljenom orglicom, a izvučete zamršeni smotuljak lančića za čije bi vam otpetljavanje trebao cijeli vikend ili biste najradije kao Aleksandar Veliki mačem riješile ovaj “Gordijev čvor”…
  • Ako vapite poput Smeagola “My precious, my precious”, jer vam je omiljeni prsten završio ko zna gdje, možda iza trosjeda a možda u gomili igračaka vaše male princeze koja na mamu gaji iste afinitete prema modi i modnim dodacima… Ako… Ma, znate sve.
  • Ako ste se našle bar jednom u ovakvoj situaciji, a vjerujemo da jeste, čitajte dalje – rješenja su tu!

Donosimo 20 vrlo zabavnih ideja kako složiti nakit.

Neke su jednostavne za realizaciju i možete ih napraviti bukvalno odmah. Druge su atraktivne i funkcionalne, a uz malo više investicije imaćete prave umjetničke instalacije s nakitom koji će vas razonoditi i kad ga ne nosite na sebi.

A sada, zvuk fanfara i idemo… spektakl!

20 sjajnih ideja kako složiti nakit

1. Zidni držači za nakit

kako sloziti nakit mamaklik

Zidni držači za nakit su vrlo efektni ali i atraktivni. Možete ih napraviti i same, a jednostavan postupak izrade potražite na ovom LINKU.

2. Kukice i lanci

kako-složiti-nakit-diy-mamaklik-2.jpg

Odredite dio zida koji vam ne služi ničemu i pomoću čvršćih lanaca ili ukrasne letvice sa kukicama napravite zidni držač za nakit, koji pored primarne uloge ima i dekorativnu funkciju. Uputstvo za izradu pronađite OVDJE.

kako-složiti-nakit-diy-mamaklik-2.jpg

3. Drvo za nakit

DRVO-za-nakit-DIY-mamaklik.jpg

Drveni displej za džidža-bidže je još jedan u nizu interesantnih načina za držanje nakita nadohvat ruke. Drvo za organizaciju nakita možete napraviti pomoću tankih letvica i ljepila. Ofarbajte ga u neki egzotičnu boju i dobićete pravu malu umjetničku instalaciju. Ništa teže od projekta koji osnovci prave za radno-tehničko vaspitanje.

4. Pegboard ploča za odlaganje nakita

Švicarska dizajnerica Nikki Kreis oduševila je svojevremeno javnost i enterijeriste sa ovom fantastičnom tablom “za sve i svašta”. Pegboard ploča funkcioniše na principu rupica, klinova i kukica, multifunkcionalna je, a može da posluži i za assesoar.

tabla-s-rupicama-ploca-s-rupama-za-nakit-diy-mamaklik.jpg

Naravno, uvijek možete da iskoristite perforirane table za alat, da ih personalizujete i napravite fenomenalan stalak za nakit i šta sve ne. Još ako ih stavite u neki starinski, puderasti okvir za slike, poput ovog na fotki, dobićete pravu ukrasnu bombonicu za zid i držač nakita, 2 u jednom.

Tutorijal pogledajte na ovom LINKU.

5. Ormarić za nakit

Kako-organizovati-nakit-ormaric-za-nakit-mamaklik.jpg

Malo zahtjevniji poduhvat, ali svakako vrijedan pažnje. Oko izrade ormarića za nakit trebaće vam pomoć stolara ili bilo koga ko zna da barata sa alatom (a možda i neće 😀 ). Ormarić je tanak, garantuje funkcionalnost i urednost, a ako na vrata pričvrstite ogledalo, imate dobitnu kombinaciju. Detaljno uputstvo možete pogledati OVDJE.

Kako-organizovati-nakit-ormaric-za-nakit-mamaklik.jpg

6. Stoni držač za nakit

kako-spremiti-nakit-stoni-drzac-za-nakit-diy-mamaklik.jpg

Vrlo simpatičan i decentan držač nakita, od letvica i žica koje mu daju retro šarm i pomalo rustičan izgled. Kako se pravi, pogledajte OVDJE.

7. Kako spremiti nakit uz pomoć vješalice

vješalica-kako-spremiti-nakit-mamaklik.jpg

Vrlo lako. Samo je malo “doradite” pomoću kupovnih kukica.

8. Zidni DIY organizer nakita

kako-spremiti-nakit-diy-organizer-mamaklik.jpg

“Uradi sam” zidni organizer nakita je pravi AD HOC projekat: Stare letvice koje ćete osvježiti bojom, stare kukice, mesingane šipke ili bilo šta što imate pri ruci, poslužiće u ovoj priči. I izgleda totalno šik! Uputstvo pogledajte OVDJE.

9. Kako složiti nakit u ladici

kako spremiti nakit u ladici mamaklik.jpg

Ako ste navikle da držite svoje drangulije u fiokama, možete da iskoristite unificirane keramičke posudice ili – štaviše – stare šoljice koje su u rasparu i odijelite ogrlice ili drugi nakit, po vrstama. Možda najjednostavniji projekat za koji vam ne trebaju pile i burgije. Mi smo oduševljene ovom idejom i njenom jednostavnošću! Zapetljani lančići – ćao!

10. Prozirne kutijice za čuvanje nakita

kutijice kako spremiti nakit mamaklik.jpg

OK, ovo nije nikakav DIY projekat ali je ideja za medalju. Prozirne kutijice za kancelarijske potrepštine, koje imate u svakoj knjižari, iskoristite za nakit. Sada trk u knjižaru, i potražite usput bojanke za odrasle da se ipak malo kreativno razonodite.

11. Indijanski displej za nakit

kako-sloziti-nakit-mamaklik.jpg

Još jedan zidni držač za ogrlice i naušnice koji nam je privukao pažnju. Totalno se uklapa u retro ambijent, pa ako ste u hipi fazonu, potražite tutorijal na ovom LINKU i uljepšajte svoj dom stalnkom koji sa ovim drangulijama, kićankama i perjem podsjeća na indijanske hvatače snova.

12. Kako složiti nakit: kutija za naušnice

kako-složiti-nakit-minđuše-naušnice-diy-uradi-sam-mamaklik.jpg

Prekrasna i svrsishodna kutija za minđuše, napravljena je od drveta i drvenih rolera (valjkastih letvica) obloženih platnom. Prava priča da “ušuškate” svoje dragocjenosti kao da imate glavnu ulogu u Dinastiji. Uputstvo potražite na ovom LINKU.

13. Evo kako složiti nakit na vratima

Držač nakita za vrata je super rješenje ako nemate dovoljno prostora u stanu i nastojite da iskoristite svaki ćošak. Možete ga improvizovati po uzoru na ovaj sa fotografije, ili ga naručiti preko Amazona za razuman novac.

kako složiti nakit držač za vrata mamaklik.jpg

14. Kako složiti nakit u fiokama

diy-uradi-sam-organizer-nakita-za-ladice-mamaklik.jpg

Ako ste kraljica urednosti i volite nakit u ladicama kao što ga drže u juvelirnicama i zlatarama, dakle – želite da to izgleda baš cakum-pakum – napravite projekat sličan gorepomenutoj kutiji za naušnice.

15. Stalci za nakit od drveta i drvenih grana

kako sloziti nakit organizeri od drveta mamaklik.jpg

Ako ste pak kraljica improvizacije i ljubiteljka rustičnih detalja, drvene grane će vam sjajno poslužiti za slaganje nakita. Grane prelakirajte bezbojnim lakom i objesite pomoću špage na zid. Moćno, zar ne?!

16. Vintage ljestve za slaganje nakita

Potražite merdevine ili ljestve koje su već odslužile svoje, nakačite na njih mrežu i nekoliko korpi, kao na fotografiji, prislonite na zid i eto ljepote!

vintage ljestve merdevine za odlaganje nakita mamaklik.jpg

17. Starinski ram za slike

Mrežu možete da zakačite i na starinski okvir za slike čime ćete mu dati novu namjenu – postaće savršen zidni ukras ali i displej za nakit. Detalje za izradu potražite OVDJE.

18. Stalak za torte… i za nakit

Ovo je genijalno! Kupite stalak na sprat za torte ili iskoristite postojeći kako biste složile nakit. Slatka mala izvrnuta torta ili slatki mali nakit, svejedno je jer je – slatko. Preslatko. Dajemo 10 bambija za ideju i jednostavnost! Bonus 5 bambija ako pronađete kristalni stalak, kakav su naše bake koristile.

stalak za torte kako spremiti nakit mamaklik.jpg

19. Kako složiti nakit pomoću ukrasnih držača

kako-sloziti-nakit-mamaklik2.jpg

Galanterija za kupatila, čiviluci i samoljepljive kukice mogu da posluže i u slučaju spremanja ogrlica i narukvica. Bilo da su od plastike ili drveta, birajte oblije komade koji imaju punoću, da vam prostor oko toaletnog stolića zadrži svoj reprezentativan izgled.

20. Veliki samostojeći držač za assesoar

Za kraj ostavljamo jedan veliki projekat koji baš djeluje impozantno. Samostojeći držač za nakit koji će vam popuniti cijelu vertikalu možete da izradite prateći uputstvo na ovom LINKU.

kako spremiti nakit mamaklik

Erna Bučinski za MamaKlik

 

Savjeti za zaposlene mame: Kako izbalansirati poslovni i porodični život?

PROVJERENI SAVJETI ZA BOLJI SAN sa kojima si možete pomoći kod nesanice