PROVJERENI SAVJETI ZA BOLJI SAN sa kojima si možete pomoći kod nesanice

PROVERENI SAVETI ZA BOLJI SAN sa kojima si možete pomoći kod nesanice mamaklik.jpg

Dobar san je podjednako važan kao i redovno vježbanje i zdrava ishrana. Ako vas muči nesanica, u nastavku vas čekaju savjeti za bolji san sa kojima si možete pomoći i lakše zaspati.

Saveti za bolji san su uvek dobrodošli, a mi smo za vas izabrali najbolje strategije za kvalitetniji noćni odmor i borbu protiv nesanice.

Loš san i posljedice

Istraživanja pokazuju da loš san ima trenutne negativne efekte na hormone, performanse vježbanja i funkciju mozga, a takođe može izazvati debljanje te povećati rizik od bolesti i kod odraslih i kod djece, dok vam kvalitetan san može pomoći da jedete manje, vježbate i budete zdraviji.

Tokom poslednjih nekoliko decenija, i kvalitet i količina spavanja opadaju. U stvari, mnogi ljudi ni ne spavaju redovno, što značajno narušava fizičko i psihičko zdravlje.

Kako do boljeg sna? Savjeti za bolji san:

Da li vam se desi da legnete na vreme ali jednostavno ne možete da zaspite?

Postoje određeni načini kako da se pravilno pripremimo za kvalitetan san i iskoristimo maksimum zdravstvenih benefita koje nam on pruža.

U nastavku djelimo sa vama nekoliko trikova kako do boljeg i kvalitetnijeg sna…

Saveti za bolji san: Lagano večerajte

Pojesti peperoni pizzu u 22h može biti dobar put ka insomniji. Večerajte nekoliko sati pre spavanja i izbegavajte bilo koju vrstu jakeiI teške hrane, kao i voće i slatkiše.

Preporuka je ne jesti ništa nakon 19h, a popiti čaj od kamilice sat – dva pre spavanja.

Za bolje spavanje podesite svoj “unutrašnji sat”

Održavajte svoj unutrašnji sat doslednim ritmom spavanja. Redovni raspored spavanja pomaže da se osigura bolji kvalitet i dosledan san.

Odlazak u krevet i buđenje svakog dana u isto vreme postavljaju „unutrašnji sat“ tela da očekuje spavanje i buđenje u određeno vreme iz noći u noć.

Buđenje u svako doba u isto vreme je najbolji način da podesite svoj sat, pa čak i ako sinoć niste spavali dobro, probudite se u isto vreme kako biste osigurali dobar san naredne noći.

Nemojte biti noćni stražar

Gledanje na sat u vašoj spavaćoj sobi, bilo kada pokušavate da zaspite ili kad se probudite usred noći, može zapravo povećati stres, čineći da još teže zaspite. Okrenite lice sata od vas i nemojte opsesivno da se fokusirate na vreme i to koliko vam je još sna ostalo za tu noć.

Ne forsirajte san ako se probudite usred noći

Ako se probudite usred noći i ne možete da zaspite, ne forsirajte san. Ustanite i pristupite nekoj tihoj, opuštajućoj i prijatnoj aktivnost kao što je čitanje ili slušanje muzike.

Kad vam kapci padnu i spremni ste za spavanje, vratite se u krevet.

Saveti za bolji san: Mirno, mračno i hladno okruženje

Zašto mislite da se slepi miševi skupljaju u pećinama za dnevni san… ?
Da biste postigli takvo okruženje, smanjite jačinu spoljne buke pomoću čepova za uši ili uređaja za proizvodnju white noise-a.

Koristite teške zavese, zatamnjene nijanse ili masku za oči da biste blokirali svetlost.

Dobro provetrite prostoriju, održavajte prijatnu ka hladnijoj tempraturi i osigurajte da je vaša spavaća soba opremljena udobnim dušekom i jastucima.

Izbacivanje računara, televizora i radnog materijala van sobe ojačaće mentalnu povezanost između vaše spavaće sobe i sna.

Protiv nesanice: Umirujuća rutina pred spavanje

Olakšajte prelazak iz budnog perioda na vreme spavanja uz opuštajućih sat vremena pre sna. Odredite koje aktivnosti su vam opuštajuće i bavite se njima minimum sat vremena pre spavanja.

Predlažemo sledeće:

  • Topla kupka (porast, a zatim pad telesne temperature pospešuje pospanost)
  • Čitanje lagane knjige
  • Beauty rutina (skin care rutina)
  • Slušanje tihe i prijatne muzike
  • Bojanka za odrasle
  • Meditacija uz Headspace
  • Zapisivanje misli i osećanja u notes
  • Izbegavajte stresne, stimulativne aktivnosti – posao, razgovaranje o emocionalnim problemima…

Saveti za bolji san: Ovo izbegavajte!

Fizički i psihološki stresne aktivnosti mogu navesti telo da luči hormon stresa kortizol, koji je povezan sa povećanjem budnosti. Ako imate tendenciju da svoje probleme povlačite sa sobom u krevet, pokušajte da ih zapišete – a zatim ih odložite.

Šta definitivno treba izbegavati pre sna?

  • Telefon
  • Trening
  • Kafu
  • Alkohol
  • Cigarete
  • Gazirana pića
  • Previše tečnosti
  • Odlazak u krevet u odeći koja je za preko dana
  • Odlazak u krevet sa šminkom
  • Spavanje u nerazmeštenom krevetu

Ako ste zainteresovani za optimalno zdravlje i dobrobit, onda spavanje treba da postavite kao prioritet i uvrstite u svakodnevnu rutinu neke od gore pomenutih saveta.

MamaKlik

TEHNIKE OPUŠTANJA ZA DJECU: Relaksirajuće aktivnosti i igre za vaše dijete

 

Kratko odijelo i ove godine modni trend

Super ideje i fitnes rekviziti za vježbanje kod kuće: Od peškira do elastičnih traka