Hrana koja se ne jede zajedno: Kombinacije namirnica loše za zdravlje

Hrana-koja-se-ne-jede-zajedno-Kombinacije-namirnica-loše-za-zdravlje-mamaklik.jpg

Znate li koja je to hrana koja se ne jede zajedno?

Svi znamo da se neki proizvodi ne mogu kombinovati. Međutim, postoje nejasne, ali istovremeno i nezdrave kombinacije koje treba izbjegavati. Iznenadićete se kada pročitate ovu listu na kojoj je predstavljena hrana koja se ne jede zajedno:

Hrana koja se ne jede zajedno:

Hrana-koja-se-ne-jede-zajedno-Kombinacije-namirnica-loše-za-zdravlje-mamaklik.jpg

Paradajz i sir

Ova kombinacija je veoma uksuna, ali preopterećuje pankreas i jetru. Kiseline iz paradajza reaguju sa kalcijumom koji se nalazi u bijelom siru, stvarajući specifične naslage u našim zglobovima.

Naravno, nije neophodno u potpunosti isključiti paradajz i sir iz menija, ali prečesto ne treba koristiti ove proizvode zajedno.

Pomfrit i jaja

Prilikom prženja krompira formira se velika količina skroba i kancerogenih supstanci, stoga možete dodatno pogoršati situaciju sa proteinima iz jaja.

Kolačići i mlijeko

Ako jedete slatko pecivo (kolačiće, keksiće) sa mlekom ili kakaom, rizikujete žgaravicu i neprijatnu fermentaciju u stomaku. Generalno, nutricionisti vjeruju da mlijeko treba konzumirati odvojeno od ostalih proizvoda. Jedini izuzetak je crna kafa.

Voće tokom ili poslije jela

Hrana-koja-se-ne-jede-zajedno-Kombinacije-namirnica-loše-za-zdravlje-mamaklik.jpg

Voće brzo prolazi kroz probavni sustav. Kada miješate voće s hranom kojoj treba duže da se probavi, kao što su meso ili žitarice, voće u želucu ostaje duže i počinje fermentirati i ponašati kao šećer.

Voće je najbolje jesti samo jer vam treba dati energiju i održavati vas sitima. Nemojte miješati voće s ugljikohidratima ili proteinima.

Voće jedite 30 do 60 minuta prije jela. Kada se voće jede prije jela na prazan želudac, ono će pripremiti probavni sustav na ono što ga čeka. Voda iz voća će isprati i hidratizirati probavni sustav, vlakna će potaknuti čišćenje, a enzimi aktivirati proces probave. Ako ćete voće jesti nakon jela, pričekajte barem 3 sata.

Životinjski proteini i skrob

Ne jedite meso sa krompirom ili, recimo, piletinu s tjesteninom. Zašto?

Kada životinjske proteine jedete uz ugljikohidrate, otpuštaju se različiti probavni sokovi. Proteini će trunuti, a ugljikohidrati fermentirati. Rezultat su nadutost i plinovi.

Miješanje proteina i ugljikohidrata jelo čini nezdravim. Ako niste primijetili da ovakve kombinacije hrane uzrokuju probavne tegobe, slobodno nastavite.

Miješajte s povrćem ili životinjske proteine ili skrob. Ako želite miješati životinjske proteine sa skrobom, definitivno na tanjir dodajte lisnato zeleno povrće kako bi smanjili negativne nuspojave.

Hrana-koja-se-ne-jede-zajedno-Kombinacije-namirnica-loše-za-zdravlje-mamaklik.jpg

Masnoće s pogrešnom hranom

Masline i hljeb, tunjevina i majoneza, pa čak i prženje mesa u biljnom ulju treba izbjegavati. 

Ovakve kombinacije mogu uzrokovati probavne tegobe. Velika količina masti u kombinaciji s proteinima usporava probavu. Masti i ulja se trebaju kombinovati u skladu sa načinom rada probavnog sistema pojedinca.

Koristite male količine masti i odaberite suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje, naročito dok kuhate povrće, žitarice i proteine. Uz masti najbolje ide zeleno lisnato povrće.

Tečnost s jelom

Voda napušta želudac u roku od 10 minuta. Sok u roku od 15 do 30 minuta. Svaka tečnost će smanjiti oslobađanje enzima koji su potrebni za razgradnju proteina, ugljikohidrata i masti.

Najmanje 10 minuta prije jela popijte koliko god vode želite. Nakon jela pričekajte barem sat vremena prije nego posegnete za bilo kakvom tekućinom.

Reference:
Ženski magazin/Lj&Z

Centarzdravlja.hr