JOGA ILI PILATES: Koje vježbe odabrati?

KAD ŽENE POSTANU MAJKE IMAJU PUNO MANJE VREMENA ZA SEBE, ZA SVOJE POTREBE I ŽELJE, KAO I ZA STVARI KOJE SU RANIJE RADILE.

Vježbanje je jedna od stvari koje nam pomažu da napravimo balans između različitih životnih oblasti, da se osjećamo bolje i budemo zdravije. Za šta se odlučiti? Za jogu ili pilates? Šta to ženi više odgovara, kako bi imala lijepu i vitku figuru, i dobru kondiciju, bez naglašenih mišića?

Dopustite da vas informišemo o ova dva stila vježbanja, može se reći i stila života. Pročitajte kakve su razlike, sličnosti, čemu služe jedna ili druga tehnika i odlučite se koja vam odgovara.

Šta je joga a šta pilates i kada su nastali

Joga je čitav jedan sistem pristupa života, odnosno stil života. Vježbanje je samo jedan segment joge koji je sastavni dio načina života zajedno sa ishranom, tehnikama disanja, položajima, meditacijom i načinom razmišljanja.

Joga je stara preko 5000 godina i postoje različite škole joge u svim dijelovima svijeta. Ona ima za cilj jedinstvo duha i tijela i mnogi smatraju da joga ima jako terapeutsko dejstvo jer osvješćuje tijelo, daje energiju i osjećaj sreće, mira i zadovoljstva.

Pilates je sistem vježbi koje je smislio Joseph Pilates početkom 20. vijeka. Sastoji se iz niza vježbi snage i istezanja koje jačaju tijelo i uspostavljaju ravnotežu, utiču na zdravlje.

Pilates se dijeli na pilates na prostirci i pilates na spravi, odnosno tradicionalni i moderni pilates. Takođe se mogu koristiti i rekviziti kao što su pilates lopta, tegovi, jastuci, trake i slično u cilju jačanja mišića, otežavanja ili olakšavanja određene vježbe. Može se vježbati i pomoću same sile sopstvenog tijela.

Postoji mnogo stilova joge i pilatesa i različiti su po načinu izvođenja ali nijedan nije bolji od drugog. Stil biramo sami s obzirom na ono šta nam je potrebno i šta nam odgovara.

Disanje kod joge i pilatesa

Disanje kod ove dvije vrste vježbanja je različito mada oba sistema preporučuju da se disanje i pokret svakako usklade.

Kod joge se disanje vrši kroz nos jer je filozofija joge takva da nos služi za disanje a usta za jelo. Dah je dubok i utiče na nervni sistem, povećava kapacitet pluća i štiti od mogućih povreda odnosno tegoba ne samo kod vježbanja nego života uopšte.

Kod pilatesa se udiše na nos a izdiše na usta. Dah ima tri dimenzije i koncentrisan je na donji dio grudnog koša, smatra se da je to idealno mjesto za izmjenu vazduha i usmjerava se na opuštanje i zaštitu mišića prilikom vježbanja.

Razlike i prednosti obe metode i oprema za vježbanje

I joga i pilates nam pružaju osjećaj dobrog zdravlja, psihičke stabilnosti, relaksacije, smanjenje stresa i drugačiji način prihvatanja svakodnevnih dešavanja. Međutim, ipak razlike postoje.

Joga je usmjerena na laganije i statične položaje sa dužim zadržavanjima u pozama, odnosno asanama. Ona uvijek usklađuje pokret, disanje i misao. Joga je komplikovanija za učenje i vježbanje odnosno cjelokupnu primjenu u životu. Cilj joj je takođe duboka relaksacija, energetska ravnoteža, masaža unutrašnjih organa kroz vježbu…

Pilates je baziran na sistemu fizičkih vježbi u cilju osnaživanja i izduživanja mišića. Vježbe se ponavljaju u serijama i mogu biti dinamičnije s obzirom na stepen vježbi, tehniku i kondiciju osobe koja vježba.

Pilatesom se kroz kontrolisane pokrete postiže vitko tijelo, ispravno držanje, ravnoteža i stabilnost. Njime jačamo posebno trbušne mišiće i donje leđne mišiće korištenjem sopstvenog tijela ili sprava.

Glavni principi pilatesa su po stručnjacima: koncentracija, disanje, kontrola pokreta, centriranje, glatko kretanje i preciznost u izvođenju.

Razlika između pilatesa i joge je i u tome što jogu radimo bosi a pilates možemo raditi u čarapama.

Odjeća za obe metode treba biti komotna i od prirodnih materijala. Takođe se u obe metode koriste prostirke, za pilates malo deblja i sprave ili rekviziti za pomoć pri vježbanju.

Za jogu nije potrebno ništa osim prostirke i udobne odjeće.

Koju god metodu izaberete za sebe sigurno nećete pogriješiti, pogotovo ako vježbanje uvedete kao dnevnu rutinu pa makar po 15 minuta ili izaberete da samo pravilno dišete.

BRAK I LJUBAV: 10 dragocjenih savjeta za srećan zajednički život

Boju kose birajte prema boji tena: Najbolje farbe za maslinastu ili svijetlu put