KAKO IZBJEĆI KARIJES – Najčešći razlozi zbog kojih djeca imaju pokvarene zube

Karijes kod djece je u zabrinjavajućem porastu jer mame i tate nesvjesno griješe kad je riječ o dječjoj oralnoj higijeni i navikama u ishrani

koji-su-sve-uzroci-karijesa-i-pokvarenih-zuba-upala-kod-djece-i-beba-mamaklik.jpg

Pokvareni zubi danas su čest problem sa kojim se suočavaju roditelji djece pa i beba, jer karijes zna da zahvati i mliječne zubiće.

Zbog zubobolja, prve posjete zubaru su bolne, pa mališani usljed loših iskustava razvijaju strah od stomatologa i odbijaju redovne kontrole, na koje bi trebalo da idu najmanje jednom godišnje.

Koji su najčešći uzroci karijesa i upala zuba kod najmlađih?

zubobolja-kod-djece-zubar-stomatolog-mamaklik.jpg

Više od 60 odsto stanovnika ne pere zube svakog dana, pokazuju zvanična istraživanja. Ovaj poražavajući podatak samo svjedoči o veoma niskom nivou naše kulture kad je riječ o održavanju higijene usta i zuba.

Stomatolozi upozoravaju i da je problem ranog karijesa kod beba zabrinjavajući i sve zastupljeniji, pa vam otkrivamo najčešće greške roditelja koje dovode do oboljevanja zuba kod djece.

Kod nas je zdravstvena nevaspitanost na visokom nivou, a to najbolje pokazuju komentari pojedinih roditelja, kao na primjer:

  • “Ma, kakav karijes mliječnih zuba
  • “To je samo fora zubara za uzimanje para”
  • “Mliječni zubi nisu bitni”

Ali nisu mame i tate krive, već je problem u tome što nije imao ko da ih obuči i informiše o značaju i svrsi postojanja mliječnih zuba – objašnjava dr Jovan Vojinović, redovni profesor dječje i preventivne stomatologije na Medicinskom fakultetu u Banja Luci i autor 15 knjiga iz oblasti dječje stomatologije.

Prema njegovim riječima ovo su najčešće greške roditelja koje dovode do oboljenja zuba kod djece.

Kasno započinjanje pranja zuba

Veliki broj roditelja nije siguran kada treba početi sa čišćenjem zuba djeci, pa tako neki od njih tek poslije nekoliko mjeseci od njihovog nicanja krenu sa pranjem zubića. Ovoj važnoj navici ne posvećuje se dovoljno pažnje, a pojedine mame i tate lako odustaju čim dijete počne da pruža otpor.

U našem narodu ne smatra se velikim propustom to što se zubi kod djece neredovno peru, a najveći broj roditelja nije ni obučen i ne zna kako to pravilno da uradi. Mnogi od njih više su opterećeni tim da nabave skupe dječje četkice, iako kod beba kad im tek niknu zubi kompletan posao može da se obavi i sa običnom gazom – objašnjava dr Vojinović.

zasto-se-zubi-kvare-karijes-na-mlijecnim-zubima-kod-djece-i-malih-beba-mamaklik.jpeg

Noćna ishrana djece je jedan od uzroka karijesa

Ovo je najznačajniji uzrok ranog karijesa kod djece, a roditelji nisu svjesni koliku štetu nanose dječjim zubićima tim što im tokom noći daju da piju zaslađen čaj, mlijeko ili sok iz flašice. Upozorenja i savjete pedijatara i stomatologa da je poslije navršenih šest mjeseci takvo unošenje hrane štetno, mame i tate ne shvataju ozbiljno.

Često i neuobročeno unošenje hrane takođe može izazvati karijes kod djece

U našem narodu još uvek važi pravilo da je najvažnije da dijete često i dobro jede. Šta, koliko i koliko često, to je već u drugom planu.

Više od pet obroka dnevno štetno je i po zube i po opšte zdravlje djece. Isto važi i za dugo zadržavanje hrane u ustima, ali i sokiće, grickalice i slatkiše – ističe dr Vojinović.

Pretjerana upotreba šećera svih vrsta dovodi do pojave pokvarenih zuba kod beba i djece

Bebi i djetetu nisu potrebni slatkiši, niti zaslađena hrana za normalni razvoj. Ali kod nas se skoro smatra “zlostavljanjem” ako se bebe i djeca od najranijih dana ne kljukaju sa njima.

– U izvještajima iz drugih zemalja vidimo da se slatkiši čak ograničavaju samo na jednom nedjeljno i da se sa njima kreće mnogo kasnije, dok je kod nas uobičajeno da se svaki obrok zasladi i da se šećeri unose više puta dnevno – ukazuje dr Vojinović.

Šećeri su, kao što se zna, veliki uzročnici karijesa i zbog prekomjerne upotrebe šećera se čak i kod male djece javljaju karijesi.

dijete hrana slatkisi mamaklik

Pojedini roditelji ni sami ne peru zube redovno

Neke mame i tate ne vode brigu o sopstvenim zubima, pa tako daju loš primjer djeci.

  • Ne peru ih redovno,
  • ne odlaze na preglede
  • ne liječe na vrijeme postojeća oboljenja zuba i desni.

Tako se bakterije prenose sa roditelja u usta bebe i njihova veća količina u kombinaciji sa prethodno navedenim uzrocima povećava rizik od razvoja karijesa.

Jedna od najčešćih predrasuda je ta da mliječni zubi nisu važni. To je posljedica naše zdravstvene nevaspitanosti koja je osnova svega ostalog – otkriva naš sagovornik i dodaje da bi djeca na redovne kontrole kod stomatologa trebalo da idu najmanje jednom godišnje.

Izvor: Blic žena

Mliječni zubi vaše bebe i liječenje infekcije

Istureni zubi zbog sisanja palca