Da li mogu zatrudniti AKO…? Najčešće dileme u vezi sa mogućom trudnoćom

Pod kojim je okolnostima moguće ostati u drugom stanju? Obrazložili smo najčešće dileme koje žene imaju u vezi sa začećem i trudnoćom. Da li vam se beba može dogoditi dok imate menstruaciju, dok dojite, ako je snošaj prekinut ili uživate u vođenju ljubavi sa vašim partnerom – u vodi? Pročitajte odgovore na ova ali i druga pitanja  koja nas često okupiraju:

Da li mogu zatrudniti ako… 

Imam menstruaciju?

Postoji zabluda da žena ne može da zatrudni dok ima menstruaciju. To nije istina, tačan odgovor je: da! Međutim vjerovatnoća da se zatrudni je veoma mala i dešava se najčešće ako je ciklus neredovan ili izuzetno kratak ili dugačak.

Dok dojim?

Ovulacija i menstruacija se vjerovatno neće događati dok dojite, ali to nije trajno. Na kraju će vam se menstruacija vratiti, i prije toga možete ovulirati a da to ni ne znate. Tako da ipak možete zatrudniti dok dojite.

Muški polni organ bude u ženskom polnom organu samo nekoliko sekundi?

Svaki put kada muški polni organ dođe u direktan kontakt sa vaginalnim područjem, postoji šansa za trudnoću. Vjerovatnoća je izuzetno niska u odnosu na odnos tokom koga muškarac izbaci spermu u vaginu, ali rizik i dalje postoji.

Muški polni organ ne uđe u vaginu, ali dolazi do dodira kože genitalija?

Opet, kad god dođe do kontakta muškog polnog organa i vagine, postoji mali rizik od trudnoće, kao i rizik za prenos polnih bolesti. Sve što treba da se desi je da sjemena tečnost dospije do vagine.

Žena ne doživi orgazam?

Da, trudnoća može da desi čak i ako žena ne doživi orgazam. Orgazam nema veze sa tim da li je jajna ćelija spremna za oplodnju ili ne.

Može li sperma prolaziti kroz kroz odjeću ili materijal?

Ako je odjeća potpuno natopljena spermom i dođe u direktan kontakt sa vaginom žene, postoji veoma mala šansa da sperma uđe u vaginu. Nijedna studija ne daje definitivan odgovor na ovu mogućnost.

Uslijed seksa u vodi?

Ako se odnos odvija u bilo kojoj vrsti vode, trudnoća je definitivno moguća. Seksualni odnos će omogućiti spermi da direktno dospije u vaginu, a voda spolja neće se mješati u ovaj proces.

Muškarac ejakulira u vodu?

Malo je vjerovatno da će mali spermatozoidi putovati kroz velike površine vode do vagine. Ako muškarac izbaci spermu u običnoj toploj vodi, sperma može da preživi nekoliko minuta. Ako se ejakulacija desi u vrućoj vodi, ili vodi ispunjenoj hemikalijama poput hlora, mjehurićima ili drugim materijama, sperma ne bi mogla da preživi duže od nekoliko sekundi. U tom slučaju, skoro je nemoguće da dođe do trudnoće.

Od analnog seksa?

Trudnoća ne može da se desi uslijed analnog seksa, ali su vaginalni otvor i anus vrlo blizu, pa postoji šansa da sperma curi u vaginu i da oplodi jajnu ćeliju.

Ako muškarac ejakulira više puta, da li se smanjuje šansa da žena ostane u drugom stanju?

Broj puta ejakulacije može smanjiti količinu sperme u svakoj sljedećoj ejakulaciji, ali i dalje postoje milioni u svakoj od njih. To znači da čak i kod nekoga ko je ejakulirao nebrojeno puta, broj spermatozoida može i dalje biti visok, na primjer 200 miliona. Samo jedan spermatozoid je dovoljan da se oplodi jajna ćelija.

Da li su spermatozoidi mrtvi kada dođu u dodir sa vazduhom? Da li kiseonik ubija spermu?

Ne, to je mit u koji mnogi ljudi vjeruju, ali to nije istina! Sperma je mrtva samo kada je suva. Samo tada spermatozoidi ne mogu da putuju do jajne ćelije. Spermatozoidi mogu da žive 3-5 dana ako su u toplom, vlažnom okruženju, kao što je grlić materice žene. Spermatozoidi se ne mogu vratiti u život kada se jednom osuše, čak i ako se sperma ponovo ovlaži!

AKO SUMNJATE DA STE TRUDNI, NE PANIČITE. U VEĆINI OVIH SLUČAJEVA, ŠANSE ZA TRUDNOĆU SU IPAK MALE. SLJEDEĆI KORAK JE PRAĆENJE SIMPTOMA TRUDNOĆE. DA BUDETE 100% SIGURNI, URADITE TEST NA TRUDNOĆU.