Kako dati dobar primjer djeci? Ako hodate pogrbljeno, tiho govorite, gledate u stranu, promijenite to!

Kako-dati-dobar-primjer-djeci-Ako-hodate-pogrbljeno-tiho-govorite-gledate-u-stranu-promijenite-to-Copy.jpg

Osim što djeca čuju i vide ponašanje roditelja, često ista i imitiraju, jer tako najbolje uče. Pa onda, kako dati dobar primjer djeci ako hodamo pogrbljeno, tiho govorimo, gledamo stidljivo u stranu? Ako i sami imamo manjak samopouzdanja i loše se nosimo sa stresnim situacijama?

Govor tijela, izraz lica, ton glasa i slično su neverbalni znakovi koji značajno utiču na našu interakciju s drugima, kao i na interakciju sa samima sobom. Ako se pitate kako dati dobar primjer djeci da bi stekla samopouzdanje i lakše se nosila sa stresnim situacijama, probajte sa “zauzimanjem pozicije moći”! Šta to znači – objašnjenje daje mag.socijalne pedagogije Tea Bošnjak. I, ODUŠEVIĆE VAS!

Kako-dati-dobar-primjer-djeci-pozicija-moći-kako-se-izvodi.jpg

Posmatrate li ponekad položaj tijela osoba iz vaše okoline? Kako sjede, stoje, imaju li prekrižene ruke ili noge… Zauzimaju li mali ili veliki dio fizičkog prostora u kojem se nalaze?

Često smo skloni posmatrati posturu tijela bliskih nam osoba ili nepoznatih prolaznika te na temelju toga zaključivati o njihovim unutrašnjim stanjima.

No, što je s vlastitim položajem tijela, što je sa stavom kojim, prije svega, šaljemo važne signale i informacije vlastitom mozgu?

Neka djeca često hodaju spuštenih ramena i glave, sjede prekrštenih ruku te gledaju u pod. Sjećam se, dok sam išla u osnovnu i srednju školu, mama i baka su mi često govorile “Ispravi se Tea! Vidi kako si pogrbljena!”. Jeste li i vi to isto čuli barem jednom u životu? Nadam se da jeste, a nadam se da isto govorite i vlastitoj djeci.

Toliko puta sam čula imperativ “Ispravi se!” da često mogu “uhvatiti” samu sebe dok prolazim pored izloga neke trgovine i pogledom provjeravam hodam li uspravno.

Zašto je važno paziti na posturu, držanje vlastitog tijela? Prije svega, radi se o neverbalnoj komunikaciji koja je izrazito važna, često značajnija od onoga što govorimo.

Govor tijela, izraz lica, ton glasa i slično jesu neverbalni znakovi koji značajno utiču na našu interakciju s drugima u okolini te interakciju sa samima sobom (intrapersonalna komunikacija).

Govor tijela, načinom na koji zauzimamo fizički prostor, značajno utiče na to kako se osjećamo uslijed toga, kao i na to o čemu razmišljamo i na što se usmjeravamo.

Poznata je poveznica između misli, osjećaja i ponašajnih obrazaca.

Kontrolom vlastitih misli možemo uticati na emocije koje doživljavamo, a onda na kraju, odabirati ponašanja – donositi izbore.

Kako dati dobar primjer djeci:
Promjenom pozicije tijela povećavamo vlastite moći

Kako-dati-dobar-primjer-djeci-samopouzdanje-hrabrost-mamaklik-Copy.jpg

Američku naučnicu Amy Cuddy zanimalo je može li se vježbanjem određenih pozicija tijela u prostoru uticati na kognitivne i emocionalne procese.

Amy govori o fenomenu o kojem se danas puno piše, a to je power position – pozicija moći, kojim ističe da zauzimanjem pozicije moći svojim tijelom u prostoru potičemo lučenje hormona testosterona (hormon dominacije) i smanjujemo lučenje kortizola (hormon stresa).

Što to znači?

Amy je dokazala da se, nakon dvije minute “pozicije moći”možemo osjećati bolje, dominantnije i samopouzdanije, što zasigurno može pomoći u nekim izazovnim i stresnim situacijama (na primjer situacija u kojoj vaše dijete treba prezentirati važnu temu na času istorije).

Zašto ovaj vrlo jednostavan alat ne biste koristili u radu s djecom? Osim što djeca čuju i vide ponašanja vas roditelja, često ista i oponašaju jer tako najbolje uče.

Obratite pažnju na vaš položaj tijela, pitajte se što njime poručujete prema vani i kako vas vaše dijete može doživjeti.

Kako dati dobar primjer djeci? Zajedno naučite da izvodite “poziciju moći” i jačajte samopouzdanje 

Kako-dati-dobar-primjer-djeci-samopouzdanje-hrabrost-mamaklik-Copy.jpg

Pozicija moći – stati čvrsto nogama na tlo, biti uspravnih leđa, ramena i glave, a ponekad i podići ruke u zrak – može imati pozitivnih učinaka na vaše emocionalno doživljavanje stresnih situacija, kao i na misli koje imate o svojim sposobnostima.

Kada je riječ o školi i izvršavanju školskih obaveza, normalno je da neka djeca u određenom trenu osjećaju tremu zbog javnog nastupa, strah od neuspjeha, sramežljivija su podići ruku i reći svoje mišljenje iako znaju točan odgovor i tako dalje.

Ovo je alat koji se može vježbati i primjenjivati kod kuće s ciljem podizanja samopouzdanja djeteta te razvoja pozitivne slike o sebi.

Znate li kako izgleda Marvelov Kapetan Amerika koji visoko leti s rukom prema gore dok u drugoj ima veliki štit? 🙂 Slobodno uključite maštu u priču i osmislite poziciju moći s vašim djetetom.

To je prilika za učenje i fokusiranje na stvari koje vi i vaše dijete imate ili možete imati pod kontrolom.

Izlaganje iz istorije će proći svakako, bolje ili lošije, a važnije od ocjene je to da dijete odmalena uči fokusirati se na stvari koje može imati pod kontrolom i na koje može uticati, a to su: vlastite misli, osjećaji i ponašanje.

Time ćete pomoći djetetu u gradnji samopouzdanja, odabiranju vjere u sebe, ustrajnosti oko prepreka i zadataka te kontrolisanju misli i emocija.

Dakle, u određenim stresnim i izazovnim situacijama, ali i svakodnevnoj igri, zauzmite poziciju moći s djetetom (uzmimo ponovno onu situaciju izlaganja gradiva iz istorije za primjer).

Kako-dati-dobar-primjer-djeci-samopouzdanje-hrabrost-mamaklik-Copy.jpg

Pomozite djetetu da se fokusira na stvari koje želi ostvariti, a ne na one koje želi izbjeći – želi pročitati lektiru i uspješno napisati test iz iste, želi izložiti power point prezentaciju tako da na kraju bude zadovoljno naučenim i prezentiranim – treba se fokusirati na čitanje lektire, učenje gradiva, ustrajnost, trud, znanje i vjeru u sebe!

Kako to vježbati?

Potičite dijete da jasno i glasno, dok stoji čvrsto ukopanih nogu s rukama na bokovima, govori rečenice: “Ja to mogu! Ja sam sposoban to naučiti! Ja vjerujem u sebe!” – time dijete na pozitivan način razgovara sa sobom (pozitivni samogovor).

Tako se dijete fokusira na vlastite snage i resurse (znanje, sposobnosti, komunikacijske vještine, mir potreban za izlaganje) i ide ka ostvarenju cilja, a ne na vanjske faktore (loše raspoloženje nastavnika toga dana, tmurno vrijeme, tehničke poteškoće s projekcijom prezentacije).

Isto možete primjenjivati i kod mlađe djece u situacijama kada se ljute jer misle da ne mogu složiti puzzle, prerano odustanu uslijed prvog neuspjeha, misle da ne mogu složiti vlastitu odjeću i tako dalje.

Rečenice pozitivnog govora koje će od vas naučiti, ostaće urezane!

Kada spojite dominantni stav tijela koji je moćan s navedenim pozitivnim mislima (vježbajući to kroz određeno vrijeme), zasigurno se možete početi osjećati samopouzdanije nakon nekog vremena.

Tada ćete prepreke lako svladavati, nećete se bojati nadolazećih, a ako se strah i javi, znat ćete da upravo u tom smjeru trebate i ići.

Na ovaj način, uvjeravate vlastiti mozak da ste snažni, sposobnosti i moćni!

Naša postura tijela doista priča važnu priču našem umu, stoga učite vlastitu djecu kako da postanu superjunaci u vlastitim životima!

Kako-dati-dobar-primjer-djeci-samopouzdanje-hrabrost-mamaklik-Copy.jpg

Autorka teksta: Tea Bošnjak, mag. paed. soc.
Izvor: Roditelj.hr

Kako pripremiti dijete za život: Naučite ga ovih 7 vještina

6 načina kako da odgojite OPTIMISTIČNO DIJETE

Buntovna djeca su uspješnija od štrebera i bolje se snađu u životu