Kako ojačati IMUNITET kod djece: Izbjegnite 5 najčešćih GREŠAKA zbog kojih su djeca stalno bolesna

kako poboljsati slab imunitet mamaklik

Poznato da je najbolji način da se djetetu izgradi dobar imunitet tako što mu treba dozvoliti kontakt sa većinom potencijalnih izvora zaraze

Šok ako dijete boso hoda po “hladnom parketu”, padanje majki u nesvijest na samu pomisao da dijete zavuče ruke u blato ili stavi u usta igračku sa poda, ništa izlazak iz kuće ako je napolju hladno, pada kiša, duva vjetar… U ovom će se sigurno pronaći prosječan roditelj, naviknut da dijete drži pod staklenim zvonom. Koliko je samo to pogrešno!

“Današnju djecu treba očeličiti”, savjetuje pedijatar dr Dejan Jonev i otkriva koje su to najčešće roditeljske greške zbog kojih su djeca često bolesna i slabog imuniteta:

Djeca moraju da imaju kontakt sa bakterijama jer će jedino tako njihov imunološki sistem umjeti da ih prepozna, a potom i uništi.

Slično je i kada roditelji, brinući o zdravlju mališana, pretjeruju u pretopljavanju.

A zapravo je poznato da je najbolji način da se djetetu izgradi imunitet tako što mu treba dozvoliti kontakt sa većinom potencijalnih izvora zaraze – prašinom, blatom, pijeskom, prljavim rukama…

Čuvanjem djeteta u gotovo sterilnom okruženju ima za posljedicu slabljenje imuniteta!

Pretjerano čuvanje djeteta škodi imunitetu 

– Današnju djecu treba očeličiti. Mi smo kao mali išli bosi, roditelji nas nisu non-stop preoblačili, pa čak ni kada se pokvasimo, niti su nam prali ruke čim ih uprljamo. Zapadni svijet u odnosu na nas je mnogo liberalniji po ovom pitanju – priča pedijatar dr Dejan Jonev.

On kaže da današnji roditelji svoju djecu drže pod staklenim zvonom i da to nikako nije dobro.

Normalno da roditelji žele da zaštite djecu od svega što može da im šteti, naročito od bakterija koje izazivaju bolesti.

Međutim, djeca moraju da imaju kontakt sa bakterijama jer će jedino tako njihov imunološki sistem umjeti da ih prepozna, a potom i uništi.

Odgoj u Skandinaviji: Bebe i zimi izvode vani 

Primjeri koji se mogu vidjeti zimi u zemljama kao što su Švedska, Danska ili Island, za mnoge ovdašnje roditelje je nepojmljivo. Nizovi kolica za bebe poređanih na trotoaru ispred kafića i restorana, dok napolju veje snijeg ili šiba vjetar, normalna je pojava u ovim zemljama.

Dok roditelji unutra ispijaju kafe i čajeve, njihovi potomci spavaju ušuškani na temperaturama ispod nule.

I kada su kod kuće, za popodnevnu bebinu dremku roditelji će kolica iznijeti na terasu, kako beba ne bi propustila redovno dnevno čeličenje na oštrom sjevernom vazduhu.

Iza ove prakse stoji popularno ubjeđenje da boravak na svježem vazduhu čini djecu otpornijom na viruse i prehlade, a da boravak u zatvorenom prostoru, nije zdrav i povećava mogućnost zaraze.

1. Pretjerano oblačenje djece – Ne pretopljavajte mališane

Kad ih dobro utoplimo, pa se “skuvaju”, a mi roditelji srećni

– Prva greška koju roditelji prave jeste što bebe pretopljavaju, jer misle da su sklone prehladama. To je poptuno pogrešno. Upravo je suprotno. Bebe su osjetljive na pretopljavanje. Ne treba ih uvijati i dodatno pokrivati, oblačiti im čarape i stavljati kape, pogotovu ako su u kući, a porostorija u kojoj borave ne treba da bude toplija od 22 stepena. U suprotnom, može doći do oštećenja termoregulacionog sistema, zbog čega će kasnije takvo dijetet biti zimogrožljivo i sklono prehladama – objašnjava dr Jonev.

2. Ne pretjerujte sa čišćenjem prostora u kojem djeca borave

Ne jurite svako zrnce prašine po kući!

Pretjerivanje u održavanju higijene može da dovede do poremećaja bebinog imuniteta i da doprinose nastanku alergija, astme i ekcema.

Naravno, održavanje higijene veoma je važno, ali to ne znači da čovjek treba da živi u potpuno sterilnoj sredini.

Pretjerivanje u održavanju higijene može da dovede do poremećaja bebinog imuniteta i da doprinose nastanku alergija, astme i ekcema.

Savremena sredstva za higijenu doprinijela su iskorjenjivanju mnogih bolesti, ali ako se pretjeruje u upotrebi sredstava za čišćenje, sredina u kojoj dijete živi postaje “okidač” za nastanak imunoloških poremećaja.

– Iz prakse sam upoznat da mnogi roditelji greške prave upravo kada je higijena u pitanju. I tu nastaje problem, jer kako će djeca da steknu imunitet ukoliko je sve oko njih sterilno. Tu se podrazumijeva kada im padne nešto na pod ili kada neće djecu da šalju u vrtić da ne bi bila stalno bolesna. Roditelji nikako da shvate da se na taj način stiče imunitet, jer ako se u vrtiću ne susretnu sa infekcijama, u školi će – ističe dr Jonev.

Naime, svaki put kada dijete dođe u kontakt sa bakterijom ili virusom, njegov imunološki sistem počne da proizvodi antitijela koja će naredni put prepoznati “uljeza” i obračunaće se sa njim.

Međutim, da bi do toga došlo, bakterija mora da uđe u bebin organizam što u preterano čistoj i sterilisanoj sredini naprosto nije moguće.

3. Igre u blatu su dobre za imunitet djece 

Izgleda zastrašujuće ali em što djeca ovo vole, em što će tako postati otporniji!

Doktori kažu da razumiju roditelje koji se boje da puste dijete da se isprlja i dođe u dodir sa raznim mikrobima, ali da je to ipak dio odrastanja, pa zato roditeljima preporučuju da dopuste djetetu da se isprlja i na taj način ojača imuni sistem.

Zato se savjetuje da puste djecu da se isprljaju u blatu, i dok se nalaze napolju da im dozvole da pipnu blato, drveće, biljke, insekte.

Da im dopuste da naprave pitu od blata i vode, pa i ako slučajno djelić stave u usta, ne treba paničiti, jer kad jednom osjete gorak ukus, neće više poželjeti da to rade.

4. Igranje sa životinjama smanjuje rizik od alergija i astme kod djeteta

Neka se beba ili nešto starije dijete igraju sa psom, i ne treba ih stalno sklanjati od životinje.

Ukoliko se pas redovno vodili kod veterinara, nema potrebe za brigu, a bojazni nema ni ako pas poliže dijete.

Istraživanja su pokazala da se na ovaj način smanjuje rizik od astme i alergija kod djeteta, a i djeca tako uče da vole životinje. Ne perite im ruke odmah.

5. Izbjegavajte antibiotike jer mogu loše da utiču na imuni sistem i zdravlje djeteta

Izbegavati antibiotike kada je to moguće, jer oni ubijaju loše, ali i one dobre, potrebne bakterije.

Prekomijerna upotreba antibiotika može da dovede do pojave astme, alergija, gojaznosti, dijabetesa i ostalih bolesti.

Ovo takođe, može da stvori otpornost loših bakterija na antibiotik, i da negativno utiče na imuni sistem deteta.

Prekomijerna upotreba antibiotika može da dovede do pojave astme, alergija, gojaznosti, dijabetesa i ostalih bolesti.

Blic.rs

Prof. dr Nestorović o respiratornim infekcijama: Roditelji, mazite svoju djecu, to je fantastično za imunitet!