Koja je idealna tjelesna težina u trudnoći

idealna-tjelesna-težina-u-trudnoći-kile-mamaklik.jpg

Neadekvatna tjelesna težina u trudnoći može da bude uzrok problema kod trudnice. Evo koliko kilograma žena treba da dobije tokom trudnoće…

Gojazne žene češće imaju komplikacije tokom trudnoće, dok pothranjene češće rađaju decu male tjelesne mase. Najbolji način da izbjegnete ove probleme jeste da u trudnoću uđete sa idealnom tjelesnom težinom. Što je vaša tjelesna težina u trudnoći bliža idealu, to su veće su vaše šanse da održite zdravu trudnoću.

Posljednjih godina, preporuka je da se žene tokom trudnoće ugoje 9-11,5 kilograma, ili 20 odsto od idealne tjelesne težine.

Posljednja istraživanja su pokazala da su buduće majke, koje su se ugojile 14-18 kilograma, rađale krupnije bebe.

idealna-tjelesna-težina-u-trudnoći-kile-mamaklik.jpg

Što ste bliže idealnoj težini, veće su vaše šanse da zatrudnite i održite zdravu trudnoću!

Tjelesna težina u trudnoći – Lorencova formula

Prosječno dobijanje u tjelesnoj masi za vrijeme trudnoće iznosi 11,5 kilograma. Najveći dio toga (4,5-6 kilograma) se dobije u posljednjem trimestru. Oko 3,5-5,5 kilograma se dobije u drugom, a samo oko dva kilograma u prvom trimestru.

Naravno, ne počinju sve žene trudnoću idealno teške. Planiranje trudnoće podrazumijeva dovođenje tjelesne mase u optimalne granice. Postoji nekoliko fomula na osnovu kojih se izračunava idealna tjelesna težina. Najčešće primenjivana je Lorencova:

TT (optimalna tjelesna težina) = TV (tjelesna visina) – 100 – (TV – 150)/2,5.

Zabranjena hrana za trudnice: Crna lista opasnih namirnica koje u trudnoći treba izbjegavati

Indeks tjelesne mase

Poslednjih decenija, češće se koristi indeks telesne mase (BMI), koji označava odnos tjelesne visine i težine, a izračunava se po formuli: TT (tjelesna težina u kg) / (TV u m) 2.
Optimalne granice BMI su od 18,5 do 24 9, a 25 do 29,9 označava prekomijernu tjelesnu težinu. BMI preko 30 znači gojaznost.

Idealna tjelesna težina u trudnoći znači “ni previše, ni premalo”

Ako imate manje od 85 odsto od idealne tjelesne težine (TT), postoji mogućnost da rodite bebu manje porođajne težine.

Ukoliko vam je tjelesna težina preko 135 odsto od idealne – u riziku ste od dijabetesa, hipertenzije (visokog krvnog pritiska) i mnogih teškoća tokom trudnoće.

Međutim, ukoliko imate manjak tjelesne težine, ne znači da treba da “navalite” na slatkiše.

Odaberite zdraviji način ishrane tako što ćete da povećate kalorijski unos sa najmanje tri kompletna obroka dnevno, češćim užinama, i uzimanjem više mlijeka i sokova.

Prosječno dobijanje na tjelesnoj masi za vreme trudnoće iznosi 11,5 kilograma, a najveći dio toga (4,5-6 kilograma), se dobije u posljednjem trimestru.

idealna-tjelesna-težina-u-trudnoći-kile-mamaklik.jpg

Trudnice, zaboravite na dijetalni režim!

Gubitak kilograma može da bude i teži. Međutim, nekoliko  jednostavnih promena navika, uz dobru disciplinu – može da dovede do željenog cilja.

Nipošto nemojte da sprovodite dijete koje iz ishrane eliminišu hranljive sastojke neophodne za trudnoću.

Radije se opredijelite za hranu koja sadrži manje masti i više vlakana, uključite mršavo meso (ribu, živinsko meso), cijele žitarice i mnogo vode.

Redovna fizička aktivnost

Fizička aktivnost je jednako važna kao i ishrana. Pokušajte da uključite redovno vježbanje u dnevnu rutinu najmanje tri mjeseca pre trudnoće, jer ćete tako lakše da zadržite aktivan način života i tokom graviditeta.

Kada smanjite težinu, aktivnost će vam pomoći da održite novonastalo stanje.

Ali, ne pretjerujte, počnite polako i ne premarajte tijelo. Gubitak težine od pola kilograma nedjeljno će učiniti da se gubi mast, a ne voda i mišićno tkivo.

Bilo da morate da smanjite ili povećate tjelesnu težinu, treba da znate: što ste bliže idealnoj težini, veće su vaše šanse da zatrudnite i održite zdravu trudnoću.

 

Izvor: Yumama

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista    

Šta jesti u trudnoći a ne ugojiti se: Namirnice za zdravlje i vitku liniju poslije poroda

Trudnoća i porođaj – Besplatni priručnik za trudnice o drugom stanju, porodu i prvim danima s bebom