Zabranjena hrana za trudnice: Crna lista opasnih namirnica koje u trudnoći treba izbjegavati

Zabranjena-hrana-za-trudnice-Crna-lista-opasnih-namirnica-koje-u-trudnoći-treba-izbjegavati-mamaklik.jpg

Zabranjena hrana za trudnice obuhvata namirnice koje nose rizik od kontaminacije bakterijama i parazitima, mogu da dovedu do trovanja u trudnoći ili su toksične za plod, odnosno za bebu u stomaku.

Uravnoteženi i zdravi obroci su važni za svako životno doba, ali to postaje naročito bitno kada ste u drugom stanju. Ipak postoji opasna i zabranjena hrana za trudnice, čijom konzumacijom može doći do zdravstvenih poteškoća u trudnoći, a koje mogu da budu fatalne i za bebu.

Hranjive materije, kao što su vitamini i minerali, neophodni su u prenatalnom razvoju vaše bebe. Većina hrane je sigurna, međutim, postoje neke namirnice koje bi trebalo da izbjegavate tokom trudnoće.

Zabranjena hrana za trudnice nalazi se na crnoj listi namirnica u trudnoći, jer može da škodi bebi u stomaku, ali i trudnici.

Zabranjena hrana za trudnice i namirnice koje treba izbjegavati u trudnoći

Zabranjena-hrana-za-trudnice-Crna-lista-opasnih-namirnica-koje-u-trudnoći-treba-izbjegavati-mamaklik.jpg

SIROVO MESO spada u zabranjene namirnice za trudnice

Termički neobrađene plodove mora, sirovu ili polusirovu govedinu, i isto takvo meso peradi treba izbjegavati zbog opasnosti od kontaminacije koliformnim bakterijama, toksoplazmozom i salmonelom.

MESNE DELICIJE ne treba jesti u trudnoći

Ovakvo meso može da bude kontaminirano listerijom, bakterijom koja može da prođe kroz posteljicu i zarazi bebu, a u stanju je prouzrokovati infekciju sa fatalnim posljedicama. 

Ako ste trudni i jedu vam se mesne prerađevine, nastojte prije jela da ih termički obradite, naročito ukoliko dugo stoje u frižideru. Zbog ove napasti izbjegavajte i paštete.

Zabranjena-hrana-za-trudnice-Crna-lista-opasnih-namirnica-koje-u-trudnoći-treba-izbjegavati-mamaklik.jpg

RIBA koja sadrži velike koncentracije žive

Naravno da ovakvu ribu treba izbjegavati. Njena konzumacija tokom trudnoće može prouzrokovati probleme sa razvojem ploda i oštećenje mozga bebe.

Mada je riba važan dio ishrane trudnica, i treba je jesti jednom do dva puta nedjeljno, izbjegavajte kraljevsku skušu, brancin, svježu tunu, meso ajkule i sabljarke.

Tunjevina iz konzerve sadrži manje žive, ali je ipak treba jesti što rjeđe i u umjerenim količinama.

Zbog listerije u trudnoći treba izbjegavati dimljenu ribu, poput lososa.

Ovakva riba je dozvoljena za jelo tek nakon kuhanja.

Vakumirana ili konzervirana je pouzdanija za ishranu. Trebalo bi izbjegavati i popularni suši, zbog sirove ribe koja se koristi u njegovo pripremi.

U širokom luku zaobiđite i riječnu ribu, upecanu u onečišćenim rijekama i jezerima u koja se izlivaju industrijske otpadne vode ili kanalizacija.

Zabranjena-hrana-za-trudnice-Crna-lista-opasnih-namirnica-koje-u-trudnoći-treba-izbjegavati-mamaklik.jpg

SIROVE ŠKOLJKE su strogo zabranjena hrana za trudnice

Siroe školjke spadaju u zabranjene namirnice u trudnoći jer izazivaju različite vrste infekcija, koje se mogu spriječiti kuhanjem, izuzev onih prouzrokovanih takozvanom crvenom plimom.

Crvena plima ili cvjetanje mora je period kada bujaju velike količine algi čiji toksini utiču i na druge morske živote.

Posljedica ovog prirodnog fenomena su aktivne otrovne materije koje se zadržavaju i u samim školjkama, a njihovom konzumacijom mogu prouzrokovati različite infekcije kod ljudi.

SIROVA JAJA treba izbjegavati u trudnoći: 

Zbog trovanja salmonelom treba izbjegavati termički neobrađena jaja ili hranu koja sadrži ovu namirnicu u sirovom obliku.

Izbjegavajte domaće umake sa jajima, domaću majonezu, domaće sladolede i sličnu hranu.

Industrijski proizvedeni sladoled i druge namirnice sa pasterizovanim jajima smanjuju rizik od salmonele.

NEPASTERIZOVANO MLIJEKO I MEKANI SIREVI su zabranjena hrana za trudnice

Pošto mogu biti zaraženi listerijom, trebalo bi da izbjegavate meke sireve kao što su bri, kamember, rokfor, feta, gorgnozola, osim ako na deklaraciji stoji da su izrađeni od pasterizovanog mlijeka.

Isto važi i za samo mlijeko – isključivo pasterizovano dolazi u obzir!

Zabranjena-hrana-za-trudnice-Crna-lista-opasnih-namirnica-koje-u-trudnoći-treba-izbjegavati-mamaklik.jpg

KOFEIN u trudnoći treba izbjegavati

Iako većina studija pokazuje da je umjeren unos kofeina dozvoljen, postoje i druge koje pokazuju da kofein može biti povezan s pobačajima.

Bilo bi poželjno da izbjegavate kofein tokom prvog trimestra, kako biste izbjegli komplikacije. Opšte pravilo je da kofein tokom trudnoće bude ograničen na manje od 200 mg dnevno.

Kofein je diuretik, što znači da podstiče izlučivanje tečnosti iz tijela, što može dovesti do gubitka vode i kalcijuma.

Pijte dovoljno vode, sokova i mlijeka, i izbjegavajte napitke sa kofeinom. 

ALKOHOL se ne smije piti u trudnoći

Nema preciznih naznaka koja je količina alkohola sigurna u trudnoći i najbolje ga je izbjegavati. Prenatalna izloženost alkoholu može da ometa zdrav razvoj bebe.

U zavisnosti od količine, vremene i načina upotrebe, konzumacija alkohola tokom trudnoće može dovesti do fetalnog alkoholnog sindroma ili drugih poremećaja u razvoju.

Ako ste konzumirali alkohol prije nego što ste znali da ste trudni, sad prestanite. Trebalo bi da ga izbjegavate i tokom dojenja. Izlaganje djeteta alkoholu može da dovede do različitih komplikacija.

NEOPRANO VOĆE I POVRĆE

Povrće i voće su nezaobilazan dio uravnotežene prehrane. Međutim, bitno je osigurati pravilno i temeljito pranje svježeg voća i povrća kako bi se spriječio unos pesticida ali i zaraza toksoplazmozom. U protivnom i ono spada u zabranjene namirnice u trudnoći.

Zabranjena-hrana-za-trudnice-Crna-lista-opasnih-namirnica-koje-u-trudnoći-treba-izbjegavati-mamaklik.jpg

Toksoplazmoza može zaraziti tlo na kojem se uzgaja povrće. Ovaj parazit nije opasan za odraslu osobu, ali ako se plod inficira preko majke, može doći do oštećenja mozga, poremećaja vida ili spontanog pobačaja.

Mačke, naročito one koje slobodno izlaze napolje, mogu da budu nosioci toksoplazmoze. U kontaktu sa mačkama i njihovim predmetima, nastojte nositi zaštitne rukavice i nakon toga dobro oprati ruke. Više o toksoplazmozi pročitajte na ovom LINKU.

Suplementi vitamina A u trudnoći:

Višak ovog vitamina može biti toksičan za vašu bebu, što opet može dovesti do nepravilnog razvoja ili pobačaja.

Takođe, izbjegavajte cigarete, stres i, naravno, lijekove koje vam doktor nije prepisao!

Jesti za dvoje u ovom lijepom ali osjetljivom periodu života ne znači jesti duple porcije, nego pametno birati zdravu i kvalitetnu hranu. 

E.Bučinski MamaKlik

Pročitajte:

Mama, nemoj to da radiš: 10 stvari koje BEBA u stomaku NE VOLI!


Balansirana ishrana u trudnoći

Šta se NE SMIJE u trudnoći? ISTINA ili MIT: 10 najčeščih pitanja trudnica