Kako napraviti LUTKICE ZA PRSTE od plastelina + recept za domaći plastelin

kako-napraviti-lutkice-za-prste-mamaklik.jpg

Napravite lutkice za prste od domaćeg plastelina i igrajte se sa svojim mališanima. Pravite predstave, interpretirajte bajke ili crtane filmove…

Rad sa različitim materijalima dobar je način da dijete stekne manuelne vještine, ali i da mnogo toga nauči. Jedan od materijala koji se često koriste jeste plastelin. Današnjoj djeci plastelin je podjednako zanimljiv kao što je bio i njihovim roditeljima. Osobito ako se prave lutkice za prste koje mogu poslužiti u različitim igrama.

Plastelin se može ponuditi djetetu čim navrši dvije godine

Oblikujući plastelin, najmlađi uče boje, oblike, brojeve, odlike različitih stvari iz svijeta koji ih okružuje, kao što su voće, povrće, životinje i mnogo toga drugog.

Predškolci i mlađi osnovci mogu pomoću plastelina da nauče osnove geometrije, brojanje i računanje.

Rad s plastelinom pomaže razvoju fine motorike, ojačava određene grupe mišića u prstima i u rukama, ali isto tako razvija maštu, kreativnost i estetsku kulturu.

Kroz oblikovanje plastelina dijete vježba preciznost, koordinaciju i koncentraciju – vještine koje će mu mnogo značiti kada jednog dana krene u školu.

U zajedničkoj igri plastelinom razvijaju se i socijalne vještine, jer djeca upoređuju svoje radove i pričaju jedna drugoj o tome šta su napravila. Na taj način uče da izražavaju svoje misli i ideje i uče se dobroj komunikaciji.

I još nešto je izuzetno važno – rad s materijalima dobar je način da se dijete smiri i oslobodi negativnih emocija, pa se zato materijali koriste i kao neka vrsta pomoćnog terapeutskog sredstva.

Plastelin je materijal koji vam pruža mogućnost za neograničenu maštu i kreativnost.

Kada s djetetom pravite domaće životinje, možete napraviti i dvorište i na taj način naučiti dijete šta koja životinja jede i gdje živi. Možete kreirati i svijet s neke druge planete, onako kako ga vi i vaše dijete zamišljate.

Napravi lutkice za prste od plastelina

Predlažemo vam još jedan način korišćenja plastelina koji razvija dječju maštu.

S djetetom smislite priču i ispričajte je pomoću lutkica za prste koje ćete napraviti od plastelina.

Dajemo vam uputstvo za pravljenje lutkica, kao i recept za to kako da, bez kuvanja, napravite domaći plastelin koji nekoliko nedjelja možete čuvati u frižideru u plastičnim kesama.

Sastojci za domaći plastelin:

  • šoljica mekog brašna;
  • šoljica vruće vode;
  • pola šoljice soli;
  • 2 kašike ulja;
  • 2 kašičice limuntusa;
  • prehrambene boje.

Dobro pomiješajte sve suve sastojke, a onda polako dodajte vodu i miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Nakon vode u smjesu dodajte ulje. Tijesto podijelite, pa u njega dodajte nekoliko kapi željene boje.

Primjer kako napraviti lutkice za prste od plastelina

kako-napraviti-lutkice-za-prste-mamaklik.jpg

kako-napraviti-lutkice-za-prste-mamaklik.jpg

kako-napraviti-lutkice-za-prste-mamaklik.jpg

kako-napraviti-lutkice-za-prste-mamaklik.jpg

Puno zanimljivih ideja za aktivnosti s plastelinom potražite u knjizi Šta sve možeš s plastelinom u izdanju Kreativnog centra.

Moj pedijatar

Čarobni štapići za sladoled: Ne bacajte ih, evo šta sve možete napraviti sa njima!

IGRE RIJEČIMA iz čarobne teglice-pametnice: Zabava za djecu i odrasle!

Napravite lebdeće balone bez helijuma: Zabavni eksperiment za djecu i roditelje