Kako pravilno držati bebu i koji položaji su dozvoljeni?

kako pravilno držati bebu mamaklik

U naručju roditelja beba treba da se osjeća zaštićeno i bezbjedno. Saznajte kako pravino držati bebu i kako je ispravno nositi.

Većina roditelja se pita kako pravilno držati bebu i koji je ispravan položaj za nošenje. Najprirodniji, a ujedno i najbolji način, jeste da držite bebu okrenutu prema sebi, s tim da joj uvijek pridržavate glavicu – ona još ne može da je drži sama.

Okrenuta prema vama, ona gleda vaše lice i uspostavlja kontakt direktno, pogledom oči u oči.

Majke instinktivno bebu stavljaju na lijevu ruku, vjerovatno da bi dijete čulo otkucaje majčinog srca – poznati, umirujući zvuk još iz maminog stomaka.

Smiješite se bebi i toplim glasom joj govorite lijepe riječi. Šaljite joj poruke koliko je volite, pa će se vaša beba osećati sigurno.

NOVOROĐENČE: 10 stvari koje treba da znate o novorođenim bebama

Kako pravilno držati bebu: Položaj na leđima

Da biste bebu držali u pravilnom položaju, prije svega vodite računa da joj glava bude u pravoj liniji sa tijelom.

Na samom početku, od rođenja, ležanje na leđima je položaj koji bebe najčešće koriste. Taj položaj je i pravi izbor kada stavljate bebu da spava. Kada je u budnom stanju, mirna, takođe bi trebalo da leži na leđima. Ovaj položaj je koristan i za bebe koje piju na flašicu.

Kada želite da je držite u naručju, obuhvatite bebu rukom oko leđa, a glavicu joj pridržavajte unutrašnjom stranom lakta – vodite računa da uvijek bude u liniji sa tijelom. Drugom rukom pridržavajte bebu oko kukova. U ovom položaju, možete da je ljuljuškate i šetate.

Kada beba sisa, najpravilniji položaj je da glava bude u ravni sa tijelom, a kada bebu okrećete ka dojci, okrećite cijelo tijelo. U protivnom, nastaje bol zbog nepravilnog položaja, što za posljedicu ima odbijanje sisanja.

Ako želite pravilno presvući bebu – ove stvari NE smijete da radite!

Kako pravilno držati bebu: Položaj za smirivanje

On podsjeća bebu na položaj u kojem je bila u maminom stomaku, pa je idealan za opuštanje i smirivanje.

Postupak je sljedeći: okrenite bebu leđima prema sebi, a njen potiljak oslonite na svoje grudi. Jednom rukom pridržavajte bebu preko grudi (ruke su joj slobodne), pa savijte bebine noge prema njenom stomaku, a drugom rukom poduprite njenu guzu.

Težište je uvijek na ruci koja bebu drži preko grudi, dok druga ruka ponekad može da bude i slobodna. Beba je u pravilnom položaju, a ima i dobar pregled oko sebe.

Kako ispravno nositi bebu: Položaj na ramenu

Preporučuje se za podizanje bebe, kako bi izbacila višak vazduha, to jest podrignula neposredno poslije obroka.

Jednom rukom pridržavajte bebin potiljak, odnosno glavicu, a drugom guzu. Okrenite bebu grudima prema sebi. Podignite je toliko da može da spusti glavu na vaše rame – bilo da gleda u vas, ili u okruženje.

U ovom položaju, beba može da se nosi, šeta i mazi uz mamin (ili tatin) vrat, što joj veoma prija i smiruje je – zbog dobro poznatog mirisa.

Takođe, omogućava joj da otkriva svijet oko sebe, gledajući preko ramena onog ko je nosi.

Jedino povedite računa da bebina glava ne padne na vaše grudi – to je suviše nisko. U tom slučaju, potiljak i vrat joj neće biti u dobrom položaju, što može da dovede i do povraćanja, naročito poslije podoja ili obroka. Iz predostrožnosti, uvijek stavite peškirić na rame.

Kad beba počinje da hoda: Prvi koraci i šta treba znati prije nego što dijete prohoda

Na ruci, licem okrenuta na dole

Ovaj položaj je veoma pogodan za sasvim male bebe, naročito kada nešto morate da uradite u kući, a ne možete da spustite bebu, ili kada želite da je utješite šetnjom.

Položite bebu na vašu podlakticu – neka joj glava bude oslonjena na gornji dio podlaktice. Drugom rukom joj pridržavajte stomačić, tako što ćete provući ruku između bebinih nogu. Bebe u ovom položaju uživaju.

Okretanje bebe prilikom oblačenja ili masaže

Kada, u položaju na leđima, želite da okrenete bebu na stomak, kako biste je obukli ili izmasirali – najprije bebinu ručicu položite uz tijelo, potom okrenite bebu, a onda ručicu stavite u fiziološki položaj (blago savijenu u laktu, i naprijed u ravni sa glavicom).

Isto tako je vraćate na leđa. Kada presvlačite pelenu – odignite od podloge  bebinu guzu, pridržavajući kukove, i tako promijenite pelenu. Nije dobro da bebu vučete za noge.  

PAŽNJA! Kada hodate sa bebom u naručju, pazite gdje stajete. Ako vi padnete, pada i beba.

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe “Halobeba” u Gradskom zavodu za javno zdravlje

YuMama

Kada je beba spremna za sjedenje

Dječje emocije: Kako nam BEBE pokazuju da nas VOLE?