UKRAŠAVANJE USKRŠNJIH JAJA DEKUPAŽ TEHNIKOM

UKRAŠAVANJE USKRŠNJIH JAJA DEKUPAŽ TEHNIKOM

Ove godine preskočite uobičajeno farbanje jaja, i odlučite se za ukrašavanje uskršnjih jaja dekupaž tehnikom…

Mada ne izgleda tako, ukrašavanje uskršnjih jaja dekupaž tehnikom je jednostavan i iznad svega kreativan proces. Objašnjenja, korak po korak, pročitajte u nastavku:

Iako svake godine ponavljamo iste rituale (što i jeste smisao vjerskih praznika), jednakom dosljednošću mahnito tražimo savjete kako da ukrasimo božićnu trpezu, ispečemo česnicu, ofarbamo jaja… Kao da to činimo prvi put.

Pa tako i ja, s tom razlikom što sam se ove godine pridružila armiji nuklearnih fizičarki koja dijeli savjete – odlučila sam se da razbijam atome na temu primjene dekupaž tehnike na ukrašavanje uskršnjih jaja ?
Dekupaž tehnika je jako popularna baš zbog toga što gotovo da i ne postoji kreativno polje na kojem je ne možemo primjeniti, a uz to je i vrlo jednostavna i jeftina tehnika, jer vam “za ovi eksperiment” trebaju samo jaja i pokoja salveta.

Jaja ofarbana dekupaž tehnikom zaista mogu biti prelijepa uskršnja dekoracija, mogućnosti izbora dezena su beskrajne.

Ja sam salvete lijepila na prethodno izbjeljena jaja, iako ne morate s tim da se bakćete, dezeni lijepo izgledaju i na “normalnim” jajima, samo u tom slučaju birajte one jačih boja da bi se bolje isticali.

A izbjeljivanje je jednostavno. Ovisno o količini jaja koja ćete raditi u ovoj tehnici, odredićete i količinu vode i alkoholnog (bijelog) sirćeta u kojoj ćete jaja kuhati. Za deset jaja dovoljan je 1l vode, 100 ml sirćeta i kašičica soli.

Na internetu sam, kod svojih kolegica, nuklearnih fizičarki, nailazila na omjer 1:1, ali nema potrebe za tolikom količinom, i manje sirćeta će skinuti boju.

Možda neće biti kristalno bijela i ostaće po koja pjegica ali to se od dezena svakako neće vidjeti.

Takođe, jaja kuhana u omjeru 1:1 često pucaju, ljuska im se previše istanji i postane krhka, pa i zato preporučujem manju količinu sirćeta (o smradu da ne pričam).

Photo by Bojana Mutić

Dosta fizike, ajmo na likovno!

U VODI, U KOJU STE DODALI SIRĆE I SO, KUHAJTE JAJA 15 MINUTA (na površini će se izdvojiti gusta pjena pa je uklonite kašikom). Ostavite ih u toj vodi da se prohlade.

BOJU SA JAJA OPERITE POD MLAZOM VODE. Možete koristiti i truleks krpu za lakše uklanjanje, iako boja većim dijelom spadne i samim kuhanjem.

PRIPREMITE MOTIVE SA SALVETA, TAKO ŠTO ĆETE IH IZREZATI MAKAZAMA ILI ISCJEPKATI PRSTIMA (rubovi su tada manje primjetni).

Koristite naravno samo gornji, tanki sloj salvete.

Pošto su jaja mala površina za rad, upotrebljavajte sitnije motive, ne samo zbog lakšeg uklapanja sličica, nego i zato što se manji komadići salvete ne gužvaju, za raliku od većih.

UMUTITE JEDAN BJELANJAK KRATKO, TEK DA MALO ZAPJENI, TO ĆE VAM SLUŽITI KAO “LJEPILO”. Fizičarke inače koriste četkice, pa možete i vi ako vam je lakše, ja se bolje snalazim sa svojim prstima.

STAVITE IZREZANI MOTIV NA JAJE, UMOČITE JAGODICU PRSTA U PJENICU I RAZMAŽITE MOTIV OD SREDINE PREMA RUBOVIMA, i učinite to vrrrlo pažljivo, jer se ovako pokvašena salveta lako cijepa.

Ostavite jaja da se osuše. Možete ih kasnije premazati uljem ako želite da budu malo sjajnija, iako se meni dekupaž tehnika više dopada u mat verziji, čemu u prilog govori i ova jednačina e=mc2.

Želim vam ugodne praznike!

Glutenska princeza, Bojana Mutić
MamaKlik