Beba i govor: 9 sjajnih načina s kojima ćete pomoći bebi da brže progovori

savjeti-kako-pomoći-bebi-da-brže-progovori-mamaklik-portal.jpg

Jedva čekate da čujete prve riječi iz tih slatkih ustašaca koja vas čine presrećnim samim tim što se smješkaju? Koliku li tek radost donosi kada beba progovori i prvi put izgovori vaše ime! Beba i govor su tema koja zanima mnoge mlade roditelje. Evo kako pomoći bebi da brže progovori!

Iako nas je roditeljstvo naučilo da ne možemo da ubrzamo razvoj bebe i malog djeteta ni korak pre nego što je ono spremno za neku narednu fazu razvoja, ipak postoje sitnice kojima možete da navedete vašeg mališana da proizvede neke smisaone zvukove i možete pomoći bebi da brže progovori!

Kako teče razvoj govora kod beba?

Prije nego što se “bacimo na posao” i objasnimo vam kako da pomognete bebi da brže progovori, osvrnućemo se ukratko na to kako teče razvoj govora kod beba:

Beba i govor od rođenja do 6 mjeseca

Od rođenja do trećeg mjeseca bebe izgovaraju vokale, a od četvrtog do šestog mjeseca već mogu da ponavljaju isti konsonant pa to zvuči kao „bababa“ ili „dadada“.

Dakle, bebe uzrasta od 4 do 6 mjeseci počinju da koriste gugutanje i izgovaraju prve „riječi“ od po dva sloga.

Odraslima to može da izgleda kao reči “baba” ili “mama”. B

ebe vokalizaciju koriste kao način da izraze svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Ovo su u stvari prvi koraci ka stvaranju vještine govora i izgovaranju prvih pravih riječi.

savjeti-kako-pomoći-bebi-da-brže-progovori-mamaklik-portal.jpg

Kako “pričaju” bebe od 6, 9 i više mjeseci

Od šestog do devetog mjeseca se već javlja intenzivnije brbljanje sa većim brojem glasova, od desetog do dvanaestog mjeseca već možete da čujete priču na „bebećem“ jeziku, dok dijete u uzrastu od desetog do osamnaestog mjeseca izgovara prave riječi.

Kada najčešće djeca progovore?

Najčešće svoju prvu pravu riječ beba izgovori oko prvog rođendana (možete li da zamislite ljepši poklon za roditelje?).

Nestrpljivi roditelji bi da ubrzaju malo stvari, što je sasvim razumljivo. Podijelićemo zato sa vama 9 jednostavnih savjeta koji mogu da daju bebi baš onaj podstrek koji joj je potreban da bi izgovorila prve riječi.

RAZVOJ GOVORA KOD DJECE: Kad dijete treba da progovori i kako pratiti govor kod djeteta

Kako pomoći bebi da brže progovori

U nastavku slijede oprobane taktike sa kojima možete stimulisati razvoj govora kod beba i malikice “pogurati” stvar. Dok s nestrpljenjem očekujete njene prve smislene riječi, možete pomoći bebi da brže progovori s ovim aktivnostima:

1. Upustite se u brbljanje sa bebom

Čak od prvog gugutanja možete slobodno da se upustite u brbljanje sa tim malim zavežljajem. Odgovorite na zvukove koje beba proizvodi, ali dajte i njoj priliku da uzvrati gugutanjem. Čak i u ovako malom uzrastu, beba će uskoro razumjeti da komunikacija podrazumijeva davanje i uzimanje.

2. Priča će pomoći bebi da brže progovori

Pričanjem svom mališanu svakog dana, i to o bilo čemu što vam padne na pamet, će pomoći bebi da razvije svoj rječnik i prevaziđe bebeće brbljanje. Pažnja koju ponudite bebi sigurno neće biti zanemarena! Pričajte, dakle, do mile volje i uživajte u tome.

Čitajte bebama makar 15 minuta dnevno

3. Odgovorite kad vas beba doziva plačem

Prije nego što razvije rječnik pravih riječi ili bebećih zvukova vaša beba će koristiti plač da komunicira sa vama. Činjenica da vi odgovarate na njeno dozivanje plačom joj govori da je vi slušate dok ona komunicira sa vama. Kada naučite da razlikujete plač koji znači „Gladna sam!” od plača „Umorna sam, treba mi mama!”, svi će biti zadovoljniji i srećniji! Od skora na našem tržištu postoji i uređaj WhyCry koji vam može pomoći jer „tumači“ bebin plač prevodeći roditeljima šta im mališan plakanjem poručuje.

4. Ćaskanje će pomoći bebi da brže progovori

Ponekad sitnice prave veliku razliku, posebno u komunikaciji, pa nema razloga da isto ne važi za komunikaciju sa bebom. Bilo da joj pričate kako ste upravo promijenili pelenu, ili joj objašnjavate od čega joj spremate kašicu, te sitnice koje čuje od vas će joj pomoći da razumije vezu između onoga o čemu se priča i šta se radi. Dodatni bonus je činjenica što će beba umjeti da reaguje i prije nego što bude umjela da verbalizuje svoja osjećanja, odnosno izgovori riječi.

savjeti-kako-pomoći-bebi-da-brže-progovori-mamaklik-portal.jpg

5. Pjevajte bebi pjesmice

Čak i ako niste preterano muzikalni, zvuk stihova koji se ponavljaju će biti prava muzika za bebine uši. Uostalom, dječje pjesmice ne zahtijevaju veliki talenat, rima i ritam su veoma jednostavni, a ponavljanje riječi u pjesmi će biti prvi koraci ka tome da beba zapamti omiljenje riječi.

MUZIKA ZA BEBE I DJECU: Najljepše pjesme i uspavanke za san vaših mališana

6. Čitajte bebi kad god možete

Djeca umiju da pokažu interesovanje za knjige mnogo ranije nego što biste pomislili. Pokušajte da čitate bebi neku knjigu kad god bude sjedila mirno. Kao i kod pjevanja pjesmice, ponavljanje teksta priče će pomoći da beba izgradi svoju bazu riječi.

7. Opišite bebama šta rade i šta umiju da urade

Bilo da beba pomijera ručice ka vašem licu i pokušava da vas dohvati ili plače jer je umorna, pričajte joj šta radi jer joj upravo to može pomoći da sama lakše izrazi riječima šta osjeća i želi kada bude spremna da priča. Takođe, beba će osjećati da primjećujete i brinete o tome šta ona radi.

savjeti-kako-pomoći-bebi-da-brže-progovori-mamaklik-portal.jpg

8. Ponavljanje riječi će pomoći bebi da brže progovori

Kako biste se na vrijeme pripremili za predškolski uzrast, bolje vam je da se na vreme naviknete na ponavljanje. Činjenica da ponavljate riječi kojima se obraćate bebi će joj dati podstrek da ih i sama izgovori! Uostalom, stara latinska poslovica kaže da ponavljanje čini majstora. Učenje prvih riječi je samo jedna od životnih lekcija i za nju važi isto pravilo.

9. Ohrabrite svaki bebin pokušaj

Kada beba počne da brblja, čak i dok prve riječi koje izgovori umiju da prepoznaju i prevedu samo mama i tata, odajte joj priznanje za trud i pomozite joj da razvije samopouzdanje i nastavi dalje putem usvajanja jezika.

Roditelji slobodno mogu da koriste sve ove aktivnosti kako bi podstakli bebu da „propriča“, ali imajte na umu ipak veoma važnu činjenicu – da se sve bebe razvijaju različito.

Grafikoni normalnog razvoja i statistike su osmišljeni da ukažu samo na granice u okviru kojih možete očekivati napredovanje djeteta.

Iako ste vjerovatno najveći i najiskreniji navijač za sve uspjehe svoje bebe, ne pretjerujte sa očekivanjima i insistiranjem; frustracija može samo da dovede do sporijeg razvoja.

Zato, uživajte u bebećem gugutanju i brbljanju dok čekate prve riječi jer vas kasnije čeka čitava oluja rečenica koju ne možete ni da zamislite!

U kom uzrastu je vaša beba izgovorila prvu riječ? Šta ste vi čitali i pjevušili svojoj bebici?

Izvor: NajboljaMamaNaSvetu

Jednostavne i zabavne vježbe za razvoj govora kod djece

Cucla kod beba i djece

Marija Montesori: Ruka i mozak