KO SU DULE i zašto vam baš one mogu olakšati porođaj

dule na porodu mamaklik

Dule su žene koje veruju u sposobnost svake buduće mame da rodi svoju bebu, žene koje znaju vrednost rađanja u radosti, žene koje su sposobne da veruju u ženu koja rađa čak i kad ona sama i drugi oko nje, sumnjaju u nju.

Dule će pomoći ženi da ublaži trudove, stavljaće obloge, držati za ruku sa čvrstim uverenjem da ona to može. Ili, ukoliko to žena želi, samo će sedeti pored nje i biće tu za nju.

Ustaljeno je verovanje, čak i kod žena, da žena treba da rađa sama. Međutim, kada se nađu u vrtlogu porođaja, većina žena poželi da ima podršku.

To nam govore i iskustva majki koja se prepričavaju nakon što se porode, da im je tokom porođaja najteže bilo to što su satima bile same, u neudobnom, ležećem položaju.

Dula na porođaju pruža upravu tu, toliko željenu i potrebnu, neprestanu prisutnost. Ona bdi nad ženom, ohrabruje je i bodri, pomažući joj tako da prođe kroz iskustvo rađanja svog deteta u punoj svojoj snazi.

Uz dulu, žena nije ostavljena da sama pronađe izlaz iz eventualne patnje i bola u kom se nalazi, već ima saveznicu koja veruje u nju celim svojim bićem.

ko-su-dule-i-sta-rade-na-porodu-porodjaj-trudnice-mamaklik.jpg

Uz kontinuiranu podršku dule:

  • povećava se verovatnoća da porođaj bude prirodan (12%)
    • smanjuje se verovatnoća za medicinskim intervencijama, kao što je carski rez (28%) korišćenje indukcije (40%) ili epiduralne anestezije, vakuum ekstraktora ili forcepsa
    • porođaj se ubrzava i po nekoliko sati
    • povećava se zadovoljstvo iskustvom rađanja (34%)
    • povećava se broj mama koje uspešno doje svoje bebe
    • smanjuje se verovatnoća oboljevanja od postporođajne depresije, roditelji se osećaju sigurnije, pa se samim tim bolje i sa većim samopouzdanjem prilagođavaju novom porodičnom životu

Važno je da znamo da dula nije isto što i babica

Babica je medicinski radnik, ona ima znanje i veštinu da bude uz ženu tokom porođaja i stara se o tome da sa medicinske tačke gledišta na porođaju prođe sve kako treba.

Dula nije medicinski radnik, iako veoma dobro poznaje fiziologiju porođaja. Dula je, takođe podrška i pomoć samoj babici, nikada zamena za nju.

Dule i trudnice

Odnos dule i trudnice započinje još tokom trudnoće, kada se one upoznaju i viđaju nekoliko puta pre samog porođaja. Tokom tih susreta trudnica i dula se bolje upoznaju, razgovaraju o trudničinim željama, planovima, sumnjama, strahovima…

Od velike je važnosti da dula i trudnica budu na istim talasnim dužinama, da se međusobno razumeju i da s lakoćom ostvare bliskost i uzajamno poverenje.

Dopadanje na prvom susretu i osećaj opuštenosti u prisustvu birane dule je možda najbolji znak da se od nekoliko dula odabere ona koja je za određenu ženu prava.

Fenomen dule kao podrške žene ženi rodilji pojavljuje se 70-ih godina prošlog veka, kada se počinju sprovoditi istraživanja o tome koliko podrška žene laika utiče na iskustvo i ishod porođaja − rezultati tih istraživanja pokazali su mnoge dobrobiti. 

Od 2012. godine dule postoje i u našoj zemlji i obično se za njih kažu da su „duhovne babice”.

Da li se podrška dule odnosi samo na prirodni porođaj?

Ovo je uobičajena, pogrešna pretpostavka.

Dula pruža podršku na svakom porođaju i obučena je da bude podrška majci, ne samo u nemedikalizovanom porođaju, već i porođaju uz epidural i porođaj carskim rezom.

One su tu da podrže i prihvate sve što majka oseća da će doprineti njenom idealnom porođaju.

Šta dula zaista radi na porođaju?

Dula je nemedicinski deo tima na porođaju, podržava ženu da čini informisan izbor i pruža emotivnu i fizičku podršku i pomoć ženi i njenom partneru tokom trudnoće i na samom porođaju.

Dula radi razne stvari, poput masaže, hidroterapije, tehnika relaksacije, vežbe disanja, predlaže položaje za smanjenje bola, pomaže partneru da se uključi u sam proces porođaja i most je u komunikaciji između žene i medicinskog tima.

Pored podrške pri porođaju, velika je verovatnoća da ćete steći I divnog prijatelja nakon ovog procesa. 

Da li dula može da pomogne da trudnica što duže ostane kod kuće?

Dula poznaje fiziologiju porođaja kao i faze porođaja.

Ona je tu da vam pomogne da donesete najbolju odluku za sebe i ne donosi odluku umesto vas.

Uz adekvatnu podršku i ohrabrenje, prvi strahovi i sumnje moći će da se rastvore i da kod kuće ostanete duže od prvog znaka porođaja.

Ipak, krajnja odluka za kretanje u porodilište je na vama.

Muž (partner) će biti sa trudnicom na porodu, da li je i tad potrebna dula?

kada-pozvati-dule-porodjaj-mamaklik.jpg

Očeva ljubav i pažnja su ohrabrenje, uteha i podstrek ženi tokom porođaja. Ljubav koju deli sa majkom i detetom i potreba da zaštiti svoju porodicu su neprocenjiv dar koji samo on može da pruži.

Medutim, u vrtlogu porođaja, postoje trenuci poput ženinog instinktivnog ponašanja koje otac možda ne može da razume i tada on može postati uznemiren, zabrinut, dok sa druge strane, dula zna da je to normalan proces porođaja.

Muž/partner može videti ženu u velikim bolovima i pomisliti da je žena u velikoj patnji i osećati se bespomoćno jer ne zna kako da joj pomogne.

Dula tada može biti ohrabrenje ocu, dok istovremeno pomaže ženi da se nosi sa porođajnim bolovima na njen jedinstven način.

Dula ima znanje i veštine koje mogu pomoći ocu da se opusti, a isto tako, ukoliko želi da bude aktivno uključen u podršku ženi, dula će mu pokazati kako na primer može da masira ženu i kako da joj bude oslonac tokom kontrakcija.

Koliko košta angažovanje dule?

Dula je profesija kao i bilo koja druga, što znači da svaka dula ima svoju cenu za usluge koje ona pruža. S obzirom na to da je dula potpuno nova profesija kod nas koja tek treba da zaživi, dule su vrlo dostupne.

Uobičajeno da dule koje stiču prva iskustva, ostave porodici da odredi koliko će joj platiti za pružene usluge, iskusnije dule naplaćuju između 100 i 200 eura, a moguće je da ima i onih koje su spremne da volontiraju kako bi stekle potrebno znanje za dalje usavršavanje.

Primarni motiv u ovom poslu svakako nije zarada, tako da se o plaćanju konsultujte sa svakom dulom posebno.

Kad treba pozvati dulu da dođe na porođaj?

kada-pozvati-dule-porodjaj-mamaklik.jpg

U danima oko termina porođaja verovatno da ćete se bar jednom čuti sa svojm dulom.

Kako većina dula ima i malu decu i posao, poželjno je da imaju dovoljno vremena da organizuju svu potrebnu pomoć i podršku tokom njihovog odsustva.

Zato je najbolje pozvati dulu na prvi znak ili sumnju da je porođaj počeo.

Vrlo verovatno da ćete i sami osetiti da želite da se opustite sami ili sa partnerom, pokušate da odspavate i da će vam dula biti potrebna tek malo kasnije, ali znaćete da neko bdi i misli na vas, šaljući vam svu svoju podršku već tada.

Izvor: dula.rs

STIŽE BEBA: Sigurni znaci početka porođaja i 4 porođajna doba

7 važnih stvari o porođaju koje babica želi da znaš

TATA NA POROĐAJU: 1000 ZAŠTO, 1000 ZATO iz ličnog iskustva

Analiza krvi iz pete kod beba (Gatrijev test) otkriva urođene rijetke bolesti kod djece