Žuta boja u enterijeru: Sunce u vašem domu (FOTO)

žuta-boja-u-enterijeru-mamaklik-1.jpg

​Žuta boja u enterijeru ne mora uvijek da služi za akcentovanje pojedinih dijelova prostorije ili razbijanje monotonije – ona može biti i odlična podloga i baza.

žuta-boja-u-enterijeru-mamaklik-1.jpg

Ukoliko želite da osvježite dom i unesete u njega izvjesnu količinu optimizma, svjetlosti i radosti, žuta boja u enterijeru je logičan izbor.

Ova boja ne ostavlja ravnodušnim i s njom ne možete igrati na sigurno – ili je volite ili vas iritira. Međutim, u pravim kombinacijama donijeće samo pozitivne komentare na račun uređenja vašeg životnog prostora.

žuta-boja-u-enterijeru-2.jpg

Žuta boja u enterijeru pozitivno utiče na vaše raspoloženje

Što se tiče same psihologije boja, smatra se da žuta podstiče komunikaciju, ubrzava metabolizam, ali i da utiče na vedrinu i dobro raspoloženje jer asocira na sunce i ljetne dane. To je vesela i topla boja, simbol uspjeha i sreće.

žuta-boja-u-enterijeru-mamaklik-1.jpg

Kako se kombinuje žuta boja u enterijeru

Činjenicu da se crna i žuta odlično slažu ne treba posebno naglašavati. Često imamo priliku da vidimo razne dobitne crno-žute kombinacije poznatih dizajnera enterijera, ali imajte na umu da žuta boja podjednako dobro ide i sa bijelom i sivom.

žuta-boja-u-enterijeru-mamaklik-1.jpg

Oni koji vole koloritne prostore znaju da se žuta lijepo kombinuje

  • s plavom,
  • ljubičastom
  • zelenom,
  • ali dobrodošla je i u prostorijama u kojima dominira dezen drveta i opeke.

žuta-boja-u-enterijeru-mamaklik-1.jpg

Žuta je prvi izbor ukoliko vašem prostoru nedostaje “ono nešto” – i najtamniji elementi i tmurni enterijeri postaće mjesto za sakupljanje energije i podsticanje na aktivnost.

Kuhinje sa žutim detaljima

žuta-boja-u-enterijeru-mamaklik-1.jpg

Kuhinje s tamnijim frontovima poprimiće savremen izgled ukoliko ubacite nekoliko elemenata u žutoj boji koja blago prelazi u narandžastu.

Osim toga, možete se poigrati i s kuhinjskim aparatima, pa se tako npr. odlučite za žuti retro frižider, stolice ili detalje u ovoj boji.

Žuta boja u kupatilu

Kupatilo je mjesto za relaksaciju pa ne čudi što u njemu prevladavaju smirenije boje poput blijedozelene ili morskoplave. Ako ste pak spremni da napravite iskorak i ovu prostoriju ispunite dobrim vibracijama, uvedite žutu kroz dekorativne pločice, aksesoare, ram za ogledalo, ormariće…

žuta-boja-u-enterijeru-mamaklik-1.jpg

Žuta je odlična za predsoblja i, generalno, za manje prostore jer, poput bijele, ima reflektujući efekat pa ih čini vizuelno većim.

Dnevna soba u žutoj boji

Dnevni i radni prostor, bio on kućni ili poslovni, svakako će živnuti ako mu dodate žute detalje. To može da bude tepih, pokoji jastučič, stolica, zid… U kojoj god količini unijeli ovu boju u vaš dom, dinamika u prostoru i osjećaj pozitivne energije su zagarantovani.

žuta-boja-u-enterijeru-mamaklik-1.jpg

Dodatan efekat možete postići komodom ili bibliotekom žute boje. Zajedno sa šarenim koloritom koje nose same knjige, odradiće odličan posao – podići će raspoloženje i unijeti dinamiku u prostor.

žuta-boja-u-enterijeru-mamaklik-1.jpg

NN

Igra koja razvija sva čula: Razvrstajte igračke Montesori metodom

Dekoracija prazničnog stola