Dr Brankica Đukić Kukolj: Trudnoća u četrdesetim

Opšti je trend, ne samo kod nas nego svuda u svijetu, da se žene i generalno parovi, na potomstvo odlučuju nakon 35 godina starosti. Prije same trudnoće, treba da imate na umu koji su to rizici, a koji su benefiti koje trudnoća u četrdesetim nosi sa sobom. Dr Brankica Kukolj, specijalista ginekologije i akušerstva iz Specijalističke ginekološke ordinacije “Ginea”, informisala nas je o svim detaljima.

Koje su prednosti trudnoće u četrdesetim godinama?

Zaista nije rijetkost da parovi postaju roditelji po prvi put u četrdesetim godinama. Te godine imaju i svoju prednost. Zašto?

Zato što su parovi zreliji, završili su neke svoje želje za karijerom, ekonomski i finansijski su stabilniji i zaista mogu da se posvete i trudnoći i roditeljstvu, sa punom pažnjom. Poznato je da kada rodimo djecu u nekim odmaklim godinama da to produžava život. Vjerovatno tako održavamo svoje zdravlje boljim. Sama ta briga oko djeteta sigurno je još jedan faktor i emotivnog zadovoljstva. Čak se susreću i roditelji u kasnijoj petoj i šestoj deceniji, zahvaljujući postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, koja je omogućila parovima da ostvare trudnoću i naravno da budu roditelji.

Koji je prvi korak?

Prije nego što razmislite o trudnoći poslije 35. godine, svakako treba da imate na umu da postoje i određeni rizici.

U tim godinama moramo da vodimo računa o svom opštem zdravlju. Jer, ukoliko je naše opšte zdravlje dobro, samim tim i ginekološko i reproduktivno zdravlje je tim bolje. To znači da nam je i priroda naklonjena da ostvarimo trudnoću u tim godinama.

Prvo što biste trebali uraditi, svakako je posjeta ginekologu ili ljekaru opšte prakse. Oni treba da vas posavjetuju na šta treba da obratite pažnju, koje laboratorijske nalaze treba da uradite. Ukazaće vam ukoliko imate probleme sa visokim pritiskom, oboljenjem štitne žlijezde ili nekim drugim sistemskim organima. Ukoliko se ustanovi neko stanje, uputiće vas kod specijaliste koji će vaše opšte zdravlje dovesti u jedan optimalan ili idealan nivo, da se onda adekvatno pripremite za trudnoću.

Ovdje je vrlo važno naglasiti supstituciju određenim mikroelementima i vitaminima. Folna kiselina sigurno treba da se uzima. Svjetske zdravstvene organizacije preporuuje da žene u reproduktivnim godinama uzimaju folnu kiselinu u kontinuitetu. Vitamin B12 je takođe vrlo važan radi prevencije anemije i sinteze DNK. Gvožđe kao jedan mikroelement je vrlo važan, te adoknada gvožđem treba da bude i prije i tokom trudnoće. Isto važi i za vitamin D i omega-3 masne kiseline. Njihova nadoknada je posebno važna u trećem trimestru jer utiču na razvoj mozga bebe.

Koji rizik nosi trudnoća u četrdesetim?

Rizici u trudnoći koja je poslije 35. godine su nešto malo veći nego kada se radi o mlađim trudnicama. Ovdje posebnu pažnju moramo pokloniti prvom trimestru trudnoće.

Ultrazvučna dijagnostika još uvijek nije dovoljna u nekim ranim trudnoćama da možemo da procijenimo da li je plod u redu. Ono što se savjetuje u prvom trimestru, obavezno između 11. i 14. nedjelje, je skrining i neinvazivni prenatalni test. Velika bojazan kod ovakvih trudnoća je da li plod ima neku hromozomopatiju. Ne smijemo zanemariti ni starost partnera, budućeg oca. Ukoliko je i partner u odmaklim godinama, onda nam se u svako mslučaju savjetuje prenatalni test.

Ukoliko sve prođe dobro u prvom trimestru, drugi trimestar takođe može biti rizičan za trudnice preko 35 godina, jer mogu da se jave problemi poput visokog pritiska, opasnost od preeklampsije, eklampsije, gestacijski dijabetes i slično. Zašto on?

Zato što već u tom periodu životne dobi mi možemo imati prekomjernu tjelesnu masu. Kada se desi trudnoća u takvim okolnostima, onda imamo jednu opasnost od razvoja gestacijskog dijabetesa. Što više vodimo računa o svom zdravlju prije trudnoće – treniramo, izbjegavamo nikotin i alkohol, imamo približno idealnu tjelesnu tešinu – sve to će se odraziti na lakoću trudnoće.

Važno je da češće dolazite na preglede, da se neke stvari na vrijeme otkriju i da pokušamo te stvari da preveniramo. U tim godinama, što se tiče poroda najčešće se završava carskim rezom, upravo zbog svih ovih rizika ili dešavanja u trudnoći, koja mogu da narušavaju i samo zdravlje ploda, ali i zdravlje trudnice.

Dr Brankica Đukić Kukolj detaljno o svim prednostima i rizicima u trudnoći u četrdesetim godinama

Nadamo se da će vam ovaj članak biti koristan na vašem devetomjesečnom putu. Detaljnije možete pogledati u videu dr Brankice Đukić Kukolj na našem YouTube kanalu.