Šta se NE SMIJE u trudnoći? ISTINA ili MIT: 10 najčeščih pitanja trudnica

Šta se ne smije u trudnoći. Mit ili istina najčešća pitanja trudnica mamaklik.jpeg

Šta se ne smije u trudnoći a šta smije? Koje aktivnosti ili hranu treba izbjegavati? Da li su izgled trudnice ili neki simptomi pokazatelji pola bebe, ili su u pitanju prazne priče? Razbijamo 10 mitova/istina kada je riječ o trudnoći i temama koje zanimaju svaku trudnicu!

Šta-se-ne-smije-u-trudnoći-ili-smije-pitanja-i-odgovori-mamaklik.jpg

Kada je u drugom stanju, buduća mama je željna informacija o bebama i trudnoći. Knjige, časopisi, prijateljice, komšinice – svi oni imaju pregršt savjeta i konstatacija, ali se postavlja pitanje šta je u svemu tome istina a šta zabluda? Šta se ne smije u trudnoći, a šta može, da li su neke stvari istina ili mit?

Razmotrićemo 10 pitanja i potencijalnih zabluda o trudnoći koje se često spominju:

  1. Da li žene koje jedu više, očekuju dječaka?

Šta se ne smije u trudnoći? ISTINA ILI MIT: 10 pitanja koja zanimaju svaku trudnicu

Tim evropskih i američkih naučnika je 2003. sproveo studiju o načinu ishrane trudnica. Studija koja je obuhvatila 244 žene u drugom stanju tokom njihovog drugog trimestra, pokazala je da mame koje nose muške bebe dnevno jedu 190 kalorija više od mama koje očekuju žensku djecu.

Profesor iz Harvardske škole javnog zdravlja i jedan od autora studije, Dimitrios Trichopoulos objašnjava rezultate istraživanja time da su dječaci nekako “programirani” da budu teži od djevojčica, što zahtjeva veći kalorijski unos na dnevnom nivou kod budućih majki koje nose muške bebe.

Naravno, pol bebe je najlakše saznati putem ultrazvuka ili zahvaljujući neinvazivnim prenatalnim testovima koji su potpuno bezbjedni za zdravlje trudnice i ploda, rade se već od 10. nedjelje trudnoće i daju pouzdane informacije o bebi. Više o NIPT testovima možete pročitati na ovom LINKU.

2. Podizanje teških predmeta može da izazove odvajanje placente?

Podizanje teških predmeta u trudnoći ne može da dovede do odvajanja posteljice od zida materice, niti da prekine dovod nutritijenata i kisika neophodnih za razvoj bebe, navodi magazin Scientific American.

Žene tokom drugog stanja svakako treba da izbjegavaju nošenje tereta, naročito ako imaju rizične trudnoće, zbog rizika od prevremenog porođaja, povrede leđa i rastezanja abdominalnih mišića.

3. Trudnice ne smiju da koriste vruće kupke i plivaju u bazenu?

Šta se ne smije u trudnoći pitanja i odgovori mamaklik.jpg

Buduće mame bi trebalo da izbjegavaju vruće kupke, đakuzije i saune. Specijalistkinja ginekologije i akušerstva, dr Petra Podrobnik Brlečić za portal klokanica.hr kaže da kupke tokom trudnoće mogu djelovati relaksirajuće na trudnice i opuštati bol u leđima, ali da se savjetuje poseban oprez.

“Obavezno treba paziti na temperaturu vode koja ne smije biti prevruća, najbolje do 36 stepeni, kako ne bismo uzrokovali nepoželjne posljedice na plod tokom trudnoće. U prvom tromjesečju pregrijavanje može uzrokovati malformacije ploda (malformacije neuralne cijevi – spina bifida), a kasnije tokom trudnoće vruće kupke mogu uzrokovati dehidraciju i pad krvnog pritiska zbog kojeg se može smanjiti prokrvljenost u krvnim žilama posteljice”, navodi doktorica, naglašavajući da se tokom trudnoće ne preporučuje ni boravak u izrazito vrućim prostorima kao što su saune i turske kupke.

Postoji i opasnost od infekcija: “Ukoliko su trudnice sklone infekcijama mokraćnih puteva ili rodnice, posebno bakterijama E. coli i Enetroccoccus faecalis, savjetujemo isključivo tuširanje, a nikako kupanje u kadi. Kao prevenciju različitih drugih infekcija također ne preporučujemo kupanje u zajedničkim bazenima ili wellnes centrima jer je na taj način daleko veća mogućnost prijenosa bakterija i gljivica”, kaže dr Petra Podrobnik Brlečić.

4. Bebina kosa izaziva gorušicu kod mama?

Tim istraživača sa baltimorskog Johns Hopkins univerziteta prije nekoliko godina je pokušao da sruši ovaj mit naučnom studijom, ali rezultati nisu potvrdili ono što se očekivalo.

Istraživanje je obuhvatilo 64 trudnice, i buduće mame su imale zadatak da ocijene osjećaj žarenja koje izaziva stomačna kiselina, a nakon porođaja je mjerena dužina kose kod beba.

Rezultati, objavljeni u žurnalu Birth, pokazali su da je 82% trudnica koje su imale gorušicu, na svijet donijelo “čupave” bebe. Bebe sa prosječnom ili nadprosječnom dužinom kosice rodilo je tek 31% mama koje nisu imale ovih problema.

Koautor studije i razvojni psiholog Janet DiPetrio ipak upozorava da je istraživanje obuhvatilo mali broj ispitanika, i da nije uspostavljena potpuna veza sa stomačnom kiselinom i kosom fetusa.

Kaže da bi glavni krivci za gorušicu mogli biti estrogen i progesteron, hormoni koji su zaduženi i za rast bebine kose, ali koji utiču i na opuštanje mišića jednjaka što dovodi do refluksa stomačne kiseline.

5. Trudnice treba da izbjegavaju kikiriki, da se kod beba ne bi razvila alergija?

Ne postoje čvrsti dokazi da konzumiranje kikirikija i drugih potencijalnih alergena u trudnoći povećava rizik da se kod beba razvije alergija na ovu vrstu namirnica, navodi profesor edinburškog univerziteta i direktor istraživačkog insittuta “Usher” u Škotskoj – dr Aziz Sheikh.

Dr Georg Saade šef Odsjeka za perinatologiju sa Medicinskog univerziteta u Teksasu (U.T.M.B.) se slaže sa ovom tvrdnjom: “Da bi alergeni uticali na bebu tokom trudnoće, oni treba da putem majčine krvi dopru kroz placentu u svom punom obliku. Međutim, majčin metabolizam je u stanju da ih razbije u nealergene komponente, kao što su aminokiseline i kratki lanci aminokiselina, prije nego što dopru u mamin krvotok i dođu do fetusa”.

Crnu listu namirnica koje treba da izbjegavate u trudnoći, možete pronaći na ovom LINKU.

6. Oblik stomaka predviđa da li nosite dječaka ili djevojčicu?

Sta se ne smije u trudnoci mamaklik.jpg

Često se čuje da ako je trudnica nosi “nisko”, onda čeka dječaka, a ako je mamin stomak okrugao poput planete i postavljen visoko, onda čeka djevojčicu. “Ovo je klasičan mit”, kaže dr Saade.

“Izgled trudničkog stomaka i način na koji on strši najviše zavise od toga kako se razvlače i opuštaju bočni abdominalni mišići koji tako prave prostor stomaku da se širi prema naprijed. Da li će plod biti postavljen visoko ili nisko, zavisi od toga koliko je dejstvo hormona relaksina, koji opušta ligamente i pomaže zdjelici da se tokom porođaja raširi. Još jedan faktor koji utiče na izgled trudničkog stomaka jeste položaj bebe, koja može da se premiješta u vertikalnu ili horizontalnu poziciju, kako joj već odgovara”, podsjeća dr Georg Saade.

7. Punačke trudnice će roditi bucmastu djecu?

Trudnice koje su nabacile znatan višak kilograma će vjerovatno imati bucmastije bebe, navodi ginekolog-akušer Robert Zurawin sa Baylor medicinskog koledža u Hjustonu.

Razlog je, kaže, to što pretile majke često pate od dijabetesa tipa 2 ili privremenog gastacijskog dijabetesa. Tijelo zbog brojnih hormonalnih promjena nije u stanju da napravi dovoljnu količinu insulina, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi. Višak glukoze prolazi kroz posteljicu, stvarajući takav efekat – kako kaže Zurawin – kao da beba jede sladoled po cijeli dan.

8. Farbanje u trudnoći? DA ili NE?

Mnoge se majke plaše farbati kosu dok su trudne, ali dr Aren L. Gottlieb (Maternal Fetal Medicine Associates/New York City) kaže da ne treba brinuti: “Nema ničeg lošeg u tome da se pridržavate vaše rutine u vezi sa kosom.”

“Ako patite od mučnine u prvom tromjesečju, nije preporučljivo u salonu sa svim tim mirisima i isparenjima, jer to može povećati vašu mučninu. Kada je riječ o fabranju, većina proizvoda nije toksična u tolikoj mjeri da naškodi trudnici i bebi, a kosa čim izraste iz folikule više nije živa i ne sadrži kapilare i nerve, pa ju je moguće farbati”, mišljenja je dr Gottlieb.

Kako piše sajt BabyCenter, Organizacija za informisanje o teratologiji ističe da su naučna istraživanja vršena na životinjama pokazala da farba za kosu ne utiče negativno na trudnicu i plod, kao i da se zanemarljivo mali procenat hemikalija koje se nalaze u ovoj farbi apsorbuje u organizmu.

Amonijak koji se nalazi u nekim fabrama je toksična supstanca, zbog čega se preporučuje budućim mamama da odaberu farbe bez amonijaka. Savjetuje se i farbanje nakon kritičnog prvog trimestra trudnoće u kojem se kod bebe odigrava bitan neurološki razvoj; preporučuje se izvlačenje pramenova ili toniranje poput ombrea i bajalaža koji ne dovode farbu u dodir sa kožom glave, kao i to da se prilikom farbanja smjesa ne ostavlja duže na kosi nego što je to predviđeno.

9. Da li trudnica smije da se bavi fizičkim aktivnostima?

sta se ne smije u trudnoci ili smije vjezbanje mamaklik

Fizičke vježbe nisu zabranjene kada ste trudni – u stvari, preporučuju se. Kada se radi o intezitetu aktivnosti, ipak nemojte ubaciti u četvrtu brzinu.

“Svako ko ima normalnu trudnoću bez komplikacija, treba da vježba i radi ono što inače čini. Ako nikada prije niste vježbali a trudni ste i odlučili ste se baviti fizičkim aktivnostima, onda se možete povrijediti, ali ako ste strastvena sportašica, nastavite raditi ono što inače činite “, kaže dr Gottlieb.

“Najvažnije je slušati vlastito tijelo i usredotočiti se na sigurnost. Rekla bih da ekstremne sportske aktivnosti svakako nisu dobra ideja, biciklizam na sobnom biciklu je sigurniji od biciklizma na neravnom terenu”.

Vježbe i sportovi koje treba da izbjegavate u trudnoći:

  • kontaktni sportovi
  • skijanje
  • jahanje
  • klizanje
  • vožnja bicikla po neravnom terenu
  • skokovi
  • ronjenje/planinarenje

10. Samo mamama otkucava biološki sat?

Žao nam je, tate, ali i vi imate biološki sat koji se računa. Prema riječima ginekologa Joshue Copela (Yale Maternal-Fetal Medicine), odavno se zna da se u zrelim godinama žene smanjuje njena plodnost ali i povećava šansa da se beba rodi sa hromozomskim poremećajima, poput Downovog sindroma.

Jedna od 1000 beba će imati neko vrstu hormonalnog poremećaja kod mama koje su mlađe od 30 godina. Do 35. godine rizik nosi jedna od 400 beba, a sa 42 majčine godine jedna od 60 beba, podaci su američkog Nacioalnog instituta za zdravlje djece i ljudski razvoj.

Muškarci mogu da proizvode sjemenu tečnost do kraja života, što znači da mogu da se ostvare kao očevi u bilo kom životnom dobu. Ali, prema Copelu, stariji muškarci imaju veće šanse da dobiju potomstvo sa genetskim poremećajima:

“Studije pokazuju da tate starije od 50 godina u 2% slučajeva dobijaju djecu koja će da razviju šizofreniju, što je tri puta veći rizik nego kod mlađih očeva. Takođe, studije pokazuju da se poremećaji iz autističnog spektra češće razvijaju kod djece čiji očevi imaju više od 40 godina”.

Takođe, istraživanje islandskih genetičara pokazalo je da greške u očevoj DNK često mogu biti uzročnici rijetkih bolesti kod djece, jer se upravo od očeva nasljeđuje četiri puta više novih mutacija nego od majki.

Kako godine muškarca utiču na zdravlje bebe, možete pročitati na ovom LINKU.

Pored toga, možda vas zanima koje sve analize i preglede treba napraviti u toku trudnoće. Više informacija na ovom LINKU.

E.B/Mamaklik.com

Kako NEGATIVAN RH FAKTOR u trudnoći može dovesti do PROBLEMA

SIMPTOMI u trudnoći koje NE SMIJETE ignorisati

Otkriće naučnika: Pri oplođivanju, jajna ćelija bira spermatozoid