Kreativne ideje za uređenje doma: “Uradi sam” projekti za novi sjaj starih stvari

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA OD STARIH STVARI RECIKLAŽA MAMAKLIK (1).jpg

Ako ste jedna od onih osoba koja ne želi bacati ništa, sigurno tragate za “uradi sam” projektima koji će dati novi sjaj starim stvarima. Predlažemo vam ove ideje za uređenje doma sa kojima ćete iskoristiti nešto već korišteno, napraviti promjene u svom stanu ili dvorištu kuće i – uštedjeti novac.

Ne morate biti nužno ekološki osvješteni da znate da je reciklaža, odnosno ponovno korištenje plastike ili kartona dobra ideja. Istražili smo internet i pronašli super ideje za uređenje doma uz upotrebu kreativnih stvari koje ste namjeravali baciti. Idući put kad razmislite o bacanju, ponovno pogledajte ove savjete.

1. Kreativne ideje za uređenje doma: Nova klupa od starih stolica

Iskoristite okvire starih stolica kako biste od njih napravili novu, rustičnu klupu za dvorište ili balkon.

kreativne-ideje-za-uređenje-doma-mamaklik-1.jpg

2. Stari kofer pretvorite u fotelju, radni ili toaletni sto

ideje-za-uređenje-doma-fotelja-od-starog-kofera-mamaklik.jpg

Obožavamo ovu ideju! Stari klasični kofer, koji se već naputovao svijetom sa vama, pretvorite u fotelju ili radni, odnosno toaletni sto. Koferi “mirišu” na uspomene i uzbuđenje i zašto da ih bacate. Podarite im novu namjenu u totalno vintage maniru.

ideje-za-uređenje-doma-radni-sto-toaletni-stolic-od-starog-kofera-mamaklik.jpg

ideje-za-uređenje-doma-fotelja-od-starog-kofera-mamaklik-4.jpg

Bez obzira na stil koji njegujete kada je vaš enterijer u pitanju, ovakvi komadi će naći svoje mjesto i dati poseban izgled vašem životnom prostoru!

ideje-za-uređenje-doma-fotelja-od-starog-kofera-mamaklik-5.jpg

ideje-za-uređenje-doma-fotelja-od-starog-kofera-mamaklik-3.jpg

3. “Uradi sam” police za zid od starih ladica

Namjeravate da promijenite namještaj i ne znate šta ćete sa starim? Jedan dio, tačnije ladice, možete da pretvorite u vrlo zanimljive police. Police mogu biti različitih veličina i boja, a vi ih možete dodatno personalizovati i urediti. Ukrasite policu iznutra i pazite da ju dobro pričvrstite na zid.

Uradi-sam-police-za-zid-od-starih-ladica-ideje-za-uređenje-doma-mamaklik-2.jpg

4. Okvir kreveta kao nova romantična klupa za vrt 

Za ovaj projekt potrebna vam je pila, brusilica, primer za drvo, ekseri i čekić, te boja po želji, da biste stari ram od kreveta pretvorili u retro klupu za baštu. Možda neće izgledati kao restaurirani “Luj 14.”, ali svakako djeluje romantično i korisno. Ušuškajte je ponjavom ili jastucima sa ornamentima i imate dobitnu kombinaciju za svoju baštu ili balkon.

ideje-za-uređenje-doma-i-vrta-od-starih-stvari-mamaklik-3.jpg

5. Super ideje za uređenje doma: Drvene daske od starog stola kao nove police za zid

U ovom slučaju možete koristiti špagu i eksere, ili kupiti nove držače za police.

Super-ideje-za-uredjenje-doma-stare-daske-kao-police-mamaklik-4.jpg

Ako ste spretne ruke, možete se okušati u korištenju starih cijevi umjesto držača za police. Preporučujemo da prije instaliranja polica premažete daske primerom za drveni namještaj.

ideje-za-uređenje-doma-stare-daskei-cijevi-kao-nove-police-za-zid-mamaklik-4.jpg

6. Kreativne stvari od otpada: Ukrasi od plastičnih kašika

Upotrebljene stvari za koje vam neće pasti na pamet da ih ponovo iskoristite, mogu postati novi ukras u vašem domu. Od plastičnih kašika možete napraviti moderni luster, lampe, vaze, stalke…

lampe-i-lusteri-od-plastičnih-kašika-mamaklik.jpg

Za svaki komad vam je potreban pozamašan broj kašika, ali one srećom nisu skupe, tako da vam ne trebaju godine i godine piknika i rođendana na otvorenom, da biste ih kolektovali.

Zato, pravac trgovina, za malo novca nabavite nekoliko paketa plastičnih kašika i silikonsko ljepilo, te prionite na kreativni posao. Ideje pogledajte u nastavku:

lampe-i-lusteri-od-plastičnih-kašika-mamaklik.jpg

lampe-i-lusteri-od-plastičnih-kašika-mamaklik.jpg

lampe-i-lusteri-od-plastičnih-kašika-mamaklik.jpg

7. Ideje za uređenje doma: Stare automobilske gume pretvorite u stolice ili žardinjere

Stare i dotrajale gume od automobila možete iskoristiti za stvaranje zanimljivih dodataka ili čak novog namještaja. Automobilske gume često viđamo “parkirane” u dvorištima, kao zanimljive cvijetne žardinjere u boji. Na vama je da se odlučite kako ćete ih iskoristiti.

Zardinjere-od-guma-mamaklik.jpg

Na prve dvije fotografije guma je pretvorena u niski tronožac. Možete da zalijepite špagu za orijentalni izgled ili da ih ukrasite pomponima i dobijete jednu izuzetno simpatičnu stoličicu za hodnik, dječju sobu, baštu ili balkon.

Stare-automobilske-gume-kao-stolice-i-tronosci-mamaklik.jpeg

Stare-automobilske-gume-kao-stolice-i-tronosci-mamaklik.jpeg

Na zadnjoj slici prikazan je vrlo jednostavan način na koji su automobilske gume pretvorene u gredice za baštensko cvijeće. Na vama je da im nađete lokaciju u svom dvorištu, te da ih prefarbate veselim bojama.

Zardinjere-od-guma-mamaklik.jpg

8. Plastične boce u sasvim novom ruhu

Plastične flaše mogu vam poslužiti kao držači za olovke ili kao saksije za ukrasno cvijeće ili začine. Ovo je već izvikan štos, ali je realizacija preslatka, te smo reciklirane boce morali da uvrstimo među najzanimljivije ideje za uređenje doma pomoću starih stvari.

plasticne-boce-kao-drzaci-za-olovke-mamaklik.jpg

plasticne-boce-kao-saksije-mamaklik.jpg

9. Stari sto pretvorite u 2 šik noćna stolića

Dotrajali stočić možete da pretvorite u dva totalno šik noćna stolića. Naprosto ga prerežete napola, prefarbate u omiljenu boju i pričvrstite uza zid, sa svake strane bračnog kreveta. Ovakvi komadi namještaja su daleko simpatičniji od kabastih noćnih ormarića. Poslužiće svojoj svrsi a vi, dok spavate, nećete morati da udišete prašinu koja se nemilice skuplja iza klasičnih noćnih komoda.

DIY-ideje-za-uređenje-doma.jpeg

10. Drveni namotaj za kablove kao klub stolić i polica za knjige

Ideja za koju se svakako valja malo pomučiti, pošto smo uvjereni da nemate drvene koture za kablove baš svuda po stanu. Ako možete da nabavite jedan, ispolirajte ga i prefarbajte i dobili ste sjajnu nisku policu za knjige. Ili, još bolje – klub stolić sa niskom policom za knjige.

namotaj

namotaj mamaklik

drveni-namotaj-za-kablove.jpg

drveni-namotaj-za-kablove.jpg

MamaKlik/Net.hr

Kako da reciklirate ili osvježite svoj džins

KAKO SLOŽITI NAKIT: 20 fantastičnih ideja koje možete sprovesti u djelo

Minijaturni Zen vrtovi: Kako napraviti Zen vrt za relaksaciju i uživanje

Enterijer i zlatno pravilo 60-30-10: Kako kombinovati boje u stanu ili dnevnoj sobi (FOTO)?