Kult zajedničkog obedovanja: Zašto je porodični ručak važan

Kult-zajedničkog-obedovanja-Zašto-je-porodični-ručak-važan-mamaklik.jpg

Obedovanje sa porodicom ili prijateljima ( članovima zajednice ) ima svoj dug istorijat. Od samog početka, porodični ručak predstavlja temelj na kojem se razvijaju bolji međuljudski odnosi, kao i samouvidi pojedinaca koji nas uče kako da sebe vrednujemo kroz lični doprinos nečemu što je oduvek predstavljalo izvor života, a to je hrana.

Obedovati sa porodicom dokazano jača odnose članova. Za mlađu decu, porodični ručak je kao ritual posebno važan jer im donosi atmosferu zajedništva, pripadanja, sloge i sigurnosti – svih činilaca koji nemerljivo utiču na dalji razvoj deteta, njegovog samopouzdanja i drugih kognitivnih funkcija.

Zašto je porodični ručak važan

Zajednički obroci, za nešto stariju decu i tinejdžere, predstavljaju mogućnost da razgovaraju sa roditeljima na neformalan način, podele ono što ih muči, impresiju ili upitanost, bez kreiranja previše ozbiljne atmosfere ugovorenog razgovora o temi.

Takođe, kao i kod manje dece, zajedničko obedovanje donosi tinejdžerima uvid u odnos svojih roditelja koji se jasno vidi iz verbalnih ili neverbalnih postupaka/komunikacije koju imaju za stolom.

Ovo je važan faktor jer roditeljski odnos ne samo što je zaslužan i odgovoran za sigurnost koju dete dobija, već predstavlja direktan model kroz koji deca formiraju svoje vrednosti i uverenja, kao i emocionalnu i socijalnu inteligenciju.

Kult-zajedničkog-obedovanja-Zašto-je-porodični-ručak-važan-mamaklik.jpg

Važno je učestvovati!

Stariju decu je moguće, i veoma važno uključiti u proces pravljenja obroka.

Na taj način, ne samo što dete jača svoju motoriku, kreira novo iskustvo, uči i zabavlja se, već postaje direktni učesnik u nečemu što ima težinu i važnost za ljudski život i zadovoljstvo unutar njega, a to je činjenica da smo dovoljno srećni i zahvalni na obroku koji delimo.

Kako uključiti decu u pripremu porodičnog ručka

Odnos prema hrani, prema porodici, kući, a posledično i sebi kao delu zajednice, proističe iz svakodnevnih zadataka koje roditelji daju deci. Neka u pripremi obroka učestvuju svi. Deca shodno svojim godinama mogu da:

  • iznose hranu iz frižidera i redaju na kuhinjski pult
  • slažu sastojke za domaću pizzu
  • peru voće i povrće
  • slažu izabrane namirnice na pleh ili na sendvič
  • ukrašavaju hranu
  • postavljaju sto
  • mere potrebne sastojke
  • mešaju sastojke u činiji

Kult-zajedničkog-obedovanja-Zašto-je-porodični-ručak-važan-mamaklik.jpg

Kroz zajedničku pripremu hrane, decu učite i drugim važnim segmentima:

  • higijeni – koliko je važno pranje ruku pre i tokom pripreme obroka
  • na koji način se pere i secka određeno voće i povrće
  • koje namirnice se najbolje slažu
  • za koju hranu je važno da bude kuvana, a koje namirnice mogu da se koriste i sveže
  • na koji način se koristi određeni kuhinjski pribor
  • kako koristiti koju ringlu i rernu
  • kako se treba zaštititi od opekotina i drugi povreda
  • kako reagovati ako izbije požar

Porodice koje zajedno obeduju najčešće neguju kulturu zdravije ishrane

Ovakve porodice najčešće biraju hranu sa većom nutritivnom vrednošću, posvećuju posebna pažnja pripremi, začinima i ukusima, a neretko i vizuelnoj prezentaciji, što takođe svim članovima donosi uvid u to koliko im je stalo do porodice, jer svako predstavlja deo procesa kojem doprinosi na svoj način.

Od zarađenog novca, preko nabavke, pa do pripreme i postavljanja stola.

Porodice koje dele obroke u čijoj pripremi učestvuju, dokazano spadaju u red manje gojaznih, kako zbog kontrole porcija koje su u ovom slučaju neminovnost, osvešćenosti na temu ishrane, tako i zbog emocionalnih uslova tj. sigurnosti i lišenosti stresa.

Kult-zajedničkog-obedovanja-6-Zašto-je-porodični-ručak-važan-mamaklik.jpg

Porodični ručak smanjuje nivo stresa

Važnost zajedništva koje se dešava oko stola, leži u činjenici da je u većini porodica glavno mesto okupljanja zapravo kuhinja, i deo oko kuhinje.

Pored toga, bitnost porodičnog ručka ističe se i u tome što je 85% dece (ispitanika) po jednom britanskom istraživanju, pokazalo da deca koja imaju rutinu zajedničkog obedovanja, poseduju mali nivo stresa i agresije, bolje ocene, veće samopouzdanje i zdravije opšte mentalno stanje, od dece koja ne praktikuju ovaj vid druženja unutar zajednice.

Iako postoje brojni razlozi koji mogu uticati na pojavu poremećaja u ishrani koji se javlja najčešće u ranom detinjstvu i pred-adolescentskom uzrastu, ono što je zajedničko velikoj većini obolelih je upravo nedostatak obroka sa porodicom, tj. nepostojanje kulture porodičnog obedovanja.

“Ali nemamo vremena za porodični ručak!?”

Kao jedan od najvećih razloga koje savremen čovek navodi u nedostatku argumenata zbog kojih ne upražnjava porodično obedovanje, je – vreme.

Za nabavku namirnica, njihovu pripremu i postavljanje stola u većini slučajeva potrebno je duplo manje vremena od okolnosti u kojima ste zaglavljeni u saobraćaju na putu do prestižnog restorana koji vas obavezuje da što pre završite obrok kako bi sledeći gost dobio vaš sto.

Benefiti okupljanja za stolom, bez obzira da li to činite samo sa porodicom, ili uključujete i prijatelje, važni su i veliki.

Ukoliko niste vični kuhanju ili vam je sve u vezi sa majčinstvom novo i nedovoljno poznato, zapamtite:

  • Zajednička priprema obroka povezuje sve aktere
  • Zabava je zagarantovana
  • Ne brinite o neredu, njega je lako srediti. Uspomene i benefiti za dečji razvoj ostaju zauvek
  • Koristite što zdravije sastojke i kombinacije, kako biste naučili dete da se pravilno hrani
  • Jelo ne mora da bude savršeno – poenta je u zajedništvu!

Kult-zajedničkog-obedovanja-Zašto-je-porodični-ručak-važan-mamaklik.jpg

Saveti za zajednički ručak sa decom

Tokom obroka isključite televizor i odložite pametne uređejaje. Fokus na hranu doprineće korisnijem razumevanju razloga koju ulogu hrana ima u životima vaše dece.

Na ovaj način učite decu da hrana nije zamena za neispunjene emocije ili potrebe, kao i to da nije deo zabave uz TV prijemnik.

Svaki obrok ima svoju svrhu, a ono što ih vezuje je da bar jedan treba provesti u društvu svih članova porodice, jer to dokazano jača samopouzdanje, održava stabilnost i vrši pozitivan uticaj na psihu svih članova.

Socijalni i zdravstveni efekti koje ima obedovanje sa porodicom

Prema rečima stručnjaka iz HealthLinkBC, porodični ručak je važan zato što:

  • Osobe svih uzrasta osećaju se bolje kada jedu u društvu
  • Izvesno je da će ideca i odrasli pojesti više zdrave hrane ako učestvuju u njenoj pripremi
  • Mlađoj deci zajednički obrok donosi mogućnost da nauče nove reči, poboljšaju komunikaciju i nauče se manirima
  • Veća je mogućnost da deca kasnije u životu imaju zdrave navike , kada su ishrana i briga o telu u pitanju
  • Dokazano zdravija kilaža, osim kod porodica koje neguju nekorisne navike u ishrani
  • Manji je rizik od prejedanja
  • Manji je rizik od poremećaja u ishrani (anoreksija i bulimija)
  • Manji je rizik od depresije
  • Bolje samopouzdanje i veće poverenje između članova porodice
  • Kvalitetnije i brže rešavanje problema unutar zajednice

Šta nas povezuje?

Bez obzira na to da li porodični ručak uključuje članove uže ili šire porodice, ili pak prijatelje, zajedničko obedovanje je navažniji za decu.

Ovaj naizgled podrazumevajući ritual koji datira još iz vremena praistorije, direktno utiče na naš razvoj, navike, sticanje vrednosti i kako korisnih, tako i nekorisnih uverenja odgovornih za kasnije formiranje ponašajnih i misaonih obrazaca koji mogu biti potencijalni uzročnik onoga što zovemo nespokojstvo, nezadovoljstvo ili čak nesrećan život.

Roditeljske navike postaju navike dece, a hrana zauzima onu poziciju koju ima u vrednosnom sistemu roditelja.

Da li je hrana uteha, najbolji prijatelj, zamena za razumevanje ili namirnica koja doprinosi opštem zdravlju, zavisi od toga šta roditelji neguju kao obrazac, na ovu temu.

Kult-zajedničkog-obedovanja-Zašto-je-porodični-ručak-važan-mamaklik.jpg

Za razliku od naših predaka, mi ne moramo ići u lov na divlje zveri, niti smišljati način na koji ćemo održati vatru kako bismo spremili obrok a da nas ne zaskoči iz žbuna mnogo jače stvorenje.

Kada su uslovi za dolazak do namirnica i njihovu pripremu, već toliko olakšani, sve što nam preostaje je da naučimo kako da iskoristimo najbolje od rutine okupljanja za stolom, i sebi i svojoj deci ponudimo relaksiranu, stress-free atmosferu u kojoj će njihov razvoj, ali i naš mentalni balans, postići i zadržati samo najbolje i korisne faktore, krucijalne za stabilnost na više nivoa.

MamaKlik

Dete hoće pažnju: Evo kako da mu se posvetite kad nemate vremena

Važnost knjige za decu: 7 razloga zbog kojih bi trebalo da čitate svojoj deci

Radne navike kod djece: Nekoliko važnih savjeta za roditelje