Dijastaza – razmicanje trbušnog mišića u trudnoći ili nakon porođaja

U trudnoći ili nakon porođaja može doći do razmicanja uzdužnog trbušnog mišića duž središnje linije, odnosno dijastaze. Ova pojava se javlja se kod oko 30 odsto trudnica i predstavlja prolazno stanje.

Dijastaza se javlja kada prednji trbušni zid ne može više da se rastegne pod pritiskom uvećane materice i ploda. Zbog hormonskih promjena i nemogućnosti daljeg rastezanja, dolazi do razmicanja na najmekšem dijelu.

Slabost trbušne muskulature zbog fizičke neaktivnosti takođe može da bude razlog ovoj pojavi. Bol duž središnje linije ukazuje na pojavu dijastaze, ali nije uvek prisutan. Da trudnica ima dijastazu, uglavnom sazna tako što joj to saopšti ljekar, ali može i sama da provjeri.

Dijastaza je češće kod žena koje su već rodile ili su imale više trudnoća, kao i kod onih koje nose blizance

Test za utvrđivanje dijastaze

Dok ležite u krevetu sa savijenim koljenima, podignite malo glavu i ruke sa strane. Zatim opipajte stomak u predjelu pupka. Ako napipate dio koji je mekan, malo natečen, gde možete da stavite dva prsta – što je širine dva i po centimetra, radi se o razmicanju trbušnog mišića, takozvanoj fiziološkoj dijastazi. Provjerite još iznad pupka – gde se češće javlja, i ispod pupka, jer razmicanje može da bude na sva tri nivoa.

Photo: pinterest

Vježbanje uz stručnjake

Fiziološka dijastaza nije kontraindikacija za vježbe, jer one pospješuju zarastanje mišića. Međutim, nestručno vježbanje može da pogorša stanje, naročito ako je razmak veći od dva i po centimetra, što više nije fiziološka dijastaza. Tada se sprovodi poseban program vježbi, sve dok se otvor ne spoji. Najbolje je da se to radi pod stručnim nadzorom fizioterapeuta, koji će da kontroliše opterećenje.

Nestručno vježbanje može da pogorša stanje, naročito ako je razmak veći od dva i po centimetra, što više nije fiziološka dijastaza

Pojas – da ili ne?

Kod većih razmicanja se preporučuje nošenje pojasa kada je žena izložena pojačanom naporu – to se prije svega odnosi na period poslije porođaja. Kada je razmak manji, nošenje pojasa je kontraindikovano, jer se time umanjuje aktivnost trbušnih mišića, što usporava proces zarastanja. Dok traje oporavak, preporučuje se ustajanje iz kreveta preko boka, uz pomoć ruku, kako bi se manje opteretili pravi a više uključili kosi trbušni mišići, čija snaga ubrzava spajanje mišića po sredini.

Što manje naprezanja

U fazi oporavka treba da se izbjegava svaki veći fizički napor koji angažuje prave (uzdužne) trbušne mišiće.

To je naročito važno pri podizanju i spuštanju bebe (iz kreveca, stola za povijanje, kadice). Uvijek to radite sa savijenim koljenima, da biste svu težinu koju podižete prebacili na mišiće nogu. Preveliki napor i nepravilno podizanje bi mogli da dovedu do trajnog oštećenja, odnosno do pojave kile.

Ukoliko već imate kilu, neophodno je da vježbate, kako biste što više ojačali trbušnu muskulaturu, ali i da nosite odgovarajući pojas pri podizanju tereta. Druga trudnoća mora da se planira uz konsultaciju sa ortopedom, koji će da procijeni koliki je rizik od pogoršanja, kao i o daljem liječenju, odnosno operaciji kile.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut
yumama.com