Krpelj na djetetu može proći neopaženo ali simptomi lajmske bolesti se ne smiju ignorisati

Krpelj na djetetu može proći neopaženo ali se simptomi lajamske bolesti ne smiju ignorisati

Usljed bujanja vegetacije tokom lijepog vremena raste opasnost od krpelja. Najviše ih ima od aprila do oktobra, pa je tada potrebno posebno voditi računa o djeci koja se igraju u travi. Krpelj na djetetu može proći neopaženo ali simptomi lajmske bolesti ne smiju da se ignorišu.

Ako je vidiljiv krpelj na djetetu, na kraju teksta potražite savjete kako skinuti krpelja! Iako velika većina ovih nametnika nije nosilac lajmske bolesti, vi to ne možete znati, te vodite računa o tome da li dijete pokazuje simptome ovog oboljenja.

Statistika kaže da se od 1990. godine do danas broj slučajeva zaraženih lajmskom bolešću (koju prenose zaraženi krpelji) – utrostručio.

To je bila loša vijest, a dobra je ta da ipak postoje načini da svoje dijete zaštitite od ujeda ovih napasnika.

Evo šest veoma važnih stvari koje bi trebalo da znate kako biste spriječili da se krpelj zakači na dijete.

1.Krpelj na djetetu nije bezazlen: Ujed krpelja može izazvati velike probleme

Lajmska bolest se dobija od krpelja koji su se hranili krvlju jelena zaraženih bakterijom koja izaziva ovo oboljenje. Iako su jeleni najčešći “domaćini” krpeljima, nije rijetko da se zaraze i krvlju poljskog miša, na primjer.

Krpelji veoma lako mogu da promaknu našem oku – kao larve nisu veći od zrna maka, a kada porastu, mogu dostići veličinu manjeg zrna graha. Oni ne skaču (iako ćete na mnogim mjestima pročitati da mogu skakati), žive u žbunovima i visokoj travi, a zakačiće se za sve što se očeše o njih.

Čim se zakače za kožu, počinju da kopaju kanal, uvlače glavu kroz njega i hrane se krvlju svog “domaćina”.

Ukoliko je krpelj zaražen bakterijom lajmske bolesti, prenijeće je i onom na koga se zakačio.

Iako veliki procenat krpelja nije zaražen, vi to ne možete znati, pa je zato potrebno preduzeti sve mjere zaštite. Mala djeca naročito su ugrožena grupacija jer ona često bosonoga gacaju po travi.

Riječ-dvije o krpeljima

Krpelj je naziv za male paučnjake iz nadporodice Ixodoidea, koji spadaju u ektoparazite (vanjske parazite) i hrane se krvlju sisara, ptica i ponekad gmizavaca i vodozemaca. Vektori su u prenosu mnogih bolesti kao što su: lajmska bolest (borelioza), krpeljski meningoencefalitis, babezioza, anaplazmoza, tularemija, krpeljska paraliza i druge.

2. I vaš travnjak može biti rasadnik krpelja

Nikada ne možete biti sigurni koja životinja će donijeti krpelje u vaše dvorište (o livadama, parkovima i šumama da i ne govorimo!). U našim gradovima ima dosta pasa i mačaka lutalica koji, tumarajući po prirodi, mogu zaraditi krpelje i donijeti ih na vaš travnjak. Zato je potrebno redovno kositi i grabuljati travu, jer takvo mjesto krpeljima ne odgovara.

3. Ne dozvolite da se krpelj prikači na dijete

Kada idete u prirodu, obucite dijete u odjeću svijetle boje jer se na svijetloj podlozi krpelj lakše primijeti (on je tamnobraon boje). Takođe, neka dijete nosi čarapice i hlačice dugačkih nogavica.

Ako je jako toplo, neka čarapice budu duže (bar do koljena) i trudite se da mališan ne gaca po visokoj travi. Naravno, nijedna od ovih mjera nije stopostotno sigurna, ali ipak smanjuje mogućnost da se krpelj zakači za kožu djeteta.

Krpelj na djetetu može proći neopaženo ali se simptomi lajamske bolesti ne smiju ignorisati
Zaštitite dijete odjećom – ne dozvolite krpeljima da se prikače!

4. Redovno pregledajte dijete i kućnog ljubimca

Dok traje sezona krpelja, svaki put kada se vratite iz parka ili sa mjesta obraslog travom, detaljno pregledajte dijete i kućnog ljubimca (ukoliko ga imate). Ako primijetite crnu tačku na mjestu gdje dijete nema mladež, posumnjajte na krpelja.

Naročito pregledajte topla i vlažna mjesta na djetetovom tijelu, kao što su: pazušne jame, predio iza koljena, prepone…

Nemojte paničiti ako pronađete krpelja, jer nakon što se zakači, potrebno je čak 36–48 sati da se bakterija lajmske bolesti prenese u krvotok (ukoliko je krpelj zaražen). Zato, ako svakog dana detaljno pregledate dijete i na vrijeme pronađete krpelja – spriječićete bolest.

5. Krpelj na djetetu i lajmska bolest: Simptomi ne smiju da vam promaknu!

Ukoliko krpelj, i pored svih preduzetih mjera, ipak uspije da “ispusti” bakteriju u krvotok svog domaćina, biće potrebno sedmicu-dvije dana da se ispolje prvi simptomi.

Ponekad se desi da se pojavi karakterističan osip na koži u obliku prstena koji se širi oko mjesta ujeda, ali to nije pravilo. Kod skoro 20% zaraženih osoba ne pojavljuje se nikakav osip, ali se javljuju ostali simptomi:

  • glavobolja
  • natečenost zglobova
  • groznica sa povišenom temperaturom
  • bolovi u mišićima
  • opšta malaksalost

Ovi simptomi liče na virusnu infekciju, ali, za razliku od nje – ne prolaze. Zato, ako se vašem djetetu “zakačio” krpelj, pa je sada dobilo opisane simptome, odmah se obratite doktoru/doktorici!

Jedini način da se otkrije da li je dijete oboljelo od lajmske bolesti jeste laboratorijska analiza krvi kojom se utvrđuje da li je tijelo razvilo antitijela na bolest.

Međutim, antitijela se razvijaju tek 3–4 sedmice nakon ujeda krpelja, pa analiza nije uvijek pouzdana. Iz tog razloga, ako se posumnja na lajmsku bolest, djetetu će se odmah propisati odgovarajuće lijekove.

6. Antibiotici najbolje djeluju!

U borbi protiv ove opasne bolesti pedijatri/ce najčešće propisuju trosedmično liječenje antibioticima. U nekim slučajevima liječenje može trajati i duže, ali je najčešće uspješno (antibiotici dobijaju “rat” sa bakterijama lajmske bolesti).

Kada se bolest jednom izliječi, to nikako ne znači da više ne treba voditi računa o krpeljima – jer dijete ponovo može da se zarazi.

KAKO UKLONITI KRPELJA

1. Uzmite pincetu sa tankim vrhom i uhvatite krpelja za glavu. Nemojte ga mazati acetonom, benzinom ili petrolejom jer će tada ispustiti veću količinu bakterija u krvotok.

2. Kada ste ga čvrsto uhvatili pincetom, “uvrnite” ga u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, a zatim ga izvucite U KOMADU.

3. Mjesto ujeda dezinfikujte alkoholom ili jodom, a zatim temeljno operite ruke sapunom i vrućom vodom.

4. Pregledajte mjesto ujeda svakog dana u toku dvije-tri sedmice. Ako se pojavi osip, zakažite doktorski pregled.

MamaKlik

Kako ispravno postupiti kad se KRPELJ zakači na dijete?

Ujedi insekata i šta činiti – preporuke pedijatra!

OTROVNE ZMIJE U BIH (FOTO): ZAŠTITA od ujeda i PRVA POMOĆ!