Za dobar san i energiju: 6 savjeta kako da se budite odmorniji

6 savjeta kako da se budite odmorniji

U nastavku otkrivamo kako da budete naspavani kao beba i da se budite odmorniji.

Uz zdravu prehranu i fizičku aktivnost, za lijep izgled i fit liniju jednako je važan i san. Dnevni odmor i noćni san štite nas od pada imuniteta, pomaže u oporavku nakon treninga, spašava od dekoncentracije, te čuva ljepotu naše kože i bitan je kod gubljenja kilograma. Upravo zbog toga vam u nastavku otkrivamo kako da budete naspavani kao beba i da se budite odmorniji.

Bićete odmorniji uz digitalni detox

Koliko god to bilo teško, pokušajte dva sata prije spavanja izbjegavati mobilne uređaje, računare, tablete i ostale gadgete. Plava svjetlost koju emitiraju elektronski uređaji snižavaju nivo melatonina, hormona koji je odgovoran za osjećaj pospanosti.

Alarm

Vrijeme je da si nabavite klasični sat sa alarmom! Neka vas on umjesto mobitela budi svako jutro. Ovaj retro alarm nema opciju  “snooze” što je odlična vijest jer odgađanje buđenja za 10-ak minuta vam neće priuštiti ekstra kvalitetne minute sna, a i vrlo vjerovatno ćete zakasniti na posao.

Ne spavajte uz TV

Pokušajte ne zaspati ispred TV uređaja. Studija o spavanju je pokazala da ćete se sigurno tokom noći barem jednom probuditi i upravo takav isprekidani san dovodi do loše kvalitete spavanja.

Odmorniji uz idealnu temperaturu u sobi

Snižavanje tjelesne temperature može pomoći pri spavanju. Idealna temperatura u vašoj spavaćoj sobi trebala bi iznositi između 18 i 20 celzijevih stepeni. No, savjetujemo da svakako utoplite ruke i stopala, pogotovo u zimskim mjesecima.

Večera prije spavanja

Najbolji večernji obroci sadrže triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja pridonosi lučenju hormona serotonina. Upravo on uspješno regulira spavanje. Primjer  jela koje možemo pojesti prije spavanja su jaja, sir, niskomasno mlijeko, jabuka ili zdjelica cjelovitih žitarica s mlijekom.

Odmorniji uz bolji dušek

Koliko je star vaš dušek? Ako je stariji od 10 godina, vrijeme je za šoping! Krevet s pravilnom potporom osigurat će vam da se manje okrećete po noći, manje se budite, manje uznemiravate bolju ili goru polovicu i ono najbitnije manje je vjerovatno da ćete se ujutro probuditi osjećajući umor.

Izvor: Lj&Z/Foto: Getty Images

8 stvari koje moraš zapamtiti kad si toliko umorna da gubiš razum