Masaža beba: Zašto je dobra i kako je izvoditi

Masaža je jedno od najstarijih terapeutskih sredstava primijenjenih u cilju ublažavanja tegoba. U mnogim istočnjačkim kulturama masaža je sastavni dio svakodnevne njege djece, a u nekim zemljama roditelji dovode djecu na masažu u okviru obavezne zdravstvene zaštite.

Naravno, koju tehniku i sa kojim ciljem primjenjujemo zavisi od toga šta želimo da postignemo i kog uzrasta je osoba koju masiramo.

Ako je beba sita i suva a i dalje plače ono što joj je potrebno najvjerovatnije je dodir. Ovo je naročito važno u prvim mjesecima života kada preko ostalih čula zbog njihove nerazvijenosti ne može da ostvari dobru komunikaciju. Može se reći da je dodir neophodan za normalan razvoj djeteta i zato se o tome vodi računa  u prvim danima kod prijevremeno rođenih beba. U praksi se pokazalo da uz redovnu terapeutsku masažu djeca više dobijaju na težini i brže sazrijevaju.

Redovnom primjenom masaže može se primijetiti da beba brže zaspi, bolje jede, a vrlo često je oslobađa grčeva ili ih znatno ublažava.

Sa masažom se može početi odmah nakon rođenja djeteta bez ikakvog straha i to će čak bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Jedino treba voditi računa o pupku ako nije otpao. U prvim nedjeljama može se primjenjivati nekoliko zahvata u trajanju od 2-3 minuta a već nakon navršenog mjeseca i čitav program koji traje 10-15 minuta.

Najbolje vrijeme za izvođenje masaže je kada je beba raspoložena a naravno i osoba koja primjenjuje masažu. Dobro je da to bude pola sata nakon jela da beba zbog gladi ne bi bila uznemirena i da nakon masaže uslijedi kupanje da bi se potpuno opustila. Ovo su preporuke kojih se ne treba držati po svaku cijenu, vremenom kroz iskustvo roditelj može sam da prepozna idealno vrijeme za masažu.

Prostorija treba da bude dobro ugrijana jer se masaža ne radi preko odjeće. Ruke osobe koja masira moraju da budu tople, bez nakita i sa posječenim noktima koji neće povrijediti kožu djeteta.

Za masažu treba koristiti prirodno ulje za masažu (najbolje bademovo) i to tako što se nekoliko kapi stavi na dlanove. Pritisak rukama ne treba da bude prejak jer će se beba rasplakati ali ni preslab jer će je to samo golicati.

Dobro je započeti masažom grudnog koša jer je beba okrenuta licem osobi koja je masira što daje osjećaj sigurnosti koji obezbjeđuje da beba bude opuštena, a u isto vrijeme osoba koja masira po izrazu njenog lica može da procijeni da li su pritisak i tempo kojim radi u redu.

Masaža pored umirujućeg i opuštajućeg efekta povoljno utiče na varenje hrane i pražnjenje crijeva i može uspješno da zamijeni sredstva koja se daju bebama koje imaju problem sa stolicom.

Imunološki sistem jača što znači da je beba otporna i rijetko bolesna. Ovo je rezultat izbacivanja toksina što se postiže redovnom masažom.

Mišići i zglobovi postaju elastični što omogućava pravilan motorni razvoj.

Koža bebe koju masiramo biće zdravija i sjajnija sa boljim tonusom a preko kože se uspostavlja i bolja cirkulacija.

Masaža bebe izuzetno pozitivno utiče i na roditelje, omogućava im bolji kontakt sa bebom, povećava osjećaj sigurnosti i jača njihovo samopouzdanje što će za rezultat imati kvalitetniji odnos roditelj – dijete. Kada se savlada strah i nesigurnost i beba se navikne na novu aktivnost trenuci masaže postaju pravo uživanje za sve.

bebe-masaza-03

(grudi)  – ruke su položene na grudnom košu i pomijeraju se kružnim pokretima na gore ka ramenima.

(stomak) – nakon nekoliko pokreta spuštamo ruku na stomak i pravimo kružne pokrete i pravcu kazaljke na satu.

(ruka) – dok masiramo ruku odozdo na gore držimo bebu za ručni zglob i ne masiramo lakat, završavamo sa ispravljanjem prstiju da se šaka otvori – kada završimo sa jednom izmasiramo i drugu ruku i pređemo na masažu nogu.

bebe-masaza-02(stopalo) – najprije izmasiramo taban pritiskanjem svojim palcem u korijenu prstiju, zatim spoljašnju ivicu stopala i na kraju pritisnemo sredinu pete.

(noga) –  jednom rukom držimo skočni zglob a drugom masiramo potkoljenicu i natkoljenicu odozdo na gore ne pritiskajući koljeno i potkoljenu jamu.

U toku masaže prednje strane tijela beba se opustila pa je okretanje na stomak neće previše uznemiriti. Svakako treba nastaviti sa pričanjem ili pjevušenjem da bi i dalje bila opuštena bez obzira što ne vidi osobu koja joj sada masira leđa.

(leđa) – obema rukama kružnim pokretima odozdo na gore masiramo bebina leđa, nakon nekoliko pokreta palčevima lagano pritiskamo mišiće pored kičmenog stuba.

Autor: Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.
Izvor: MojPedijatar.co.rs