Zamijenite industrijske proizvode zdravim grickalicama! (III dio)

Drage mame i tate, pripremili smo vam i treći dio teksta posvećenog grickalicama i njihovim zdravim zamjenama. U prošlim tekstovima smo se bavili zdravim slatkim zamjenama (link1 & link 2), savjetima za pripremu i njihovim benefitima za organizam.

Ovaj put vas očekuju ukusni čipsevi, štapići, slani keksići i pomfrit! O da, imamo zdravo rešenje za sve ljubitelje pomfrita. 🙂

Čips od povrća (i voća)

Odrasli vole kupovni čips, djeca obožavaju, ali ovo nikako nisu zdrave industrijske grickalice. Stručnjaci smatraju da je konzumiranje čipsa u korelaciji sa dijabetesom tipa 2, hipertenzijom, kao i koronarnim oboljenjima.

Prženjem čipsa dolazi do upijanja veće količine ulja, kao i do stvaranja nus produkta akrilamida koji dovodi do oštećenja DNK.

Glutamat koji je pojačivač ukusa ometa regulaciju apetita, pa se kesica čipsa pojede brzo.

Trans-masti, vještačke masti koje se dodaju radi povećanja roka trajanja, so, aditivi, samo su neki od sastojaka koji vas vode na tu stranu da ipak sami napravite zdrav čips i da odustanete od kupovine kesica.

Čak ćete i uštediti!

Naš prijedlog – domaći čipsevi od voća i povrća

Eksperimentišite sa voćem i povrćem. Mi smo pravili čips od jabuke, cvekle, čičoke, batata i tikvice. Izuzetno ukusna i zanimljiva poslastica i „grickalica“.

Tajna je u tankom sječenju voća/povrća i u sporom i dugom pečenju.

Premažite kolutiće uljem koje koristite (na primer ulje od koštica grožđa), složite na pek papir i na 40-50 C lagano pecite 40 minuta. Naravno provjeravajte ga često, možda bude i ranije gotovo.

A, mogu da se kupe i specijalni aparati – dehidratori koji dehidriraju, odnosno izvlače vodu iz namirnice. Sam proces traje nekoliko sati.

Zašto je ova grickalica zdrava?

Na ovaj način se izbjegavaju vještački zaslađivači, pojačivači ukusa, prženje u ulju…

A sa druge strane otkrivate nove ukuse, pravite zajedno i družite se, ukoliko dijete ne jede cveklu, ili čičoku možda je zavoli! A i kuća prelijepo miriše!

Štapići od povrća vs. slani štapići

Nasjeckajte svježu šargarepu, krastavac, stabiljku celera, papriku na štapiće i ponudite mališanima da grickaju u parku ili u igraonici za vrijeme užine!

Ako ste kod kuće, možete dodati i sos napravljen od pavlake i peršuna ili paradajz sos, pa će umakanje donijeti dodatnu zainteresovanost za zdravu užinu.

Zašto je ova užina zdrava?

Zato što je od sirovog povrća. Najbolji izvor vitamina i minerala dolazi baš iz sirovog povrća. Kada se termički tretira (prži, kuva…) dolazi do velikog gubitka svih hranljivih materija.

Napravite što šareniju grickalicu. Razne boje kao na primjer crvena ili zelena (paprika), zatim narandžasta (šargarepa), bijela (keleraba), privućiće pažnju mališana i navesti ih da lijepo klopaju, a vi nećete osjećati grižu savjesti.

Probajte i domaće paštete i soseve da koristite za umake! -> Link

Pomfrit

Pomfrit krije više opasnosti. Sadrži brže šećere, trans-masti, tačnije supstance poznate kao akrilamide (moguće izazivače kancera koji su prisutni takođe u čipsu, kornfleksu i drugim nezdravim grickalicama).

Akrilamidi se dalje u organizmu pretvaraju u gliciamid koji je takođe kancerogen.

Utvrđena je čak i veza između male porođajne težine novorođenčadi i ishrane trudnica koja je bila bogata akrilamidima.

Ukoliko pomfrit kupujemo (što je najčešća opcija, kada mališan u hodu ogladni) u fast food lancima, priprema se u ulju koje se više puta zagrijava, što ga čini još štetnijim.

Takođe sadrži velike količine soli. S obzirom na to da djeca uče po modelu, znači prate nas odrasle šta radimo i jedemo, trudite se da u kućnim uslovima vodite računa koliko često i kako pripremate krompir.

Kada mališanima želite da servirate ovo povrće trudite se da bude pečen ili baren u ljusci.

Kao altrenativu pomfritu od krompira pripremiti zdravu varijantu sa štapićima kelerabe.

  • Pomfrit od kelerabe

Kelerabu oprati, isjeckati na štapiće i staviti na pek-papir. Sačekati da keleraba porumeni i poslužiti. Keleraba se može jesti i svježa, tako da ne morate da brinete da li je dobro ispečena.

Ukoliko je dijete naviklo na kupovne pomfrite, pomfrit od kelerabe možete staviti u papirnu kesu i poslužiti tako. 🙂

Slani kim keksići vs. kupovni keksi

Kao i slatki keksići, tako i slani mogu biti različitih oblika, veličina. Keksići mogu da stoje nekoliko dana, tako da uvek možete da imate pri ruci zdravu užinu kada krenete u park.

Potrebne namirnice:

  • 3 kašike susama
  • 3 kašike suncokretovog sjemena
  • 2 kašike lanenog sjemena
  • 2 kašike kima
  • 5 kašika ovsenih mekinja
  • 3 pune kašike mljevenih sjemenki
    (1 kašika susama, 1 kašika lanenog i 1 kašika suncokretovog sjemena)
  • 2,5 dcl vruće vode
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so

Način pripreme:

Pomiješati suve sastojke (susam, suncokretove sjemenke, laneno sjeme, kim, ovsene mekinje i mljevene sjemenke).
Dodati maslinovo ulje, i vodu.

Smjesu je potrebno ostaviti pola sata da odstoji, da mekinje nabubre.

Umijesiti tijesto, razvući oklagijom i izvaditi modlicama željene oblike.

Pre pečenja posuti susamom i lanom ako želite.

Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 45 do 50 minuta.

Pazite da ne ostane prijesno!

Keksići su odlični i za razne praznike. Promijenite modlice i napravite keksiće za Uskrs ili za Božić, napravite i rođendanske motive…

Stavite u kutiju, sa poklopcem da ne izgube svježinu.

Igrajte se zajedno sa malcima, njima će biti odlična zanimacija da mijese i prave oblike.

Grickalice – sirovo orašasto voće

Ova užina je najjednostavnija užina ☺ a jako hranljiva i zdrava. Kada ne stignete da spremite ono što ste planirali, ili prosto morate na brzinu da izađete u park, spakujte u kutijicu ili čuvalicu šaku badema, lješnjaka, golice, suncokreta…

Orašasto voće će ih snabdjeti neophodnim masnim kiselinama, a takođe su i sjajan izvor vitamina i minerala koji jačaju zubiće i imunitet.

Orašasti plodovi se nude u mljevenoj formi bebama od 12+ mjeseci, a kada malci već dobro ovladaju tehnikom žvakanja, možete im ih dati u cijelosti.

Budite obazrivi, da im komad ne zapadne u grlo.

Izvor: mojprvizalogaj.rs